Bi li trebala napraviti MR mozga zbog glavobolja?

Postovani,
u maju ove godine ja sam se porodila prirodno. Tokom pritiskanja ja sam osjetila iznenadnu jaku bol u glavi i zabliskalo mi se pred ocima. Od tad dalje imam konstantne bolove negdje u dubini izza lijevog oka, bol se siri i u lijevu polovinu glave (kroz celo do vrha glave). Primjetila sam i slabiji vid (nosim i naocale od mladjih godina) i osjetljivost na svetlobu (smeta mi kad je mrak, jaka svjetlost rano ujutro, svjetlost na telefonu). Bila sam kod oftalmologa koji kaze da je sve uredu, jedino pretragu vidnog polja slabije sam odradila. Zanima me da li je potrebno uraditi MR glave ili bi bio i CT dovoljno dobar za diagnostiku?
Nesto sam citala na internetu i naletjela na diagnozu multipla skleroza.
Na sebi primjetim dosta simptoma te bolesti vec od prije – konstantan umor nema veze koliko sati spavala, ponekad osjecaj teskih nogu/ruku, vrtoglavice, mucanje – nekad znam sta hocu da kazem a ne mogu nikako da sastavim recenicu ili da uopste progovorim, dok sam u srednju skolu isla desilo mi se da mi se cijelo tjelo paraliziralo na par minuta. Onda sam se lijecila i od depresije.
Zanima me, ako bi bilo govora o toj diagnozi, da li moze ona krenut zbog poroda?
I zanima me da li moze kasno lijeceni bakterijski meningitis uzrokovati bilo cemu? Imala sam ga sa 5/6 godina. Svugdje procitam da moze pustiti trajne posledice ali nigdje ne nadjem tacno koje.
Hvala na odgovoru i izvinjavam se, ne pricam dobro vas jezik.

24.8.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Svakako bih Vam savjetovala da se javite svom liječniku koji Vas može uputiti neurologu. U procjeni bolesnika vrlo je bitan neurološki pregled na temelju kojeg se radi dijagnostički algoritam tj ordiniraju daljnje dijagnostičke pretrage koje su potrebne. MR mozga je daleko naprednija dijagnostička obrada u usporedbi s CT-om pa bih svakako dala prednost MR-u. Bakterijski meningitis ne mora ostaviti nikakve posljedice ukoliko nije bilo komplikacija. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika