Urologija ili dermatologija?

Radi se, naime, o činjenici da se urologija i dermatologija u jednom segmentu značajno preklapaju.

    Istini za volju ovaj naslov bi trebao glasiti upravo obrnuto! Odlučio sam napisati ovih nekoliko odlomaka ponukan čitavim nizom Vaših pitanja koja su mi, kao urologu, upućena tokom proteklih godinu dana. Vrlo često sam bio u situaciji odgovoriti kako postavljeno pitanje, koje je adresirano urologu, zapravo treba uputiti najprije dermatologu.

    Radi se, naime, o činjenici da se te dvije struke u jednom segmentu značajno preklapaju. Radi se o kožnim promjenama na ili u neposrednoj blizini spolovila u muškaraca. Vjerojatno žene, isto tako, za slične promjene, odnosno promjene na sličnoj lokalizaciji, postavljaju ginekolozima. Za ginekologe ne znam, ali pouzdano mogu tvrditi da urolog svakako nije stručnjak prvog izbora kod kožnih promjena spolovila.

    Uzimajući u obzir i određenu dozu srama bolesnika, shvatljivo je da će se on sam prije obratiti urologiju jer kod urološkog pregleda „i onako svi skidaju gaće“. Stoga me toliko i ne čudi veliki broj pitanja koja mi upućuju potencijalni bolesnici sami. Međutim, vrlo često i liječnici specijalisti obiteljske medicine će bolesnika s bilo kakvom kožnom promjenom na spolovilu, gotovo u pravilu, uputiti urologu.

    Vrlo vjerojatno, ali sigurno potpuno krivo, takav je postupak posljedica stava da sve što je na spolnim organima treba pregledati specijalist za spolne organe. Pri tome, ne treba zaboraviti da su spolni organi prekriveni izvana kožom i sve promjene koje zahvaćaju taj, najveći organ ljudskog tijela, – kožu – treba pregledati najprije liječnik obiteljske medicine pa tek onda, ukoliko postoje dijagnostičke nedoumice, dermatolog – specijalist za taj organ. Urolog nije specijalist za kožne bolesti ma gdje se one nalazile – makar i na koži spolovila!

    Urolog tu dolazi tek na treće mjesto po logičnom slijedu događaja. Naime, urologija je kirurška struka i svaka promjena nastala na koži postat će predmetom interesa urologa tek ukoliko je treba kirurški odstraniti u cijelosti ili sam dijelom (tzv. biopsija). Pri tome će urolog procijeniti, s kirurškog aspekta, kakvu metodu odstranjenja ili biopsije će primijeniti i kakva je kirurška rekonstrukcija potrebna da tragovi kirurškog zahvata ostanu što manji u estetskom smislu.

   U dijagnostičkom smislu daleko je najbolje za bolesnika s kožnim promjenama, ma gdje se nalazile, da ga prvi pregleda specijalist za bolesti kože – dermatolog. Mnoge bolesti dermatolog će znati prepoznati i razlikovati bolje od urologa pa, samim time, i izabrati najprikladniji način liječenja. U slučaju potrebe, uputiti će Vas urologu. Kod obrnutog scenarija, bude li kožne promjene pregledavao najprije urolog, koji se u njih ne razumije ni približno kvalitetno kao dermatolog, bit će Vam propisana “neka“ mast i vjerojatno mjesec dana kontinuirane upotrebe. U slučaju da se promjena ne povlači uputit će vas dermatologu.

    Na kraju – kožna promjena, ma gdje se nalazila, najprije zahtijeva pregled dermatologa!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika