prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić dr. med., spec. neurologije

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Neurologija

Glavobolja i gubitak vida u bolesnika s temporalnim arteritisom

Temporalni arteritis (ispravan termin je po novijoj klasifikaciji – gigantocelularni arteritis GCA) je imunološki posredovana kronična upala (vaskulitis) velikih i srednje velikih arterija.

Neurologija

Tranzitorna (prolazna) globalna amnezija

Tranzitorna globalna amnezija je iznenadna, kratkotrajna epizoda gubitka memorije. Iako se smatra da je puno rjeđa od moždanog udara, bolesnici s takvom kliničkom slikom često se javljaju u hitnu neurološku ambulantu.

Neurologija

Što kad ruke drhte? Esencijalni tremor?

Esencijalni tremor je neurološki poremećaj koji je karakteriziran nekontroliranim i ritmičnim drhtanjem određenih dijelova tijela koji je prisutan prilikom izvođenja pokreta.

Neurologija

Hipertrofija mišića potkolenice

Neurologija

Uho grlo

Neurologija

Što je glosofaringealna neuralgija?

Glosofaringealna neuralgija je znatno rjeđe od trigeminalne neuralgije i pojavljuje se oko 0,7 oboljelih na 1000 000 stanovnka. Češća je u osoba iznad 50 godine života.

Neurologija

Što je okcipitalna neuralgija?

Okcipitalna neuralgija podrazumjeva jaku bol u zatiljnom dijelu glave (obično na mjestu gdje završava rast kose između vrata i glave).

Neurologija

Europske smjernice za primjenu monoklonskih antitijela na CGRP i CGRP receptor u profilaktičkom liječenju migrene

Bolesnicima s epizodičkom ili kroničnom migrenom u kojih su primijenjena barem dva nespecifična profilaktička lijeka (npr. propranolol, duloksetin… ) ali su izostavljena zbog neučinkovitosti ili nuspojava ili ih nije bilo moguće primjeniti zbog drugih postojećih bolesti.

Neurologija

Vrtoglavice

Neurologija

Posttraumatski stresni poremećaj u bolesnika s preboljelim moždanim udarom

Osim tzv. tjelesnih posljedica moždanog udara poput smetnji govora, oslabljenog pokretanja ili potpune nemogućnosti gibanja zahvaćene ruke i/ili noge, ovisnonosti o tuđoj pomoći, radne nesposobnosti i sl. moguć je već u ranoj fazi liječenja u bolnici te kroničnoj fazi bolesti razvoj čitavog niza psihosomatskih i psihičkih poremećaja oboljelih osoba što, ako se ne prepozna na […]

Neurologija

Novosti u liječenju migrene- prva specifična profilaktička terapija migrene

Iako patofiziološki mehanizam nastanka migrene nije u potpunosti poznat, zna se da važnu ulogu u aktivaciji migrenskog napadaja ima kalcitonin-gen povezani peptid (eng. calcitonin gene related peptide- CGRP).

Neurologija

Što je profilaktička terapija u bolesnika s migrenom??

Migrena je primarna, funkcionalna, periodička, srednje jaka do jaka glavobolja. Javlja se u 15 – 20% ženske populacije, dok je učestalost u muškaraca između 4 – 7%.