Kako odjenuti dijete ljeti?

Visoke temperature u ljetnim mjesecima mogu biti izazov za roditelje male djece – kako procijeniti je li dijete dobro obučeno i kako osigurati da djetetu na vrućini bude ugodno?

Koliko slojeva odjeće je dovoljno?

Novorođenčad i mala dojenčad imaju smanjenu mogućnost regulacije tjelesne temperature u uvjetima velike vrućine, te ovise o roditeljima i drugim odraslim osobama koje o njima skrbe kada je u pitanju primjereno odijevanje i dovoljan unos tekućine. Najjednostavnije pravilo glasi: ljeti obucite dijete slično kao što ste i sami obučeni. Kada je jako vruće i temperature prelaze 27°C, djetetu će vjerojatno biti najugodnije samo u peleni. Odjevni predmet koji je najpraktičniji za ljetne dane je pamučni bodi kratkih rukava: djetetu neće biti vruće, pelena će ostati na mjestu i kada je dijete u pokretu, a bit će mu ugodnije kada ga nosite na rukama.

Slojevitost – rješenje za nagle promjene temperature

Ljeti se često nađemo u situaciji da iz uvjeta visoke vanjske temperature ulazimo u klimatizirane prostorije u kojima temperatura može biti znatno niža. Dobro je imati spremnu dodatnu odjeću ili lagani pokrivač da dijete pokrijete u klimatiziranoj prostoriji ili navečer. Kod temperatura nižih od 21°C, dodajte djetetu jedan sloj odjeće više nego što sami nosite.

Čarapice i kapice – da ili ne?

Mala djeca se rashlađuju znojenjem u području glave i vrata, te šaka i stopala. Oblačenjem čarapica i pletenih kapica možemo im otežati rashlađivanje, te je na vrućini bolje ostaviti te dijelove tijela nepokrivene. Jedino pokrivalo za glavu koje dolazi u obzir je pamučni lagani šeširić širokog oboda koji štiti oči i lice od sunca.

Kako znati je li djetetu prevruće?

Obzirom da nam mala djeca ne znaju reći da im je vruće, moramo pažljivo pratiti promjene ponašanja i druge znakove koji na to upućuju. Dijete kojemu je pretoplo je nervozno i iritabilno unatoč tome što je nahranjeno, presvučeno i naspavano. Možemo znati da je djetetu vruće ako diše ubrzano, obrazi su mu zarumjenjeni, prsa i leđa su mu na dodir topliji, te se znoji po glavi i vratu. Na prsima i leđima, te na vratu često vidimo osip od vrućine. Ponekad se dijete na vrućini može doimati umorno i iscrpljeno,te je to siguran znak da dijete čim prije morate skloniti u rashlađenu prstoriju.

Izlaganje suncu

Djecu mlađu od 6 mjeseci ne smije se izlagati suncu. Za djecu svih dobi treba izbjegavati boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, te im treba na kožu nanositi odgovarajuće kreme za zaštitu od sunca. Preporuča se koristiti šeširić širokog oboda i kvalitetne sunčane naočale.

Važnost unosa tekućine

Iznimno je važno paziti da dijete ljeti unosi dovoljno tekućine, otprilike 50% više od uobičajenog. Djeci koja su isključivo dojena ne treba davati dodatnu tekućinu, ali podoji moraju biti učestali. Djeci mlađoj od 6 mjeseci koja su hranjena mliječnom formulom preporuča se dati dodatne tekućine, najbolje prokuhane rashlađene vode, uvijek nakon i između obroka kako se dijete ne bi zasitilo vodom i tako smanjio unos mlijeka. Djeci koja uzimaju kašaste i krute obroke treba svakako nuditi vodu, te im dati da piju po želji. U slučaju manjeg broja mokrih pelena nego uobičajeno, treba povećati unos vode.

Vožnja u kolicima ljeti

Vožnja u kolicima bit će za dijete udobnija ako leži na pamučnoj prostirci, te ga treba obavezno zaštititi suncobranom ili sjenilom za kolica. Nikad ne treba koristiti deke ili teške ručnike za prekrivanje kolica jer oni onemogućuju cirkulaciju zraka i lako dođe do pregrijavanja djeteta. Dijete uvijek treba biti zakopčano sigurnosnim remenom.

Ljeto u nosiljkama i maramama

Nosiljke i marame za djecu su odlična opcija koja omogućuje dobru mobilnost roditelja s malom djecom. Tijekom ljeta treba paziti da nosiljka bude od laganijeg materijala, te da se prema potrebi i osjećaju vrućine roditelja dijete povremeno izvadi iz nosiljke i rashladi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika