Neugodan miris

Dobar dan, imam jako neugodan miris u usta, imam zdrave zube, zube perem svaki dan… ali nije do zuba već je meni tako uvijek operem zube odmah imam neugodan miris koji dolazi iz grla, radio sam kao da li imam neke bakterije nemam ništa… ne znam šta da radim. hvala

8.6.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Ipak, zadah iz ustiju najčešće ima uzrok u ustima i uzrokovan je naslagama na jeziku ili parodontnom bolešću, iako rjeđe može biti i posljedica nekih oralnih bolesti i stanja, poput suhoće usta, herpetičnog gingivostomatitisa i drugih poremećaja. U najvećem broju slučajeva uzrok pojave intraoralne halitoze je pretjerano nakupljanje bakterija na gornjem dijelu jezika, što ima za posljedicu aktivaciju procesa truljenja čiji su rezultat spojevi neugodna mirisa, a može se očitovati i pojačanom obloženošću jezika. Ako dijagnostički detalji upućuju na to da je glavni uzrok zadaha iz usta upravo u usnoj šupljini, tretman je usmjeren na smanjenje broja bakterija u ustima. Drugi najčešći uzrok intraoralne halitoze su bolesti desni – gingivitis, a liječenje u tim slučajevima provodi se kod stomatologa – subspecijalista parodontologa.

Uzroci lošeg zadaha koji mogu potjecati izvan ustiju pojavljuju se uz sljedeća stanja: rinitis, sinuitis, tonzilitis, nazofaringealni apsces, faringitis, bronhitis, pneumonija, apsces pluća i drugo, pa u slučaju sumnje na prethodno navedene bolesti, pacijenta je potrebno uputiti pulmologu, odnosno otorinolaringologu. Od drugih sistemskih poremećaja u sklopu kojih se može pojaviti halitoza u obzir mogu doći diabetes mellitus, ciroza jetre, odnosno zatajenje jetre, zatajenje bubrega te hijatalna hernija. Ako se potvrdi da je uzrok halitoze ekstraoralni, pacijenta se upućuje odgovarajućem liječniku odnosno specijalistu na daljnje liječenje.

U terapiji oralne halitoze najvažnije je mehaničko čišćenje jezika strugačem ili četkanje tvrdom četkicom natopljenom u antiseptik dva puta na dan po pet zamaha, s tim da se obrati pozornost na stražnji dio jezika jer se tamo nalazi najviše naslaga. Ustanovljeno je kako zubne paste koje sadrže triklosan, sodu bikarbonu i eterična ulja znakovito smanjuju oralnu halitozu. Uz prije opisane mjere mehaničkog čišćenja jezika, odnosno parodontološko liječenje, nadalje se preporučuje ispiranje usta antisepticima jer je ustanovljeno da otopine za ispiranje usta na bazi oktenidinhidroklorida, klorheksidina, triklosana, cetil piridina, esencijalnih ulja, vodikova peroksida, klor dioksida, cink klorida i laktata pomažu u borbi protiv halitoze. Preporučuju se i preparati za grgljanje dva puta na dan tijekom jedne minute kako bi tekućina dosegnula stražnje dijelove jezika koji su ujedno i najkritičniji za nastanak halitoze. U Belupovom portfelju bezreceptnih proizvoda možete naći Belosept otopinu za grgljanje i ispiranje usta i Zynol otopinu za grgljanje i ispiranje usta, a više informacija možete naći na Belupovim stranicama www.belupo.hr ili zatražite dodatne savjete kod ljekarnika. Svako dobro!

povezani članci

Bolesti parodonta – odraz nebrige… i loše higijene

Loš dah

Oktenidini u najužem izboru… oralnih antiseptika

izdvojeni proizvodi

OCTENIDENT® OTOPINA ZA ISPIRANJE USTA
VIŠE O PROIZVODU

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika