Hemofilna artropatija – proces nastanka bolesti

Kao česta komplikacija hemofilije dolazi do oštećenja zglobova u obliku kronične artropatije koja se razvija kao posljedica ponavljanog krvarenja u zglobovima.

Kada dođe do akutnog krvarenja u zglob, količina krvi premašuje resorpcijski kapacitet sinovijalne membrane, tako da ona ne može u potpunosti ukloniti krv iz zglobnog prostora. Tada dolazi do razgradnje krvi u zglobu. Ovi produkti razgradnje posebno željezo, iritiraju sinovijalnu membranu koja tada počinje proizvoditi proupalne molekule. To uzrokuje zadebljanje sinovijalne membrane i krvnih žila u sinoviji koji su karakteristika upale zgloba kod ove bolesti. Produkti razgradnje krvi i upala pridonose razgradnji i remodeliranju kostiju i hrskavice. Svi ti čimbenici čine zglob sklonijim krvarenju, stvarajući začarani krug deformacije, krvarenja, destrukcije i remodeliranja zgloba.

Ukoliko uzememo za primjer zglob gležnja, tamo dolazi do slijedećeg:

Prve manifestacije hemofilne artropatije gležnja i stopala su otok zgloba i bol koji nestaju kako akutni događaj nestaje. Bol može iznositi od 0 do 8 na ljestvici 0 do 10 koja se naziva vizuelna analogna ljestvica i njome se mjeri bol. Bol uzrokuje da ovi bolesnici drže nogu u položaju gdje ih najmanje boli (antalgičan položaj). Čak i ako se ovo držanje može ispraviti na početku, ono postaje sve više fiksirano kako bolest napreduje. Osim bola dolazi i do smanjenja opsega pokreta u zglobu.

Čest znak u gležnjevima bolesnika s hemofilijom je deformacija stopala.

Ukoliko dođe do iznenadne boli bez traume, tada može biti otežano određivanje uzroka bolesnikovog bola, pa može biti potrebna diferencijalna dijagnoza s drugim bolestima stopala.

U prošlosti se oštećenje zglobova gotovo isključivo procjenjivalo na temelju rendgenskih nalaza (RTG), no trenutno se preferira MR (magnetska rezonancija) jer omogućuje preciznije otkrivanje zahvaćenosti zglobova u bolesnika s hemofilijom. Nadalje, uvođenje ultrazvuka zglobova (UZV) u kliničku praksu liječenja hemofilne artropatije omogućilo je prepoznavanje ranih znakova artropatije kod ovih bolesnika.

Rendgen  (RTG)

Rani stadij hemofilne artropatije je radiološki karakteriziran oticanjem mekog tkiva oko zgloba, a kasniji stadij osteoporozom u kostima zgloba, te koštanim lezijama s oštećenjem hrskavice. Navedeno se prvo vidi kao suženje zglobnog prostora, a zatim kao potpuni gubitak hrskavičnog prostora i stvaranje koštanih cista, oštećenja u kostima i nepravilnosti izgleda zglobova.

RTG pretrage nisu osjetljive na rane promjene kod početka nastanka hemofilne artropatije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika