Mišićni sindromi povezani sa statinima – 8. dio

Interakcije s drugim lijekovima.

Izgleda da pravastatin i fluvastatin imaju mnogo manju mišićnu toksičnost od ostalih statina. Navedena dva statina imaju relativno nižu djelotvornost,  no međutim kada ostali statini uzrokuju miopatiju, a bolesnik treba statin u liječenju, onda se može koristiti jedan od ova dva.

Važno je koristiti statin koji se ne metabolizira u velikoj mjeri preko jetrenog enzimskog kompleksa CYP3A4 pri istodobnoj primjeni ciklosporina, lijeka koji se daje kod transplantiranih bolesnika.

Istodobna primjena fibrata (drugi tip lijekova za masnoću) i statina može povećati rizik od ozljede mišića, uključujući rabdomiolizu. Učinak je posljedica povećanja razine statina i varira ovisno o tipu i dozi fibrata i statina. Rizik za toksičnost se može smanjiti izborom fibrata i upotrebom statina u relativno niskim dozama. Dakle, pri pažljivom odabiru lijekova i umjerenim dozama, navedena kombinacija može funkcionirati.

Niacin (vitamin B 3) može povećati rizik od miopatije kod bolesnika koji su na terapiji simvastatinom.

Preporuke su ograničenje doze statina s lijekovma koji se metaboliziraju preko CYP3A4 enzimskog kompleksa u jetri.

Zaključak.

●Neželjeni događaji vezani uz mišićne nuspojave su relativno rijetki, što statine čini sigurnim lijekovima. Mijalgije i miopatije javljaju se s učestalošću od 2 do 11 posto, a rabdomioliza manje od 0,1 posto.

●Rizik od ozljede mišića znatno je veći kada se uzima statin koji se u velikoj mjeri metabolizira putem citokroma CYP3A4, kao simvastatin i atorvastatin, pogotovo u kombinaciji s lijekovima koji također koriste ovaj enzimski kompleks u jetri.

●Dnevna konzumacija manje od 2 dcl soka od grejpa vjerojatno neće povećati rizik od štetne interakcije ili ozljede mišića. No, sok od grejpa ulazi u interakcije sa statinima.

●Pojačana osjetljivost na miopatiju povezanu sa statinima javlja se u bolesnika s bolestima bubrega, jetre i štitne žlijezde. Stoga je dobro imati uvid u ostale bolesti i stanja pojedine osobe, prije nego se propiše statin, kao i odabir vrste statina.

●Mišićni simptomi obično počinju u roku od nekoliko tjedana nakon početka korištenja statina. Slabost u mišićima i koncentracije CK u serumu se obično vraća u normalu tijekom nekoliko dana ili tjedana nakon prestanka uzimanja lijeka, iako u nekoliko slučajeva treba i duže vrijeme za to. Naravno, ukoliko je statin uzrok mišićnih nuspojava.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika