Sindrom kroničnog umora (ME/CFS) – 3. dio

Simptomi mialgičnog encefalomijelitisa/sindroma kroničnog umora (ME/CFS) mogu se činiti sličnima mnogim drugim bolestima i ne postoji dijagnostički test koji bi sa sigurnošću potvrdio ME/CFS.

Simptomi bolesti

Simptomi mialgičnog encefalomijelitisa/sindroma kroničnog umora (ME/CFS) mogu se činiti sličnima mnogim drugim bolestima i ne postoji dijagnostički test koji bi sa sigurnošću potvrdio ME/CFS. Zbog toga je ME/CFS teško dijagnosticirati. Bolest može biti nepredvidiva. Simptomi mogu doći i nestati ili se mogu promijeniti tijekom vremena.

Liječnik bi trebao biti u mogućnosti razlikovati ME/CFS od ostalih bolesti provođenjem temeljitog liječničkog pregleda i potrebne obrade. To uključuje postavljanje pitanja o zdravstvenom stanju bolesnika, aktualnim simptomima kako bi se vidjelo koliko često se javljaju, koliko su loši i koliko dugo traju. Važno je i da liječnici informiraju blesnike o tome kako simptomi utječu na njihov život.

Primarni simptomi

Također se nazivaju i “osnovni” simptomi, a za dijagnozu su potrebna tri osnovna simptoma:

1) Znatno smanjena sposobnost obavljanja aktivnosti koje su bile uobičajene prije bolesti. Taj pad razine aktivnosti događa se zajedno s umorom i mora trajati šest mjeseci ili duže. Osobe s ME/CFS imaju umor koji se jako razlikuje od „klasičnog“ umora.

Umor kod ME/CFS-a: je ozbiljnog karaktera (izuzetna iscrpljenost koja traje duže od 24 sata nakon fizičke ili mentalne aktivnosti), nije rezultat neuobičajeno teške aktivnosti, ne olakšava se snom ili odmorom, nije postojao prije nego se bolesnik razbolio. Odnosno radi se o umoru koji se ne bi pojavio nakon iste tjelesne ili mentalne aktivnosti prije pojave simptoma bolesti.

Tijekom faze umora bilo koji simptom ME/CFS- a se može pogoršati, uključujući poteškoće u razmišljanju, probleme sa spavanjem, grlobolja, glavobolja ili vrtoglavica. Može biti potrebno nekoliko dana, tjedana ili duže dok ne dođe do oporvaka od navedenih simptoma. Ponekad pacijenti mogu biti vezani za kuću ili čak potpuno vezani za krevet tijekom napada ovog umora. Bolesnici s ME/CFS-om možda neće moći predvidjeti što će uzrokovati napad umora  ili koliko dugo će trajati.

Primjerice:
– tuširanje može izazavati napad navedenog umora
– kupovina u trgovini
– vožnja automobila i slično

Pored ovog, osnovnog simptoma, za dijagnozu je potreban jedan od sljedeća dva simptoma:

2) Problemi s razmišljanjem i pamćenjem. Poremećaj pamćenja, smanjena koncentracija, smanjeni kognitivni kapacitet, problemi s razumijevanjem teksta, brzi kognitivni umor, distraktibilnost, sporo obrađivanje informacija.

3)  Pogoršanje simptoma dok bolesnik stoji ili sjedi uspravno. To se naziva ortostatska hipotenzija. Bolesnici s ME/CFS mogu imati vrtoglavicu ili se onesvijestiti dok stoje ili sjede. Oni mogu imati promjene vida kao zamagljivanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika