Zašto prirodno nije uvijek najbolja opcija

Nemali broj žena, kada im se dijagnosticira neka ginekološka bolest, vjeruje da će istu pobijediti na „prirodan način“, smatrajući kako je „prirodno“ zdravije od lijekova (kemijskih, umjetnih, neprirodnih supstanci) ili invazivnih postupaka. U tom smislu „prirodno“ može podrazumijevati biljne pripravke u obliku tableta/kapsula, tinktura, masti, gelova i slično, zatim postupke („dijagnoza“ prave bolesti viskom, polaganjem ruku iscjelitelja iznad bolesnog organa i drugo), određene prehrambene namirnice (neke se favoriziraju, neke u potpunosti ili djelomično isključuju), posebno i pomno osmišljenu tjelovježbu i drugo.

Oficijelna medicina nije protiv „prirodnoga“, do određenih granica.

Oficijelna medicina sve gore navedeno podržava, ponajprije zbog tzv. placebo efekta, ali i znanja o ljekovitom djelovanju bilja, prehrane, fizičke aktivnosti, …. – do određenih granica. Odnosno, sve navedeno smatra se zapravo dodatkom liječenju, za osobe koje imaju takve stavove.

U ranijim nastavcima promotrili smo koja su najčešća ginekološka stanja za koja određeni broj žena (isprva) odbija liječenje i spas traži u tzv. alternativnoj medicini. Najčešće su to poremećaji menstruacijskog ciklusa, ciste na jajnicima, spolno prenosive bolesti, ali i malignomi. Napomenuli smo kako često takav pristup može imati baš suprotan učinak od željenoga, a nekada konačan ishod može biti i fatalan.

Ako ste pobornica „prirodnoga“ u liječenju, prethodno se dobro informirajte.

Mnoga su istraživanja provedena upravo glede primjene „alternativnih“ i/ili prirodnih postupaka u liječenju, kako bi se i na taj način široj populaciji ukazalo na, reći ćemo granice, iza kojih je takav pristup za njih same već ozbiljno ugrožavajući.

Serijal o tzv. alternativnoj medicini možemo kompletirati sljedećim zaključcima:

  1. Važno je osvijestiti pobornice „prirodnoga“ u liječenju kako i u prirodi ima elemenata, tvari koje mogu biti ugroza za zdravlje, te da je prije negoli se posegne za nečim potrebno dobro upoznati materiju.
  2. Pretjerana konzumacija hrane (biljnog i životinjskog porijekla) koja sadrži elemente poput žive, arsena, ricinusa i druge, pa i u mikro količinama, može i nepovratno ugroziti zdravlje.
  3. Konzumacija hrane (biljnog i životinjskog porijekla) i pripravaka u količinama iznad preporučenih, koje sadrži željezo, antioksidanse i druge tvari o čijem se pozitivnom učinku može čitati na mnogim mjestima, neće imati još pozitivniji učinak na zdravlje, nego upravo suprotno.
  4. Ginko, bilje za koje se vjeruje kako usporava, čak i odgađa demenciju, čijem konzumiranju su posebno sklone perimenopauzalne i žene u menopauzi, zapravo nema takav učinak; osim ginka, još je bilja za koja se jedno vjeruje, a znanost i praksa ipak demantiraju takva uvriježena shvaćanja.

Ne odgađajte liječenje zbog „prirodnog“ pristupa.

I kada ste uvjereni kako ćete svoj ginekološki problem rješiti na „prirodan“ način, prihvatite sugestije ginekologa u vezi vašega ginekološkog zdravlja, a sve ostalo i to samo ono što dokazano ne šteti, može biti dodatak liječenju.

O tzv. prirodnim lijekovima, prije negoli sami posegnete za nečim, uputno je interesirati se i educirati na odgovarajućim mjestima, sa stručnjacima – farmaceutima, nutricionistima, kineziolozima i drugima i pratiti odgovarajuću, provjerenu i službenu literaturu.

Kada niste sigurni je li neki biljni pripravak prikladan za vas, opet se, ponovno i ponovno interesirajte, ali na provjerenim adresama – Historia est magistra vitae.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika