Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Nakon srednjoškolskog obrazovanja, koje je provela u svom rodnom gradu Koprivnici, upisala je i 2009. godine uspješno završila Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Pripravnički staž završila je u općoj bolnici u Koprivnici nakon čega se 2010. godine zaposlila u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu iste ustanove.

Tijekom rada u hitnoj službi educirala se putem brojnih radionica i kongresa u području hitne medicine, terapije boli, naprednog održavanja života no svoj profesionalni život odlučila  je posvetiti gastroenterologiji. Edukaciju iz područja gastroenterologije i hepatologije provodila je u KBC Zagreb.

Usavršavanje je ostvarila i putem brojnih škola, radionica i konferencija koje su bile predvođene europski i svjetski priznatim stručnjacima iz područja gastroenterologije i hepatologije. 2018. godine završila je specijalističko usavršavanje te je sa  radom nastavila u Odjelu gastroenterologije i hepatologije u matičnoj ustanovi.  Svojim radom, primarno u području upalnih bolesti crijeva, unaprijedila je gastroenterološko djelovanje u ustanovi. A kroz brojne članke pokazala je interes i u polju znanosti stoga je daljnje usavršavanje započela 2022. godine na doktorskom studiju „Biomedicina i znanost“  na Sveučilištu J.J. Strossamyera u Osijeku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDivertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Je li moguće da je gastritis uzrok boli ispod rebara?

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAkutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaSindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePeptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Kako si olakšati kod defekacije i nadutosti?

Gastroenterologija

Celijakija – je li moj nalaz uredan?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMasna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]