Što je vaginizam, a što dispareunija

1

Vaginizam i dispareunija samo su neki od oblika seksualne disfunkcije u žena, koji dovode do nezadovoljstva i do nemogućnosti imanja spolnih odnosa.

Problemi u području seksualnosti vrlo su česti, što vidimo iz svakodnevne prakse. Stoga je važno znati što je to, koji su razlozi tomu i koje su mogućnosti liječenja. Vaginizam je bolni grč mišićja rodnice, što onemogućuje uredne spolne odnose. Kako je uzrok poglavito psihološke prirode, isto se stanje javlja i pri rutinskom ginekološkom pregledu, zbog čega je pregled gotovo nemoguće učiniti.

Razlozi su mnogi – npr. nesvjesni strah od nečega u vezi sa spolnošću, možebitno spolno napastovanje u prošlosti, problemi sa prihvaćanjem spolnosti, strah od trudnoće i drugo. Međutim, kako bi bili sigurni da se doista i radi o vaginizmu, potrebno je isključiti neku od spolno prenosivih infekcija koje također mogu dovesti do bolnih spolnih odnosa ili neki drugi organski uzrok. Kada se doista potvrdi vaginizam, liječenje je u pravilu u domeni psihijatra/psihologa. Dugotrajno je, a preporuča se u tretman uputiti oba partnera.

Dispareunija znači bol pri spolnim odnosima. Za razliku od vaginizma, u podlozi dispareunije uvijek je u pravilu organski uzrok – anomalije genitalnih organa, spolno prenosive infekcije, endometrioza, suhoća rodnice (naročito u stanjima snižene razine estrogena, npr. u menopauzi); preosjetljivost na prezervativ, preagresivno sredstvo za intimnu njegu i drugo.

U žena koje navode kako zbog bolova nemaju odgovarajući spolni život, dijagnostička obrada podrazumijeva sljedeće:

1. pregled na ginekološkom stolu (u spekulima, palpacijski),
2. uzimanje uzoraka za citološku (PAPA-test) i mikrobiološku analizu (cervikalni brisevi),
3. ginekološki ultrazvučni pregled vaginalnom sondom,
4. po potrebi i druga dijagnostička obrada.

Dokazana spolno prenosiva infekcija liječi se (liječe se oba spolna partnera), dokazana endometrioza se operira, u menopauzi i drugim stanjima snižene razine estrogena primjenjuju se lokalno estrogenske kreme ili vaginalete za rodnicu. Preporuča se promijeniti sredstvo za intimnu higijenu i prezervative. U nekih žena koje rabe oralnu hormonsku kontracepciju (pilule), također se može javiti dispareunija, najčešće zbog promijenjene vaginalne mikroflore. Njima se preporuča ili promijeniti OHK, ili neki drugi oblik kontracepcije, ili pak primjena ovlaživača za rodnicu.

Za razliku od vaginizma, čije je liječenje dugotrajno i u domeni je drugih specijalista, liječenje dispareunije, kada se ustanovi uzrok, jednostavnije je i u domeni je ginekologa. Stoga se svim ženama koje imaju problema ovakve prirode preporuča odlazak ginekologu. To je prvi korak u postavljanju dijagnoze i put prema rješavanju tegoba.

Opet navodimo kako primjeri iz prakse pokazuju kako ovi problemi nisu rijetki, međutim žene nerado o tome pričaju. S druge strane, ako se ništa ne poduzima, na njih se nadovezuju novi problemi, što onda ozbiljno narušava međupartnerske odnose.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
9Marina2 01.07.2020. 23:59

Odvojio sam se od muža prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji savjetovali su me da zaboravim na brak i krenem dalje sa svojim životom. Nisam se željela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Bio sam u tolikim bolovima i zbunjenosti dok nisam pročitao internetsko svjedočanstvo o tome kako je Drigbinovia ponovno spojila razbijeni brak uz pomoć svojih duhovnih sila. Stalno sam čitao toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao da se okonča razvod i vrati bivšim ljudima i kako se moja vjera obnovila. Moram odmah kontaktirati Drigbinovia, nekoliko minuta kasnije odgovorio mi je i dao upute što da radim, nakon što sam ispunio traženi zahtjev dva dana kasnije nakon Rituala, čarolija je promijenila moj život oko mog muža koji više od mene nije komunicirao. dvije godine me nazvao usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo vragova, pa sam još uvijek zadivljen ovim čudom pa mu opraštam. sada je moj brak sada u ravnoteži. Drigbinovia Ritual je sjajno funkcionirala i moj je brak sada jači nego prije i više nas ništa ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko web stranica koje traže pomoć, bilo je beznadno dok nisam stupio u kontakt s Drigbinovijom, pravim muškarcem koji mi je pomogao da oporavim moj raspadnuti brak ako imate sličan problem u vašem braku, želite da vas suprug ili supruga ponovno vole , imate nekoga koga volite i želite da ga on ili ona zauzvrat vole, imate izazov u životu, Drigbinovia čarolija je rješenje i odgovor na vaš problem, WhatsApp / Viber ili ga nazovite sada: +2348144480786 ili kontaktirajte danas mu e-poštom doctorigbinovia93@gmail.com ne dopustite da itko uzme vašeg partnera od vas

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori