VUR kod 4 mjesečne bebe

Poštovani,

obavili smo pretragu CeVUSa pa molim Vase mišljenje.
Dijete se kateteterizira (Ch 6) te se puni m. mjehur fiziološkom otopinom do cca 120 ml samo u jednom ciklusu. Pri punjenju m. mjehura bez dilatacije ureteta i pripadajućih kanalnih sustava. Uz srednje ispunjen m. mjehur, instiliran je kontrast (Sonovue), pri čemu vrlo brzo dolazi do propagacije kontrasta u desni kanalni sustav, koji je blago dilatiran (II/III st do III st), a zatim i u lijevi koji je rascijepljen, bez dilatacije (VUR II st), VUR je obostrano prisutan i u fazi mikcije. Zaključno, ovom metodom se prikaze obostrani VUR desno II/III do III sf, lijevo II st (P+A), uz rascijepljen kanalni sustav.
Terapika nitrofurantoin navečer trajno plus probiotik.
Zanima me, da li postoji oštećenje funkcije bubrega prema ovom nalazu? Pitam iz tog razloga jer je doktorica rekla da će sljedeći put ispitati bubrežnu funkciju jer joj se beba čini blijeda? Da li je moguće da je ovaj refluks doveo do oštećenja funkcije bubrega?
Uzv bubrega glasi ovako:
Oba bubrega urednog položaja i oblika, lijevi nesignifikantno veći, ali uredne strukture uz jasnu kortikomedularnu diferencijaciju. Kanalni sustav je naznačeno rascijepljen, vidljiv u gornjem dijelu (cca 5,5 mm). Lijevi bubreg mjeri 58×29 mm, desni 52×28 mm. Mokraćni mjehur slabo ispunjen, stijenka debljine 2.1 mm. Precezikalno se obostrano vizualiziraju ureteri, cca 2.3 mm.

11.8.2020

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

ovom pretragom nije moguće procijeniti funkciju bubrega. Funkcija bubrega uobičajeno se procjenjuje laboratorijskim nalazima (npr. kreatinin u serumu) ili nuklearno-medicinskim pretragama (scintigrafija i određivanje radioizotopnog klirensa). Nakon što je ovom pretragom potvrđen refluks, može se napraviti statička scintigrafija bubrega kako bi se procijenilo postoje li oštećenja tkiva bubrega uzrokovana refluksom. Obzirom na uredan UZV nalaz i obzirom na nađeni stupanj refluksa (II i II/III stupanj), po mom iskustvu nije za očekivati ožiljke tkiva bubrega, ali bez ove pretragr to nije moguće sa sigurnošću reći. Važno je uzimati preporučenu profilaksu uroinfekcija i redovito konrolirati urin i urinokulturu, a svakako u slučaju bilo kakvih znakova infekcije.
Srdačan pozdrav
dr. M. Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika