Giht – učestala bolest – 5. dio

Liječenje gihta

Ciljevi liječenja gihta su brzo ublažavanje boli i smirivanje akutnog napada bolesti, kao i sprječavanje budućih napada gihta i dugoročnih komplikacije, kao što su urički tofi i oštećenje bubrega. Prvo treba zaštititi zahvaćeni zglob od mogućih ozljeda i staviti hladan oblog. Nakon toga se obično uključuju lijekovi. Razlikujemo dvije skupine lijekova koje koristimo kod ovih bolesnika: lijekovi za ublaživanje akutnog napada bolesti i lijekovi za smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u krvi.

U liječenju akutnog gihta načelo je smanjenje simptoma i znakova upale. NSAID (kao ibuprofen, ketoprofen), inhibitori COX-2 (celekoksib), glukokortikoidi ili kolhicin smatraju se učinkovitima. Preporuča se niska doza kolhicina jer visoka doza nema bolji učinak, ali je toksičnija. Preporučena doza prednizolona je 30 mg/dan tijekom 3-5 dana.

Lijekovi za smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u krvi su iz skupine urikozurika (probenicid) koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline putem bubrega, dok lijekovi iz skupine inhibitora ksantinoksidaze (alopurinol) smanjuju proizvodnju mokraćne kiseline u tijelu. Kolhicin se može propisivati za sprječavanje upale i pogoršanja simptoma tijekom prvih mjeseci uzimanja lijekova iz skupine urikozurika ili inhibitora ksantinoksidaze.

Alopurinol je lijek prve linije. Početna doza alopurinola trebala bi biti niska, 100 mg, kako bi se smanjio rizik od akutnih napadaja. Nakon toga, vrijednost urata se provjerava jednom mjesečno i doza se povećava za 100 mg dok se ne postigne ciljna vrijednost urata u krvi ili do maksimalne doze od 900 mg/dan.

Probenecid inhibira reapsorpciju urata u bubrezima i koristi se kada postoji kontraindikacija ili nuspojave na alopurinol ili kao dodatna terapija ako nije postignuta ciljna vrijednost urata u krvi s alopurinolom. Pripravak se ne smije se davati kod bubrežnih kamenaca.

Febuksosta ima sličan mehanizam djelovanja kao alopurinol i može biti alternativa za nuspojave alopurinola.

Lesinurad je nedavno odobren lijek koji povećava izlučivanje mokraćne kiseline i daje se u kombinaciji s alopurinolom.

Ukratko, opterećenje bolesti uzrokovano gihtom može se smanjiti aktivnijim liječenjem, koje uključuje promjenu načina života, intenzivnije liječenje lijekovima i redovito praćenje.

Cilj liječenja je smanjiti simptome bolesti, spriječiti nove napade bolesti, sprječavanje nastanka kristala urata i koncentracija uratavu krvi ispod 360 µmol/l ili ispod 300 µmol/l u bolesnika s kroničnim gihtom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika