Migrena

Postovani dobro vece ispricavam se sto smetam molim vas ako mi mozete odgovoriti imam 44godine nepusac sam ,glavobolje imam duze vreme radila sam ct mozga sa cerebralnom angiografijom i mr mozga nalazi uredni,mr vratnog dijela kralježnice degarativne promjene,ultrazvuk stitnjace hormoni uredni,ginekoloski uredu sve,psihijatar i psihijatrijsko testiranje uredu,labaratorijske pretrage uredu osim blago poviseni masnoca u krvi,ultrazvuk srca uredu,ustanovljena mi je migrena pila sam maxsatal koje mi nisu pomagale isto tako sumigra,moj mi je neurolog propisao Ajvoy inekcije i pomogle su mi jer unazad 17 mjeseci nisam imala ni jednu migrenu,primjetila sam da zadnji mjesec dana imam PROBADANJA u desnom dijelu glave i pritisak u tjemenu glave pa me je moj doktor poslao da napravim EEG GLAVE,SREDNJE VOLTAZNA OSNOVNA CEREBRALNA AKTIVNOST JE U ALFA FRKVENCIJI 9-10HZ.RVB izrazena.TIJEKOM SNIMANJA INTEROONIRAJU SE VISE VOLTAZNI ,SPORIJI I ZASILJENI VALOVI ,SPORIJI I ZASILJENI VALOVI 7-8HZ ,Max amplitude do 75 MIKROVOLTI DIFUZNO BOLJE VIDLJIVO FRONTO TEMPORALNO LIJEVO.POVREMENO VIDLJIVA PAROKSIZMALNA TENDENCIJA .NA HV ANALOGNE PROMJENE.EEG NALAZ JE DIFUZNO DIZRITMICKI I IRITATIVNO PROMJENJEN S LATERALIZACIJOM FT LIJEVO TE PAROKSIZMALNOM TENDENCIJOM,molim vas ako mi mozete reci kakav mi je nalaz i dali mi od toga budu PROBADANJA u desnom dijelu glave i pritisak tjemenu glave,inace sam visokotlakas pijem tablete hvala i veliki pozdrav

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Savjetovala bih da nalaz EEG-a prokomentirate sa svojim neurologom. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika