Ženini najplodniji dani

Žena generativne dobi koja ima uredne spolne odnose i u koje ranije nije dijagnosticirana neplodnost, može zanijeti tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa. Ipak, u neke dane MC-a ta je mogućnost veća, u druge manja. U ovom kontekstu važno je znati kako se računa menstruacijski ciklus i što je ovulacija, pa ćemo se kratko osvrnuti na ove pojmove, o kojima imamo i posebne tekstove u Ginekološkoj kolumni.

Najplodniji dani su oko četrnaestog dana prije sljedeće menstruacije

Prvi dan menstruacije ujedno je i prvi dan menstruacijskog ciklusa, koji se dijeli na prvu, folikularnu ili proliferativnu fazu i drugu, lutealnu ili postovulacijsku fazu. Između je period ovulacije, period najplodnijih dana tijekom menstruacijskog ciklusa, koji obuhvaća nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije samog trenutka ovulacije.

Period ovulacije jednostavno je pratiti i izračunati u žena koje imaju redovite MC, a u žena koje nemaju redovite MC to zapravo nije moguće. Naime, dok prva faza MC-a različito dugo traje, druga je faza konstantna i traje 14 dana. Dakle, 14 dana prije očekivane menstruacije doći će do ovulacije. Žena planira trudnoću trebala bi planirati ciljane spolne odnose upravo tih dana tijekom menstruacijskog ciklusa, a žena koja ne planira trudnoću, trebala bi spolne odnose u tom periodu izbjegavati.

Nekima je zbunjujuće što se trudnoća desi i ako spolni odnosi nisu bili upravo tijekom najplodnijih dana. Odnosno, ako žena koja ima redovite MC i koja ne planira trudnoću izbjegava spolne odnose upravo tijekom perioda ovulacije, kako to da i u nje ipak postoji mogućnost trudnoće? Odgovor se krije u činjenici da spermiji mogu preživjeti i ostati očuvanog fertilnog potencijala i više dana na i u ženskim genitalijama, a također i izvan organizma, na rublju, koži itd.

Žene koje nemaju redovite MC, ne mogu izračunati svoj period ovulacije, no ponekad je moguće predvidjeti taj period putem nekih signala, odnosno raznih aplikacija, o čemu ćemo drugi puta.

Šansa za trudnoćom može se povećati na više načina

Osim prakticiranja spolnih odnosa u najplodnije dane menstruacijskog ciklusa, preporuča se ne konzumirati alkohol i cigarete (ne samo u te dane), održavati normalnu tjelesnu težinu i uopće pridržavati se urednih životnih navika.

Kada posjetiti doktora?

Ako žena generativne dobi koja ima uredne spolne odnose ne uspijeva zanijeti tijekom određenog vremenskog perioda (za žene do 35-te godine to je otprilike 6 mjeseci), trebala bi o ovom problemu porazgovarati s ginekologom. Postavit će se radna dijagnoza neplodnosti, koja podrazumijeva određenu dijagnostičku obradu, koja može trajati i više mjeseci, koja uključuje oba spolna partnera; na tom putu može biti i neuspjeha, „koraka unazad“, pa se nerijetko savjetuje potražiti i psihološku pomoć.

Prema svjedočenjima žena koje su prošle višegodišnje liječenje neplodnosti i na koncu se ipak ostvarile kako biološke majke, u trenutku kada se pojavi malo biće sav dotadašnji mukotrpan proces se zaboravi – Post nubila phoebus.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika