UZV – 2D, 3D, 4D

Ovaj tekst namijenjen je i onima koji znaju za ove kratice, ali i onima koje će baš ovakav naslov zaintrigirati, te će nastaviti čitati. Razmotrit ćemo što sve ovo znači u okviru ginekološke dijagnostike, ponajprije zapravo opstetričke. I ponudit ćemo neke navode o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti.

Ovaj tekst namijenjen je i onima koji znaju za ove kratice, ali i onima koje će baš ovakav naslov zaintrigirati, te će nastaviti čitati.

Razmotrit ćemo što sve ovo znači u okviru ginekološke dijagnostike, ponajprije zapravo opstetričke. I ponudit ćemo neke navode o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti.

O fizici i ostalim aspektima ultrazvučnog uređaja općenito upućujemo cijenjene čitateljice i čitatelje na druge relevantne stranice. Ovdje ćemo se osvrnuti na primjenu ultrazvuka u dijagnostičke svrhe u opstetriciji.

U medicini se ultrazvuk dijagnostički primjenjuje više od 60 godina, a od samih početaka postao je nezamjenjiv u opstetričkoj dijagnostici. Tako je danas pregled trudnice zapravo nezamisliv bez dodatnog ultrazvučnog pregleda.

Temeljni, tradicionalni ultrazvučni pregled koristi 2D prikaz, prikaz u jednoj ravnini, u crno-bijeloj boji. Pomicanjem ultrazvučne sonde (vaginalne ili transabdominalne) u raznim smjerovima dobivaju se informacije o morfologiji i funkciji organa koji se pregledavaju. Dodatno se pregled može dopuniti i pulsirajućim i kolor doplerom, za analizu struktura s cirkulacijom (npr. za fetalno srce, odnosno krvne žile).

Napredniji ultrazvučni uređaj ima 3D prikaz, koji omogućava prikaz volumena organa, odnosno daje prikaz u svim ravninama. Naročito je pogodan za finu analizu fetalnog srca, te općenito morfologije fetusa.

Ultrazvučni uređaji s 2D i 3D prikazima daju statične slike, a 4D prikaz je zapravo nadopuna 2D i 3D slike, tj. prikazuje, snima pokrete. Upravo je 4D prikaz trudnicama najinteresantniji, no zapravo ne pruža nikakve dodatne medicinske informacije.

Detalji koji se tiču prikaza slike (2D, 3D, 4D) nalaze se u softwer-u uređaja i to je ono što zapravo temeljno razlikuje uređaj od uređaja (tj. linije proizvoda različitih proizvođača).

Međutim, ono što naročito trudnice često smetnu s uma, pa se povode za reklamama o najnaprednijim ultrazvučnim pregledima njenog nerođenog djeteta, je da ipak svim tim uređajima barata stručnjak, u ovom slučaju ginekolog i da u velikoj mjeri o njegovom znanju, iskustvu, angažmanu, entuzijazmu, … ovisi izvođenje i interpretacija ultrazvučnog nalaza.

Složit ćemo se kako je ultrazvučni pregled u opstetriciji danas zapravo standard. Jasno je i kako je ultrazvučna dijagnostika naprednija danas no u počecima, što je nedvojbeno od velike sigurnosti i koristi i za stručnjaka koji barata uređajem i za pacijenta. No zapravo je najvažnije da je liječnik, u ovom slučaju ginekolog, adekvatno educiran za obavljanje pregleda. Jer i najsofisticiraniji uređaj u krivim rukama zapravo nije ništa drugo doli samo – uređaj.

Zato savjet, ponajprije trudnicama – kada birate ginekološku ordinaciju gdje ćete obaviti/obavljati ultrazvučne preglede, primarno birajte prema osobi ginekologa, a potom prema uređaju kojim se koristi u radu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika