Genitalna klamidijska infekcija

Genitalnu klamidijsku infekciju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. To je spolno prenosiva infekcija koja, dakle, zahvaća oba spola.

Međutim, u žena neprepoznata i neliječena klamidijska infekcija uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, npr: 

– zdjeličnu upalnu bolest,
– nepopravljivo oštećenje unutarnjih spolnih organa,
– neplodnost,
– (ukoliko do trudnoće dođe) spontane pobačaje, odnosno prijevremene porođaje,
– kroničnu zdjeličnu bol.

Klamidijska infekcija je, prema statistikama u stalnom porastu u cijelom svijetu. Tomu ima više razloga, npr. slobodnije (i neodgovorno) spolno ponašanje; često nema simptoma, odnosno kada se simptomi pojave bolest je obično u uznapredovalo fazi, kada je liječenje znatno agresivnije i skuplje.

Zatim, zbog ozbiljnih zdravstvenih problema koje uzrokuje i čije liječenje znatno opterećuje državni proračun (dugotrajno i skupo liječenje neplodnosti, npr) razvijaju se sve sofisticiranije metode testiranja, pa je mali broj lažno negativnih rezultata. Naposljetku, također radi prevencije daljnjih zdravstvenih tegoba i njihova liječenja, postoje preporuke u kojih bi se osoba trebalo učiniti testiranje na klamidijsku infekciju, čega prije nije bilo, pa manji broj klamidijskih infekcija prođe neopaženo (u nas službenih preporuka nema, pa se priklanjamo uputama iz drugih razvijenijih zemalja).

Tako se preporuča testiranje na genitalnu klamidijsku infekciju provesti u:

– žena generativne dobi koje imaju aktivan spolni život,
– osoba rizičnog spolnog ponašanja (više spolnih partnera, nezaštićeni spolni odnosi),
– žena s nerazjašnjenim subfebrilnim stanjem,
– žena s nespecifičnim bolovima u području zdjelice ili abdomena,
– u trudnica, najbolje u prvom trimestru,
– u obradi neplodnog bračnog para.

Simptomi, ako postoje, slični su kao i kod drugih spolno prenosivih infekcija: pojačani iscjedak (karakterističan sukrvavi, gusti), neugodan miris, bolni odnosi, poremećaji menstruacijskog ciklusa i drugo.

Dijagnoza se postavlja u mikrobiološkom laboratoriju, testiranjem uzoraka iz rodnice/s vrata maternice, koji se uzimaju pri ginekološkom pregledu, na ginekološkom stolu. Postupak je bezbolan, rezultati mikrobiološkog testiranja vjerodostojni su i uvijek se liječe oba spolna partnera. Učinak terapije provjerava se kontrolnim mikrobiološkim testiranjima; u slučaju opet pozitivnog nalaza, provodi se dodatno liječenje.

Jednom preboljena genitalna klamidijska infekcija ne znači kako do ponovne klamidijske infekcije ne može doći. Stoga se, po potrebi, i kasnije provode testiranja. Štoviše, preporučljivo je testiranja na klamidijsku infekciju opetovano ponavljati u osoba koje su jednom liječene od iste, jer bakterija ima mogućnost ostati „učahurena” u stanicama, pa se u nepovoljnim uvjetima opet aktivirati.

Jedini posvema siguran način prevencije genitalne klamidijske infekcije je apstinencija od spolnih odnosa. Inače se preporučuju odnosi s prezervativom, kao i općenito pametno i odgovorno spolno ponašanje.

Iz Belupove ljekarne, u liječenju genitalne klamidijske infekcije mogu se primijeniti slijedeći lijekovi (ovisno o možebitnoj preosjetljivosti ne pojedini lijek, odnosno određenu komponentu lijeka, kao i je li žena trudna ili nije. Uvijek isključivo prema preporuci ginekologa, nikada samoinicijativno):
– od tetraciklina: DOKSICIKLIN
– od penicilina: AMOKSICILIN

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika