Kako postupati s miteserima?

Miteseri su  jedan od oblika akne koji se naziva acne comedonica. Opažaju najčešće na čelu, nosu i bradi na takozvanoj T zoni gdje je koža i najviše masna.

U pozadini njihovog nastajanja najveću ulogu imaju hormoni. U pubertetu kada se koža mijenja i pod jakim je utjecajem spolnih hormona, a u kasnijoj životnoj dobi veliku ulogu ima hormon stresa kortizol.

Pojačanim lučenjem loja na koži se stvara masniji sloj koji zatvara pore u koži i potiče nastajanje mitesera. Miteseri predstavljaju malene okrugle loptice ispunjene sebumom koje se nalaze ispod razine kože. U svom obliku mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Otvoreni miteseri imaju u sredinu crnu točkicu koja predstavlja oksidirani sebum, a zatvoreni miteseri su bjelkasti poput bjelkastih loptica.

U nastajanju mitesera osim spolnih hormona i hormona stresa važnu ulogu ima i nepravilna i neredovita njega kože lica. Ako se lice umiva samo s vodom i bez odgovarajućih sapuna, sindeta ili gelova, sebum ostaje na koži. Kozmetički proizvodi koji su gusti kao što su masnije kreme, gusti tekući puderi mogu zatvarati pore u koži i time poticati nastajanje mitesera.

Kosa koja je stalno na licu, kao što su šiške i kosa koja je sklona mašćenju može također poticati nastajanje mitesera, kao i pojačano znojenje te bavljenje sportom ako iza toga koža nije pravilno očišćena.

U nastajanju mitesera veliku ulogu ima i nedostatak sna kao i nepravilna prehrana. Tijelo koje je neispavano i umorno često ima na koži raznolike promjene, a jedan od njih su miteseri ili akne, pa je dovoljno sna i odmora jako ljekovito za kožu. Hrana koja obiluje bijelim šećerom, glutenom i trans mastima nije zdrava za kožu jer potiče upalne procese pa se za zdravu kožu preporučuje što više povrća, voća, bez fast fooda, grickalica i peciva.

U ljepoti kože pomaže i boravak na otvorenom u prirodi i svakako izbjegavanje nikotina. U tretiranju komedona se preporučuje čišćenje kože lica u dermatološkim ordinacijama ili u kozmetičkim salonima gdje se pomoću različitih postupaka to može učiniti. To podrazumijeva klasično čišćenje lica, čišćenje pora putem vakumskih čistača, ultrazvučne špatule, posebnih maski koje sadrže željezo ili aktivni ugljen, mikrodermoabrazija i kemijski medicinski piling.

Vrlo često mlade osobe same istiskuju mitesere što nije uvijek dobro jer se često napravi upala kože koja je vidljivija nego prethodni miteser. U kućnoj terapiji se može blago napariti lice s čajem od kamilice te tada pokušati istisnuti miteser, ali je nakon toga potrebno kožu dezinficirati. Kožu sklonu miteserima  potrebno pravilno njegovati i zapravo naglasak treba staviti baš na to.

U ponudi su danas postoji cijeli niz preparata koji nisu komedogeni i koji njeguju kožu. Lice treba ujutro i navečer detaljno očistiti gelom za masniju kožu. Tijekom dana se mogu koristiti hidratantne kreme ili fluidi, a tijekom večeri preparati koje može preporučiti dermatolog, a koji mogu sadržavati benzil peroksid, retinol, glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu, azelaičnu kiselinu i neke druge sastojke. Dnevne kreme za kožu koja je sklona miteserima moraju biti hidratantne, a odlaskom u krevet koža mora biti  očišćena i svakako bez i malo tragova  pudera.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika