Kašalj – jedan simptom, brojni uzroci

Jedan od najčešćih posjeta liječniku su infekcije dišnih putova praćene kašljem. 

Kašalj nije bolest, već simptom brojnih bolesti i u pravilu je prirodni, zaštitni refleksni mehanizam dišnog sustava na brojne čimbenike radi održavanja prohodnosti dišnih putova i normalnog disanja. Najčešći uzrok kašlja je akutna infekcija dišnih putova, najčešći uzročnici su virusi, najčešće traje od 7 do 14 dana te uglavnom nije potrebna nikakva specifična terapija, osim simptomatske. Budući da je kašalj simptom  mnogobrojnih bolesti može biti različitog intenziteta, karaktera i dužine trajanja. Za pravilno liječenje kašlja najbitnije je odrediti njegov uzrok, stoga je jako važna dobra anamneza.

Vrste kašlja

Kašalj se razlikuje  prema dužini trajanja te može biti akutni, subakutni i kronični. Akutni kašalj počinje naglo i traje manje od tri tjedna, može ga pratiti povišena temperatura. Najčešće je uzrok virusna infekcija praćena hunjavicom, posebno su izložena djeca i to najčešće zimi. Subakutni kašalj traje 3 – 8 tjedana i obično prati komplicirane infekcije dišnih putova, a kronični kašalj traje dulje od 8 tjedana. Od kroničnog kašlja pati 10 % odraslih osoba, a uzrokovan je mnogim čimbenicima – GERB-om, pušenjem, alergijom, astmom ili tuberkulozom. Najčešći uzroci kroničnog kašlja su astma, gastroezofagealni refluks (GERB) i kronična upala sinusa s postnazalnim iscjetkom.

Prema kvaliteti razlikujemo:

  1. suhi, podražajni kašalj
  2. kašalj s iskašljavanjem oskudnog bjelkastog sekreta i
  3. kašalj s iskašljavanjem obilnog, gustog sekreta.

Suhi, podražajni kašalj najčešće je posljedica infekcije dišnih putova, može biti poput laveža psa, može biti iscrpljujući i za bolesnika i za njegovu okolinu, no najčešće  spontano prolazi uz odgovarajuću simptomatsku terapiju. Nakon virusne infekcije često ostaje hiperreaktivnost sluznice dišnih putova praćena kašljem i do tri tjedna.

Vlažan tzv. produktivan kašalj s iskašljavanjem  obojenog sekreta najčešće je uzrokovan upalom bronha ili pluća, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, astmom, alergijom, kroničnom upalom sinusa sa postnazalnim slijevanjem  sekreta iz nosa i sinusa u grlo ili refluksnom bolešću uzrokovanom prekomjernim vraćanjem kiselog želučanog sadržaja u jednjak i u grlo, posebno u ležećem položaju. Kašalj kod alergije i astme najčešće se javlja u proljeće i ljeto i posljedica je cvjetanja  biljaka  u prirodi. Kod alergija na životinjsku dlaku i prašinu kašalj može biti prisutan tijekom cijele godine.  Dugotrajni produktivni kašalj praćen mršavljenjem može biti posljedica tuberkuloze i  malignih bolesti, a onaj  praćen zaduhom u naporu ili u vodoravnom položaju tijela znak je popuštanja srca i zastoja u plućima.

Dugotrajan kašalj čest je i kod pušača, višegodišnje udisanje duhanskog dima vodi do razvoja kroničnog  bronhitisa i raka pluća stoga se savjetuju pušačima redovite kontrole radi pravovremenog otkivanja malignih bolesti pluća. Pod povećanim rizikom od razvoja bronhitisa i  bronhalne astme su i tzv. „pasivni pušači“, osobito djeca.

Liječenje kašlja

Liječenje kašlja ovisi o uzroku i tipu kašlja. U većini slučajeva liječenje se usmjerava na osnovnu bolesti. Suhi, podražajni kašalj praćen grloboljom i povišenom temperaturom obično je posljedica prehlade ili virusne infekcije te je liječenje simptomatsko, daju se antitusici – lijekovi za ublažavanje kašlja, nikako antibiotici.  Kod  bakterijskih  infekcija  dišnih putova (bakterijski rinosinusitis, gnojna angina, bronhitis i upala pluća) koje su obično praćene povišenom temperaturom i obilnim, gustim, žutozelenim  iskašljajem potrebna je antibiotska terapija.

Vrste lijekova

Dvije su osnovne vrste lijekove za ublažavanje kašlja: antitusici i ekspektoransi. Antitusici su lijekovi protiv kašlja koji smanjuju refleks kašlja tako što djeluju lokalno ili centralno na centar za kašalj u mozgu. Primjenjuju se kod suhog, podražajnog  kašlja  koji može biti neugodan za bolesnika te mu remetiti svakodnevnu aktivnost i san.  Razlikuju se opiodni (morfin, kodein, folkodin) i neopiodni antitusi (butamirat). U liječenju i ublažavanju suhog  kašlja korisni su i prirodni antitusici koji djeluju pomoću mukopolisaharidne sluzi blokirajući kontakt receptora u sluznici dišnih putova  s iritansima. Sirup od bijelog sljeza, islandskog lišaja i trputca oblaže sluznicu dišnih putova i štiti je od nadražaja, a maceratkorijena bijelog sljeza i macerat listova i korijena crnog sljeza imaju i protuupalno djelovanje kod upale grla i prehlade .

Ekspektoransi su lijekovi koji služe za poticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz dišnih putova. Premda je njihova djelotvornost dvojbena, ekspektoransi su jedni od najčešće korištenih lijekova osobito u zimskim mjesecima.

Dijele se u tri glavne skupine:

  1. sekretolici – pojačavaju sekreciju bronhijalne tekućine i tako razmekšavaju i otapaju sluz: ekstrakti bršljana, jaglaca, bazge, timijana, eukaliptusa, metvice, bora;
  2. mukolitici – rastapaju gustu bronhalnu sluz, olakšavaju iskašljavanje i smanjuju  količinu izlučene sluzi: bromheksin, acetilcistein,  karbocistein;
  3. sekretomotorici – potiču uklanjanje sluzi povećanjem pokretljivosti cilijarnih resica (eterična ulja).

U liječenju tzv. produktivnog kašlja obično se koriste prirodni ekspektoransi koji potječu od dvije vrste ljekovitog bilja:

  1. biljke koje sadrže saponine: bršljan, jaglac, sladić, senega,
  2. biljke koje sadrže ekspektorantna eterična ulja: anis, komorač, timijan, majčina dušica, eukaliptus, bijeli bor, klekovina, ariš.

Kod kašlja, osim brojnih lijekova, temelj liječenja dobra je hidracija organizma što znači unos dovoljne količine tekućine (od 1,5 do 2 litre na dan). Korisna je topla tekućina u obliku  toplih juha i biljnih čajeva s medom i limunom poput lipovog čaja, čaja od timijana, majčine dušice, metvice.

Najbolja pomoć kod svih vrsta kašlja je inhalacija fiziološkom otopinom – 0,9% otopina NaCl. Kašalj s prizvukom laveža pasa znak je laringitisa – upale glasnica, obično se javlja noću i zna biti dramatičan i za roditelje i za dijete. Ako se javlja otežano disanje zahtijeva hitnu liječničku intervenciju, u suprotnom pomaže hladan zrak, dovoljno je dijete iznijeti na hladnoću, držati  uz otvoreni prozor ili otvorena vrata hladnjaka. Kod svih vrsta kašlja korisna je i  inhalacija toplih (ne vrućih) ljekovitih para kamilice i kadulje, tople kupke s obilnom vodenom parom ili medicinska inhalacijska terapija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Algurija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

hiperpigmentacije

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Disfunkcija mozga

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?