Vitamini – čuvari našeg zdravlja

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Za pravilno funkcioniranje našeg organizma potrebno je šezdesetak vitamina i minerala. Vitamini su organski spojevi različite strukture i kemijskih svojstava bez kojih ne može funkcionirati niti jedan organizam.

Za pravilno funkcioniranje našeg organizma potrebno je šezdesetak vitamina i minerala.Vitamini su organski spojevi različite strukture i kemijskih svojstava bez kojih ne može funkcionirati niti jedan organizam. Već i sam naziv koji dolazi od latinske riječi vita-život dovoljno govori o važnosti ove raznolike skupine organskih spojeva (amina). Većinu vitamina tijelo ne može sintetizirati, nego ih moramo unositi hranom, samo neke može sintetizirati iz provitamina (vitamin A,D,K i neke vitamine B skupine). Prema njihovom svojstvu topljivosti dijelimo ih na vitamine topive u mastima (A,D,E i K) i vitamine topive u vodi (C i vitamini B skupine). Povećana potreba za vitaminima je  za vrijeme trudnoće i dojenja, za vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djece i mladih, u starijoj životnoj dobi, te kod odraslih osoba kod prekomjernog tjelesnog i duševnog napora.

Vitamin D za čvršće kosti i zdrave zube

Posljednih godina velika se važnost posvećuje vitaminu D. Dva su glavna oblika vitamina D ili kalciferola, a to su:

  • vitamin D2 (ergokalciferol) i
  • vitamin D3 (kolecalciferol).

Inaktivni oblik vitamina D (provitamin) unosi se u organizam putem hrane (ergokalciferol) ili se sintetizira u koži nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti (kolekalciferol). U bubrezima se pretvara u aktivni oblik koji zajedno s kalcitoninom i paratireoidnim hormonom sudjeluje u metabolizmu kalcija i fosfora. Najvažnija uloga vitamina D je  apsorpcija kalcija i fosfora iz crijeva, te  reapsorpcija kalcija u kanalićima bubrega i odlaganje u kosti. Osim na čvrstoću i mineralizaciju kosti vitamin D potiče rast i održavanje zdravih zubih. Vitamin D sudjeluje u pravilnom funkcioniranju mišićnog, živčanog i imunološkog sustava. Posljednih godina uočena je i važnost vitamina D u djelovanju na imunološki sustav, sprječavanje razvoja nekih autoimunih bolesti (multiple skleroze, reumatoidnog artritisa), nekih oblika malignih bolesti (rak prostate, rak debelog crijeva i i raka dojke). Vitamin D presudan je u aktiviranju našeg imunološkog sustava tako što pomaže u aktivaciji limfocita T u borbi protiv bolesti i u imunološkim reakcijama tijela kod odbacivanja transplantiranih organa.

Bolesti povezane s nedostatkom vitamina D

Nedostatak vitamina D klinički se očituje niskom razinom kalcija i fosfora u krvi, te općom demineralizacijom kostiju, bolovima u kostima, spontanim prijelomima kostiju i slabošću mišića.
Nedostatak vitamina D kod djece očituje se kliničkom slikom rahitisa. Kod djece oboljele od rahitisa kosti su mekane zbog nedostatka kalcija i fosfora u njima. Dolazi do deformacije kostiju, osobito kostiju pod opterećenjem u vidu iskrivljenih nogu („O“ ili „X“ noge), izbočenja koljena, iskrivljenja kralježnice,  deformacije prsne kosti u obliku udubljenja ili izbočenja, te tzv.rahitične krunice. Uslijed nedostatka kalcija i fosfora dolazi do nedovoljnog stvaranja zubne cakline i dentina i ranijeg propadanja zubi. Vrlo je rijetka pojava rahitične tetanije s trnjenjem usnica, jezika i prstiju, grčevima mišića lica, te u krajnje teškim slučajevima konvulzijama.
Kod odraslih se nedostatak vitamina D očituje osteomalacijom i osteoporozom- slabijom mineralizacijom i gustoćom kostiju. Osteomalacija stvara sklonost prijelomima, kod starijih osoba čak i najmanja trauma može doveti do prijeloma kuka ili  bedrene kosti. Kod osoba starije životne dobi vrlo je čest deficit vitamina D, stoga se preporučuje uzimanje oko 1000 mg kalcija i 400-800 IJ vitamina D radi sprječavanja osteoporoze.

Dnevne potrebe vitamina D

Dnevne potrebe vitamina D ovise o životnom razdoblju. Za djecu i osobe u dobi od 50-70 godina iznose 400 IJ, kod starijih od 70 godina i trudnica dnevne potrebe vitamina D iznose 600 IJ na dan. Odraslim ženama i muškarcima dovoljno je 200 IJ vitamina D na dan.

Kako osigurati dovoljno vitamina D?

Najvažniji izvori vitamina D su hrana životinjskog podrijetla i svakodnevno izlaganje sunčevoj svjetlosti, osobito zimi.
Hrana bogata vitaminom D je ulje iz jetre bakalara, plava riba poput lososa i haringe, slatkovodna riba, žumanjak jajeta, te goveđa i pileća jetra. Majčino i kravlje mlijeko suprotno uvriježenom mišljenju ne sadrži dovoljno vitamina D. Danas se većina mliječnih proizvoda (i margarin) obogaćuje vitaminom D.  Djeci se u prvoj godini života dodaje 400 IJ vitamina D u obliku kapi, osobito onoj koja su na majčinom mlijeku jer ga ono ne sadrži dovoljno (adaptirani mliječni pripravci obogaćeni su vitaminom D). Svakodnevno konzumiranje dvije velike čaše mlijeka (500 ml) obogaćenog vitaminom D zadovoljava preporučenu dozu dnevnog unosa vitamina D.
Sunce je zasigurno najsigurniji i najbolji  izvor vitamina D. Koliko će se vitamina D sintetizirati  u koži ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, mjestu življenja (udaljenosti od ekvatora) i pigmentaciji kože (osobe s tamnom boje kože imaju smanjenu sposobnost stvaranja vitamina D). Svakodnevno izlaganje suncu u trajanju od 10-15 minuta dovoljno je da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom D. U zimskim mjesecima  s malim brojem sunčanih dana uslijed nedovoljnog izlaganja ultraljubičastim zrakama, osobito djeci u prvoj i dugoj godini života potrebno je dodavati  400 IJ vitamina D. Osim djece manjak vitamina D čest je i kod starijih osoba zbog smanjene sposobnosti sinteze vitamina D u koži, slabije apsorpcije kalcija  u crijevima i slabije osjetljivosti crijevne sluznice na djelovanje vitamina D. 
No, ne pretjerujte s uzimanjem vitamskih dodataka jer se vitamin D smatra najtoksičnijim vitaminom. Hipervitaminoza vitaminom D očituje se umorom, probavnim smetnjama, slabošću mišića i bolovima u zglobovima. U krajnjem slučaju dolazi do odlaganja kalcija u srcu, plućima i bubrezima, što može biti fatalno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Nepravilna prehrana

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Mir

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nesanica

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Trudnoća

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Iz iste kategorije

Epidemiologija

Covid -19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteU Hrvatskoj je do 19. travnja od Covida-19 oboljela 1.871 osoba, umrlo je 47, a oporavilo se 709 osoba. Stopa smrtnosti iznosi 2,5 %..

Epidemiologija

Pandemija bolesti Covid-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePandemija bolesti Covid-19 do 13. travnja 2020. godine proširila se u 210 zemalja svijeta….

Epidemiologija

COVID-19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteOd 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta.

Epidemiologija

Jezik

Epidemiologija

Novi koronavirus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoronavirusi, pa i novi koronavirus prenose se sekretom dišnih puteva, kapljično ili indirektno dodirom zagađenih površina, rukovanjem nakon dodirivanja očiju, nosa, ustiju…

Epidemiologija

O cjepivima i cijepljenju

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteCijepljenje ili vakcinacija je postupak primanja cjepiva s ciljem stvaranja imuniteta ili obrane organizma od određenih uzročnika zaraznih bolesti.

Epidemiologija

Prehlada i vitamin C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteRedovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade

Epidemiologija

Kasalj