Mišićni sindromi povezani sa statinima – 5. dio

Simptomi.

Kada bolesnik koji uzima statin prijavi bol u mišićima ili slabost istih, potrebno je uzeti detaljnu anamnezu kako bi se procijenila predispozicija za miopatiju, a  pregled treba učiniti kako bi se isključila druga uobičajena stanja.

Statin inducirani mišićni sindromi se obično manifestiraju kao slabost i / ili bol u proksimalnim mišićima s obje strane tijela. Može doći do osjetljivosti mišića i funkcionalnih oštećenja kao što su poteškoće prilikom podizanju ruku iznad glave ili poteškoće pri penjanju uz stepenice.

Navedene simptome bolesnik često opisuje kao umor u mišićima, a ostali simptomi uključuju grčeve mišića, ukočenost i bol u tetivama.

Početak mišićnih simptoma obično je unutar nekoliko tjedana do mjeseci nakon početka terapije statinima, ali se može pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom liječenja. Prosječno trajanje terapije prije pojave simptoma je 6 mjeseci.

Bol i slabost mišića obično nestaju, a serumske koncentracije CK se vraćaju na normalu tijekom nekoliko dana do tjedana nakon prestanka uzimanja lijeka.

Terapija statinima povezana je s raznim neuromuskularnim poremećajima, uključujući upalne miopatije kao što su polimiozitis i dermatomiozitis.

Dijagnoza.

Početne krvne pretrage trebale bi uključivati ​​kreatin kinazu (za procjenu oštećenja mišića) i hormone štitnjaču (jer je hipotireoza čest uzrok povišenja kolesterola i povišene kreatin kinaze te predisponira za miopatiju izazvanu statinima). Ako bolesnik ima smeđu mokraću ili značajno povišenu kreatin kinazu, potrebno je napraviti pretrage za procjenu bubrežne funkciju i pogledati mioglobulin u mokraći zbog mogućnosti rabdomiolize.

Postoje mnogi drugi uobičajeni uzroci mišićne boli i slabosti, uključujući bol nakon treninga ili traumatske ozljede, te sindrome boli kao što su fibromijalgija i sindrom miofascijalne boli.

Klinički pregled je neophodan u tumačenju povišenih razina CK u bolesnika na statinima. Povišenja CK mogu biti povezana s hipotireozom (stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače) ili ozljedom mišića tijekom sporta (npr. trčanje, hokej, borilački sportovi), a ako se CK mjeri kod bolesnika koji se bave sportovima s velikim opterećenjem, treba ga izmjeriti prije bavljenja sportom.

Unatoč povećanom riziku od mišićnih sindroma povezanih s terapijom statinima, ne preporučuje se rutinsko praćenje razine kreatin kinaze (CK) u serumu. Međutim, korisno je dobiti početnu serumsku kreatin kinazu prije početka terapije statinima za referencu u slučaju razvoja mišićnih simptoma.

Bolesnike koji se liječe statinima treba upozoriti da prijave novonastalu bol ili slabost mišića.

Elektromiografija se često radi zajedno s biopsijom mišića u atipičnim slučajevima miopatije izazvane statinima. Nalazi elektromiografije obično pokazuju miopatske promjene, obično u proksimalnim mišićima (mišićima koji se nalaze bliže trupu). Iako biopsija mišića nije rutinski potrebna za miopatiju induciranu statinima, može biti od pomoći u atipičnim slučajevima

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika