Neplodni dani tijekom menstruacijskog ciklusa?

Nema ih.

No, unatoč tomu što je odgovor kratak i jasan, ova tema zahtijeva detaljniju raspravu. Mnogo je nedoumica, moguće i nepotpunih informacija tijekom školovanja i daljnje samoedukacije, pa su ovakva pitanja vrlo česta, ne samo na ovim stranicama. Tema je razmatrana u ovoj kolumni s više aspekata, a ovom prilikom sažet ćemo glavne informacije.

Zdrava žena generativne dobi, u koje nije dokazana neplodnost, može zanijeti u sve dane menstruacijskog ciklusa. U neke dane menstruacijskog ciklusa ta je mogućnost veća, u druge manja.

U neke dane menstruacijskog ciklusa mogućnost trudnoće je veća, u druge manja.

Na ovoj činjenici temelji se prirodna metoda kontracepcije, metoda „plodnih i neplodnih dana“, koja je ponajprije prikladna za parove koji planiraju trudnoću, a mogu ju prakticirati žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse. Osnovno je da je trudnoća najizglednija u određene dane menstruacijskog ciklusa, a u ostale dane je manje izgledna (ali ne i nemoguća!).

Za razumijevanje najplodnijih i manje plodnih dana menstruacijskog ciklusa neophodno je znati i ispravno upotrebljavati pojmove kao što su menstruacijski ciklus, menstruacija, ovulacija i druge.

Redovni i uredni menstruacijski ciklus (period od prvog dana jedne do prvog dana sljedeće menstruacije) traje 28-32 dana. No, i nešto kraći ili duži menstruacijski ciklusi, ako su redoviti, su i uredni.

Prva faza menstruacijskog ciklusa traje različito dugo, a druga faza traje 14 dana. Najplodniji dani tijekom menstruacijskog ciklusa su oko 14-20 dana prije sljedeće menstruacije, a to je period kada se dešava ovulacija.

Žena koja ima redovite menstruacijske cikluse može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, te ako se planira trudnoća, planirati spolne odnose u te dane.

Žena koja ima redovite menstruacijske cikluse, pa može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, ako ne planira trudnoću, upravo u te dane treba ili apstinirati od spolnih odnosa ili primijeniti neku sigurniju kontracepciju (uključujući i tzv. hitnu kontracepciju).

Žena koja nema redovite menstruacijske cikluse ne može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, pa ako trudnoća nikako nije opcija trebala bi razmisliti o sigurnoj metodi kontracepcije (koja se i inače preporuča, ako trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku).

Iako je trudnoća moguća u sve dane menstruacijskog ciklusa (pa i tijekom menstruacije), tzv. hitna kontracepcija se u pravilu ne ordinira ako je spolni odnos bio tijekom menstruacije, ili koji dan neposredno iza menstruacije, odnosno koji dan prije menstruacije.

O svim ovim temama ima pojedinačnih tekstova u Ginekološkoj kolumni, pa bi svakako preporuka bila da se o svemu dodatno informirate upravo na ovom web-mjestu. Nikada nije naodmet podsjetiti se važnih činjenica, ili pak naučiti nešto novo.

Hoc unum scio, me nihil scire. Sokrat (Znam da ništa ne znam).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika