Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa gotovo svakog čovjeka u nekoj dobi života, otprilike 80% odraslih osoba će bar jednom u tijeku života iskusiti ovu bol, a kod 10% pacijenata bol traje najmanje dva tjedna. Važno je znati kako se unatoč velikoj neugodnosti 90% pacijenata spontano oporavlja najduže u roku od četiri tjedna, a svega 5% je onesposobljeno duže od tri mjeseca te se tada govori o kroničnoj boli.

Navodi se preko sto različitih uzroka križobolje.Danas je najčešći uzrok boli u donjem dijelu leđa  mehaničke prirode, a javlja se uslijed dugotrajnog sjedenja u lošoj poziciji, produženog savijanja leđa, podizanja teških tereta, stajanja i ležanja u lošem položaju. Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti, pretjerana tjelesna težina , ravna stopala pa i stres. Svakako se mora razmišljati, da uzrok križobolje može biti i trauma i ozbiljna bolest ( tumori, TBC, metaboličke bolesti kostiju)

Bol kod križobolje izrazito je neugodna, limitirajuća , jaka.Bol se iz donjeg djela leđa može širiti prema jednoj ili obje noge, uz ponekad gubitak osjeta i poremećnu funkciju mokrenja i stolice.

Kako liječiti križobolju?

Ono zahtijeva jedan cjeloviti pristup pacijentu i suradnju liječnika obiteljske medicine sa fizijatrima, neurolozima, neurokirurzima i fizioterapeutima u ovisnosti od uzroka same križobolje.
Svrha liječenja križobolje je otkloniti faktore koji provociraju bol i smanjiti bol.Prvih tjedan dana ne preporuča se izvođenje nikakvih dijagnostičkih pretraga.Za bol se u akutnoj fazi daju paracetamol ili nesteroidni antireumatici ( po preporuci liječnika), uz ukoliko je potrebno dodavanje opijata . Treba pacijenta podučiti najpovoljnijem položaju za njega i oprezno kretanje. Očekuje se brz oporavak  i tada se nastavlja  dalje sa fizikalnom terapijom i kineziterapijom. Ukoliko križobolja i dalje traje,  kod takvih slučajeva preporuča se dalja detaljnija obrada ( CT, MR).  

Kako spriječiti ponavljanje bolova u leđima?

Najvažnije je izvoditi vježbe za leđa i trbušne mišiće koje treba kombinirati s redovnom tjelesnom aktivnošću koja će popraviti izdržljivost. Potrebno je izbjegavati aktivnosti koje uključuju ponavljano savijanje, naginjanje, preintenzivne su ili stvaraju prevelik stres za kralješnicu. Treba pacijenta naučiti pravilne tehnike podizanja predmeta ( nikad se ne smije savijati u struku ispruženih nogu kako bi se podignuo predmet). Umjesto toga je potrebno saviti koljena, napeti trbušne mišiće i ravno spustiti leđa u razinu predmeta koji se podiže. Ako se dugo vremena provodi sjedeći ili ležeći, potrebno je često mijenjati položaj, izvoditi vježbe istezanja te nabaviti ergonomski namještaj. Uredska stolica se može različito podesiti u tijeku dana kako se ne bi provodilo previše vremena u istom položaju. Kratki, ali česti prekidi potrebni su kako bi se prošetalo oko radnog stola. Ukoliko se mora stajati na nogama dugo vremena preporučuje se svako malo penjanje na stepenice ili neku malu uzvisinu jer se tada koristi vise mišića i smanjuje opterećenje leđa.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Hren

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

MR torakalne i cervikalne kralježnice

Prilažem nalaz MR torakalne i cervikalne kralježnice – molim Vaše mišljenje

Crvena riža

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

MR mozga

Bolujem od multipla skleroze te bih Vas molila ako biste mi mogli razjasniti nalaz MR mozga

Iz iste kategorije

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

Križobolja

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.

Fizijatrija

Križobolja (syndroma lumbosacrale)

Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Fizijatrija

Bolovi u leđima i križobolja kao posljedica diskus hernije

Bol u leđima je jedna od najčeščih tegoba koje dovode bolesnika liječniku. Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove.

Fizijatrija

Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?

Fizijatrija

DISCUS HERNIA (Hernija diska)

Kralješci su međusobno odjeljeni intervertebralnim diskovima koji su poput jastučića te se mogu usporediti s amortizerom. Sastoji se od mekšeg unutarnjeg te vanjskog prstenastog dijela.