Bolne bradavice i povećanje dojki

Muškarac-48g.Dragovoljac domovinskog rata (3g na prvoj liniji), ex ovisnik, zadnjih5god. terapija 5 heptanona dnevno plus 3xnormabel 0,5
Mijesec dana osiječam bol u bradavicama ( izraženija ujutro), u zadnjih 10 dana primječujem povečanje (rast) dojki.Zanima me da li je to normalno (malo kretanja,povečanje težine..) ili posljedica bolesti.
B R.
R

26.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ukoliko je bolnost bradavica i povećanje dojki (ginekomastija) stanje koje dulje traje treba shvakako istražiti uzrok. Bol u dojci, pogotovo kada se javlja obostrano, rijetko upućuje na rak dojke, malignu bolest koja se u manjem postotku može javiti i kod muškaraca. U obzir dolaze i drugi procesi benigne prirode, kao što su fibroadenomi, ciste i slično. Povećanje dojki kod muškaraca se najčešće javlja kao posljedica nekog hormonskog poremećaja koji može imati različite uzroke. Neki od mogućih uzroka su poremećaj funkcije jetre, što može imati svoju povijest u konzumaciji alkohola ili može biti posljedica toksičnog učinka lijekova. Dugotrajno liječenje metadonom može uzrokovati povećane razine hormona prolaktina. Također je zabilježeno da je produljeno uzimanje metadona u muškaraca povezano s pojavom ginekomastije i smanjene plodnosti. Obratite se svom liječniku koji će poduzeti eventualno potrebne pretrage. kako biste ojačali svoj organizam, pokušajte usvojiti neke od navika zdravijeg života (više fizičke aktivnosti, izbor zdravijih namirnica) i uključiti ih u usvoju životnu rutinu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika