Inhalacije slanih otopina u liječenju akutnih respiratornih infekcija kod djece

U jesenskim i zimskim mjesecima vjerojatno nema obitelji s malom djecom koja ne iskusi tegobe opetovanih respiratornih infekcija. Kako bi smanjili epidemiološki rizik boravka u čekaonicama i pedijatrijskim ordinacijama, želimo napraviti sve što možemo da djeci pomognemo kod kuće. Jedna od dostupnih metoda liječenja je inhalacija slanim otopinama.

Što je inhalator?

Inhalatori su medicinski uređaji koji omogućuju raspršivanje otopine za inhalaciju u sasvim male kapljice koje disanjem dospijevaju u donje dišne puteve. Otopine za inhalaciju obično se sastoje od slane otopine u koju se po potrebi i na indikaciju liječnika mogu dodati različiti lijekovi. Inhalatori za djecu sadrže maskice različite veličine koje se prislone uz lice kako bi dijete moglo udisati lijek. Tri su vrste inhalatora koje se mogu koristiti kod kuće: kompresorski i ultrazvučni inhalatori, te inhalatori s tehnologijom raspršivanja pomoću mrežice.

Koje su prednosti i nedostatci različitih vrsta inhalatora?

Kompresorski inhalatori su najčešće korišteni u kućnim uvjetima, prednost im je jednostavna upotreba i održavanje te povoljna cijena, a nedostatak je buka koju stvaraju i potreba za priključkom struje. Ultrazvučni inhalatori ne stvaraju buku, mogu se koristiti i u ležećem položaju i jednostavni su za transport jer rade na baterije. Bitan nedostatak ultrazvučnih inhalatora je nemogućnost korištenja nekih vrsta lijekova i viša cijena. Inhalatori s tehnologijom raspršivanja pomoću mrežice su najnoviji na tržištu, prema dosadašnjim studijama su učinkoviti i pouzdani, rade na baterije, kompaktni su i lagani, ali mogu biti zahtjevni za održavanje i čišćenje, te su skuplji od kompresorskih i ultrazvučnih.

Kakve slane otopine možemo koristiti za inhalacije?

Kada govorimo o slanim otopinama za inhalacije, mislimo na otopine obične kuhinjske soli (NaCl) u vodi. Te otopine mogu biti različite koncentracije, prema čemu razlikujemo fiziološku otopinu (0.9% NaCl) i hipertonične otopine (sve otopine u kojima je koncentracija soli veća nego u fiziološkoj otopini, uobičajeno 2.3-3%). Slane se otopine mogu relativno jednostavno pripremiti u kućnim uvjetima, ali je za primjenu kod djece sigurnije kupiti već pripremljene otopine u ljekarni.

Kako inhalacije slanih otopina djeluju na sluznicu dišnih puteva?

U većini akutnih respiratornih infekcija dolazi do pojačanog stvaranja i otežane eliminacije sluzi iz dišnih puteva. Inhalacija slanih otopina djeluje blagotvorno na sluznicu dišnih puteva tako da ju hidratizira i poboljšava mukocilijarni klirens, tj. odstranjivanje sluzi s površine dišnih puteva. Slane otopine smanjuju viskoznost i elastičnost sekreta, tj. razrjeđuju ga. Povećan sadržaj soli u slanim otopinama može navlačiti vodu iz sluznice i tako smanjiti edem i poboljšati prohodnost dišnih puteva. Također inhalacija slane otopine često isprovocira kašalj čime se sekret učinkovito odstranjuje iz dišnih puteva.

Je li bolja fiziološka otopina ili hipertonična otopina soli?

Brojnim studijama ispitivana je učinkovitost različitih koncentracija otopina soli u liječenju bolesti dišnog sustava kod djece. Neke od njih dokazale su da inhalacije hipertoničnim otopinama kod djece s bronhiolitisom smanjuju rizik hospitalizacije, te skraćuju trajanje bolničkog liječenja u odnosu na inhalacije fiziološkom otopinom. Druge studije ipak tvrde da se sličan učinak može postići korištenjem većeg volumena fiziološke otopine, tj. da je bitna ukupna količina NaCl koji je isporučen na površinu dišnih puteva.

Što napraviti ako nemamo mogućnost inhalacija?

Boravak u zatvorenim i grijanim prostorima isušuje sluznicu dišnih puteva, sekret postaje gust, ljepljiv, i teško se odstranjuje. Ako nam nije dostupna opcija inhalacija, svakako je korisno vlažiti zrak prostorija u kojima boravimo, povećati unos tekućine i toplih napitaka, te redovito ispirati sluznicu nosa slanim otopinama.

Koje su moguće nuspojave inhalacija slanim otopinama?

Inhalacije fiziološkom otopinom u pravilu se dobro podnose, ali hipertonične otopine kod neke djece mogu uzrokovati pogoršanje kašlja zbog bronhoopstrukcije – suženja dišnih puteva. Zato je potrebno prije upotrebe posavjetovati se s liječnikom, te se u nekim indikacijama inhalacija hipertonične otopine primjenjuje uz druge lijekove (salbutamol, budezonid, racemični epinefrin i drugi).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika