Vaginalete se koriste … kako?

Primjenjivati lijek „lokalno“ u ginekologiji često znači staviti ga u rodnicu. Ponekad oko ovih uputa ima nejasnoća, posebno u žena, mahom mlađih, koje se još nisu susrele s takvim vidom liječenja..

Nejasnoće proizlaze i iz činjenice kako se lijekovi za intravaginalnu primjenu zapravo ne razlikuju od onih koji se primjenjuju na druge načine – ni po pakiranju, ni pod izgledu tableta/kreme, ni po duljini trajanja terapije, ni po sastavu itd. Često će i ginekolog preporučiti uzimanje lijeka “prema uputama”. Još više nedoumica stvaraju lijekovi u vidu tableta koji se mogu uzimati i na usta, a mogu se stavljati i u rodnicu.

Situacija, kako vidimo, nije ni malo jednostavna. Iza čitanja ovog teksta vjerujemo kako će pitanja i nedoumica ipak biti manje. A potom nam se uvijek možete obratiti pitanjima, kao i do sada.

Lijekovi, s obzirom na razlog (indikaciju) i način uzimanja imaju različite oblike, a lijekovi za intravaginalnu primjenu najčešće su u obliku tableta (vaginaleta) i kreme za rodnicu. Ima i kupki za intravaginalnu primjenu, koje su najčešće neki vid antiseptika i zapravo su dodatak liječenju.

Što su tablete za rodnicu (vaginalete) i kreme za rodnicu?

Vaginalete i kreme za intravaginalnu primjenu su antibiotici i antimikotici (samostalno, ili u kombinacijama), te hormoni koje je s obzirom na kliničku sliku i rezultate dijagnostičkih pretraga potrebno uzimati lokalno:

  • vaginalete i intravaginalne kreme koje u sastavu imaju antibiotik(e) i/ili antimikotik, prepisuju se kod genitalnih upala,
  • kreme s estrogenima prepisuju se ženama u menopauzi radi ciljanog postizanja i održavanja primjerene vlažnosti sluznice rodnice, kako onima u “redovnoj” menopauzi, tako i onima u prijevremenoj i iatrogenoj menopauzi,
  • tablete/vaginalete s gestagenima prepisuju se trudnicama s prijetećim pobačajem, uzimaju se i peroralno (na usta) i vaginalno (u rodnicu).Ovaj lijek jedinstvenog je pakiranja, odnosno ne razlikuje se pakiranje za peroralnu, odnosno intravaginalnu primjenu, nego će trudnica dobiti upute od nadležnog ginekologa kako ga uzimati, a to će ovisiti o, primjerice, jačini vaginalnog krvarenja, eventualnom postojanju neke genitourinarne upale zbog koje treba neki drugi lijek uzimati intravaginalno i slično.

Primjena vaginaleta i krema za rodnicu

Često vaginalne tablete i kreme imaju u pakiranju i aplikator za postavljanje, pa zabune oko primjene najčešće nema. No često vaginalete (rjeđe kreme) koje će se primjenjivati intravaginalno aplikatora nemaju, pa se zna dogoditi da bolesnica popije vaginaletu, odnosno kremu primjeni izvan rodnice. Odmah ćemo reći kako se ništa strašno u tom slučaju neće desiti (greška nije smrtonosna), no lijek neće imati učinak kakav se od njega očekuje.

Tablete za rodnicu, vaginalete, prije postavljanja najčešće je potrebno blago navlažiti vodom, te čistom rukom (prstima) postaviti što dublje u rodnicu. Prikladno je postavljanje obaviti prije spavanja, u ležećem položaju, kako bi se aktivne supstance lijeka zadržale u rodnici. Tijekom sljedećih dana najčešće se lijek (tj. ostaci lijeka) cijedi iz rodnice, pa je prikladno imati dnevni uložak.

Vaginalete i kreme za intravaginalnu primjenu koriste se različito dugo, prema različitim shemama, npr. jedna svaku drugu večer ili nekoliko puta tjedno; dvije i više tableta više puta dnevno; tijekom tjedan dana, dva tjedna ili mjesecima.

Kako bi lijek doista imao učinak kakav se od njega očekuje, potrebno ga je uzimati na pravi način. Zato se nemojte ustručavati pitati nadležnog ginekologa za detaljna objašnjenja o preporučenoj terapiji i načinu primjene lijeka i očekivati jasne upute od ljekarnika, jer ćete od ljekarnika najčešće dobiti upute kako trebate postupiti prema uputama ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika