Mišićni sindromi povezani sa statinima – 9. dio

Zaključak.

●Dijagnoza simptomatske statinske miopatije kod bolesnika koji imaju povišene vrijednosti kreatin kinaze (CK) obično je jednostavna i temelji se na vremenskoj povezanosti s početkom terapije statinima, kao i na nestajanju simptoma prilikom uklanjanja statina iz terapije.

● Određeni bolesnici mogu imati mišićne simptome bez povišenja CK u serumu i tada je teško biti siguran jesu li mišićni simptomi posljedica terapije statinima ili drugih stanja.

●Klinički pregled bolesnika prilikom mišićne boli i povišenih razina CK (kreatin-kinaze) u bolesnika na statinima je neophodan da se utvrdi jesu li navedeni simptomi povezani sa statinom. Naime, povišene vrijednosti CK mogu biti povezane s bolesti štitne žlijezde, jetre ili bubrega, kao i s ozljedom mišića tijekom bavljenja sportom.

●Bolesnici na statinima koji se bave sportom trebaju izmjeriti CK prije nego se bave tjelesnom aktivnošću da bi rezultat bio relevantan, a ne lažno visok zbog tjelesne aktivnosti prije vađenja krvi.

●Nema dogovora oko rutinskog praćenja razine CK u serumu u bolesnika na terapiji statinima. Korisno je napraviti krve pretrage prije početka uzimanja statina, kao referentnu vrijednost, kao i prilikom prve kontrole.

● Bolesnike koji se liječe statinima treba upozoriti da prijave novu pojavu mijalgija ili slabosti u mišićima.

● U bolesnika koji razviju mišićne simptome tijekom terapije statinima, koristimo klinički indeks mišićnih simptoma povezanih sa statinima (SAMS-CI) kako bismo odredili jesu li statini odgovorni za nuspojave.

● Procjenjujemo interakcije lijekova i provjeravaju se razine vitamina D i funkcija štitnjače. Ukoliko postoje problemi s ovo dvoje, treba i njih liječiti.

● Čini se da pravastatin i fluvastatin imaju mnogo manje povezane mišićne toksičnosti od ostalih statina. Stoga, u bolesnika koji su razvili statinsku miopatiju (osim rabdomiolize) predlaže se prelazak na jedan od ovih lijekova nakon što simptomi miopatije nestanu.

●U bolesnika koji ne mogu tolerirati dnevno doziranje statina predlaže se uzimanje statinske terapije naizmjenično ili rjeđe, primjerice 2-3 puta tjedno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika