Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza nije bolest - pod tim se nazivom podrazumijeva narušenost uredne vaginalne flore, kada se tzv. "loše" bakterije nađu u suvišku spram tzv. "dobrih" bakterija.

Naime, uredan pH rodnice je kiseli, ispod 4,5 a takvim ga održavaju najviše Lactobacilli, tzv. „dobre” bakterije. Uz laktobacile, u rodnici se nalaze i drugi mikroorganizmi i svi zajedno čine tzv. vaginalnu mikrofloru. 

Do poremećaja u sastavu vaginalne flore može doći u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće je to u žena generativne dobi. Naročito bakterijskoj vaginozi izložena kategorija žena su trudnice.

O uzrocima nastanka bakterijske vaginoze ne postoje jednostavna objašnjenja. Međutim, zna se kako neke životne okolnosti mogu narušiti uredan sastav vaginalne mikroflore.

Neka od tih stanja su:

- promiskuitetno ponašanje,
- neadekvatna intimna higijena,
- konzumacija tzv. loše hrane (začinjena, masna, teška jela),
- ovisnosti (droga, alkohol),
- dijeta i poremećaji prehrane (anoreksija, bulimija; prejedanje),
- stres,
- antibiotska terapija,
- neke sistemne bolesti (npr. šećerna bolest),
- promijenjeni sastav hormona (npr. u trudnoći).

Simptomi bakterijske vaginoze nespecifični su, međutim na postojanje BV može ukazivati:

- karakterističan miris vaginalnog iscjetka po ribi
- vaginalni iscjedak karakteristično je bjelkasto-sivkast, mliječne konzistencije, pjenušav i obilan,
- ostali simptomi koji se javljaju uz bilo koje spolno prenosive infekcije (svrbež, peckanje, neugoda pri spolnim odnosima i drugo).

Dijagnoza se postavlja posebnim bojanjem vaginalnog iscjetka i gledanjem istoga pod mikroskopom, a promijenjeni pH, koji je viši od 4.5, dokazuje se crvenom bojom lakmus-papira koji se uroni u vaginalni sekret.

Bakterijska vaginoza često je pogodno tlo za razvoj spolno prenosivih infekcija, pa je uvijek u žena sa sumnjom na BV preporučljivo učiniti tzv. cervikalne briseve (mikrobiološka testiranja uzoraka iz rodnice/s vrata maternice na aerobne/anaerobne bakterije, klamidiju, mikoplazma i ureaplazma vrste). Također, u dijagnostici i liječenju neplodnosti preporuča se dalje istražiti i primjereno liječiti BV.

Bakterijska vaginoza česta je u trudnica (promijenjene razine hormona), pa je uputno provesti odgovarajuću dijagnostiku i liječenje i u trudnoći, kako se ne bi razvile ozbiljne komplikacije i za trudnicu i za nerođeno dijete.

Iz Belupove ljekarne, u liječenju bakterijske vaginoze s uspjehom se primjenjuje metronidazol (MEDAZOL), i u tabletama za na usta i u vaginaletama za lokalnu primjenu. Liječe se u pravilu oba partnera, a liječenje je uvijek na preporuku ginekologa.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci