Neplodni dani tijekom menstruacijskog ciklusa?

Nema ih.

No, unatoč tomu što je odgovor kratak i jasan, ova tema zahtijeva detaljniju raspravu. Mnogo je nedoumica, moguće i nepotpunih informacija tijekom školovanja i daljnje samoedukacije, pa su ovakva pitanja vrlo česta, ne samo na ovim stranicama. Tema je razmatrana u ovoj kolumni s više aspekata, a ovom prilikom sažet ćemo glavne informacije.

Zdrava žena generativne dobi, u koje nije dokazana neplodnost, može zanijeti u sve dane menstruacijskog ciklusa. U neke dane menstruacijskog ciklusa ta je mogućnost veća, u druge manja.

U neke dane menstruacijskog ciklusa mogućnost trudnoće je veća, u druge manja.

Na ovoj činjenici temelji se prirodna metoda kontracepcije, metoda „plodnih i neplodnih dana“, koja je ponajprije prikladna za parove koji planiraju trudnoću, a mogu ju prakticirati žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse. Osnovno je da je trudnoća najizglednija u određene dane menstruacijskog ciklusa, a u ostale dane je manje izgledna (ali ne i nemoguća!).

Za razumijevanje najplodnijih i manje plodnih dana menstruacijskog ciklusa neophodno je znati i ispravno upotrebljavati pojmove kao što su menstruacijski ciklus, menstruacija, ovulacija i druge.

Redovni i uredni menstruacijski ciklus (period od prvog dana jedne do prvog dana sljedeće menstruacije) traje 28-32 dana. No, i nešto kraći ili duži menstruacijski ciklusi, ako su redoviti, su i uredni.

Prva faza menstruacijskog ciklusa traje različito dugo, a druga faza traje 14 dana. Najplodniji dani tijekom menstruacijskog ciklusa su oko 14-20 dana prije sljedeće menstruacije, a to je period kada se dešava ovulacija.

Žena koja ima redovite menstruacijske cikluse može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, te ako se planira trudnoća, planirati spolne odnose u te dane.

Žena koja ima redovite menstruacijske cikluse, pa može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, ako ne planira trudnoću, upravo u te dane treba ili apstinirati od spolnih odnosa ili primijeniti neku sigurniju kontracepciju (uključujući i tzv. hitnu kontracepciju).

Žena koja nema redovite menstruacijske cikluse ne može izračunati period ovulacije i najplodnije dane, pa ako trudnoća nikako nije opcija trebala bi razmisliti o sigurnoj metodi kontracepcije (koja se i inače preporuča, ako trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku).

Iako je trudnoća moguća u sve dane menstruacijskog ciklusa (pa i tijekom menstruacije), tzv. hitna kontracepcija se u pravilu ne ordinira ako je spolni odnos bio tijekom menstruacije, ili koji dan neposredno iza menstruacije, odnosno koji dan prije menstruacije.

O svim ovim temama ima pojedinačnih tekstova u Ginekološkoj kolumni, pa bi svakako preporuka bila da se o svemu dodatno informirate upravo na ovom web-mjestu. Nikada nije naodmet podsjetiti se važnih činjenica, ili pak naučiti nešto novo.

Hoc unum scio, me nihil scire. Sokrat (Znam da ništa ne znam).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]