Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest (AB) je kronična i progresivna degenerativna bolest mozga koja dovodi do razvoja psihičkih simptoma demencije – gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika…

Alzheimerova bolest (AB) je kronična i progresivna degenerativna bolest mozga koja dovodi do razvoja psihičkih simptoma demencije – gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Alzheimerova je bolest primarno degenerativna moždana bolest, nepoznatog uzroka, sa određenim promjenama moždanih stanica u dijelovima mozga odgovornim za pamćenje, govor, prepoznavanje, sposobnost učenja, rasuđivanje i ponašanje. Svijest nije pomućena. Alzheimerova bolest je najčešća bolest u skupini demencija.

Početak je obično postupan, a bolest se sporo i postojano razvija tijekom nekoliko godina. Bolest može započeti u srednjoj životnoj dobi ili čak i ranije, no uglavnom obolijevaju starije osobe. Oboljeli i njihovi bližnji nastale simptome teže prepoznaju ili ih pak često negiraju i pripisuju uobičajenoj „staračkoj“ zaboravljivosti.

Demencija u svijetu poprima obilježja „epidemije“, što je uglavnom povezano uz starenje stanovništva. Prema nekim istraživanjima, trenutno u svijetu oko 40 milijuna ljudi pati od demencije, a predviđa se kako će se u idućih tridesetak godina taj broj utrostručiti.   

U mozgu oboljelih nalaze se karakteristične promjene redukcije moždanih stanica i pojava neurofibrilarnih čvorova, tako da dolazi do narušavanja povezanosti i odumiranja živčanih stanica; koje uz neurokemijske promjene i manjak određenih neurotransmitera su karakteristične za Alzheimerovu bolest.

Simptomi i znakovi bolesti često su praćeni gore spomenutim moždanim promjenama, no nisu uvijek usporedni, što znači da se kod nekoga mogu evidentirati promjene u moždanim strukturama karakteristične za AB , a njegovo funkcioniranje (simptomi i znakovi bolesti) može biti minimalno narušeno. Možemo kazati da ne postoji jedinstveni test ili pretraga kojima će se nedvojbeno postaviti dijagnoza, a sa druge strane kliničke su karakteristike AB takve da je često moguće postaviti dijagnozu na samo na osnovu simptoma i znakova.

Promjene koje nastaju prvi primjećuju oboljeli i njihovi bližnji, a one su dovoljnog stupnja da narušavaju aktivnosti svakodnevnog života.

  • zaboravljivost koja ometa svakodnevni život – tipičan znak bolesti je zaboravljanje nedavnih događaja, zaboravljanje termina sastanaka i stalno propitkivanje oko istih događaja i zbivanja.
  • poteškoće u izvršavanju obiteljskih i radnih obaveza i slobodnih aktivnosti. Osobe imaju poteškoće oko obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Povremeno imaju poteškoće oko nalaženja dobro poznatih mjesta, a u kući poteškoće u rukovanju kućanskim aparatima (gašenje štednjaka, plina).
  • poteškoće u planiranju i rješavanju situacija i problema – otežano je planiranje svakodnevnih aktivnosti, potrebno je sve više vremena za iste, uz smetnje koncentracije.
  • neorijentacija u vremenu i prostoru – oboljeli se često ne mogu sjetiti koji je dan, datum, mjesec, godina ili godišnje doba. Imaju poteškoće sa snalaženjem u prostotu i mogu zalutati.
  • poteškoće u razumijevanju vidnih doživljaja i prostornih odnosa – neki oboljeli imaju poteškoće u razlikovanju boja, procjeni udaljenosti ili pri čitanju. Zbog poremećaja percepcije ne prepoznaju svoj lik u ogledalu već imaju dojam da je još netko u sobi.
  • poteškoće u pronalaženju riječi pri govoru i pisanju – oboljeli se teško uključuju u razgovor i sve teže pronalaze prave riječi, tako da često predmete nazivaju opisnim imenima.
  • zametanje stvari i poteškoće u pronalaženju istih – nerijetko oboljeli zametnu neke stvari na neuobičajena mjesta i nikako se ne mogu sjetiti gdje, a ponekada okrive druge da su ih ukrali.
  • promjene raspoloženja i osobnosti – pojedinci postaju zbunjeni, sumnjičavi, depresivni i u strahu. Funkcioniraju uglavnom u poznatom okruženju i u rutinskim aktivnostima.

Prethodno opisani znakovi često traju neko vrijeme i različitog su intenziteta i važno je naglasiti da osim oboljelih, često pate i njihovi bližnji, odnosno oni koji se brinu o oboljelima.

Što se tiče liječenja, AB je progresivna bolest, no postoje lijekovi (antidementivi) koji usporavaju napredak bolesti i zato je važno što ranije prepoznavanje i dijagnosticiranje bolesti. Što se ranije započne s liječenjem, to je za očekivati bolje rezultate. Lijekovi se uzimaju u obliku tableta koje propisuju specijalisti neurolog ili psihijatar, a počinje se sa malim dozama uz postupno povećanje.

U početnoj fazi bolesti oboljeli mogu živjeti samostalno, no s vremenom se pojavljuju novi simptomi i bolest napreduje, oboljeli trebaju pomoć oko uzimanja lijekova, financijskih poslova i sve više oko svakodnevnih aktivnosti. Oboljeli se najbolje osjećaju u poznatom okruženju gdje osjećaju ljubav bližnjih. Briga o oboljelom članu je vrlo zahtjevan i težak zadatak, stoga je važno se upoznati s bolešću, spoznati koji je tijek i što se može očekivati. Kod oboljelih od AB vrlo su česte i promjene raspoloženja, a u kasnijim fazama bolesti nemir, agresija, halucinacije; koje je neophodno tretirati drugim psihofarmacima. Obitelj koja brine o oboljelom članu i sama nerijetko treba stručnu pomoć, pomoć psihologa i psihijatra. U kasnijim fazama bolesti oboljeli često postaje u potpunosti ovisan o tuđoj brizi te ne preostaje drugo nego smještaj u odgovarajuću ustanovu, najčešće je to dom umirovljenika.

Alzheimerova bolest je duga, teška i neizlječiva bolest, koja osim bolesnika pogađa i članove obitelji koji pružaju skrb. Liječenje oboljelih od AB se sastoji od ublažavanja simptoma uz što duže očuvanje sposobnosti i samostalnosti bolesnika u svakodnevnim aktivnostima s ciljem smanjivanja patnje bolesnika i njegove obitelji. Živjeti sa Alzheimerovom bolešću je svakodnevno savladavanje izazova, uz razumijevanje svega što oboljeli prolaze, ti se izazovi mogu uspješno savladati.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Atrofija mišića

Što je sarkopenija?

Sarkopenija je progresivni gubitak mišićne mase i snage. Predstavlja atrofiju mišića poradi koje se javlja slabost. Tjelesna neaktivnost i nezdrava prehrana mogu pridonijeti ovom procesu. Stanje obično pogađa stariju populaciju i uveliko utječe na kvalitetu života smanjujući neovisnost i povećavajući potrebu za dugotrajnom njegom. Sarkopenija utječe na mišićno-koštani sustav i glavni je čimbenik povećane slabosti, […]

Hijaluronska kiselina

Je li sigurno uzimati hijaluronsku kiselinu u obliku tableta?

Ličnost

Narcistični poremećaj osobnosti

Poremećaj osobnosti započinje u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi te postupno dovodi do lezija koja se odražavaju na kognitivnoj, afektivnoj razini, kontroli agresivnih pulzija te u interpersonalnim odnosima. Mogu se prema svojim karakteristikama podijeliti na tri tipa: paranoidni, shizoidni, shizotipni antisocijalni, histironski, granični, narcistični izbjegavajući, ovisan, opsesivno komupulzivan poremećaj osobnosti Karakterne osobine su obilježje svakog […]

Bol

Bolni simptomi i somatizacije u depresivnom poremećaju

Poremećaji raspoloženja, od njih posebno depresivni poremećaj, ubrajaju se u češće psihijatrijske kliničke entitete koji se susreću u praksi. Depresija se može javiti kao simptom ili kao sindrom u okviru raznih psihijatrijskih poremećaja ili kao samostalan entitet, odnosno kao prateći simptom uz tjelesne bolesti. Ovisno o istraživanjima, životna prevalencija depresije procjenjuje se na 1 do […]

Pomoć

Terapija – pomoć

Mentalni poremećaj

Mentalni poremećaji kod mladih osoba s kroničnim tjelesnim stanjima

Autori Adams, Chien i Wisk u svom istraživanju navode da mlade osobe s kroničnim tjelesnim bolestima (kao što su npr. astma ili šećerna bolest) mogu biti pod povećanim rizikom za razvoj kroničnih mentalnih stanja.

Iz iste kategorije

Psihijatrija

Promjene stila života povezane s poboljšanjem simptoma Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima novog istraživanja, zdravi stilovi života povezani su s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti (AD), ali također može koristiti pacijentima s već dijagnosticiranim blagim kognitivnim oštećenjem (MCI) ili ranim AD. Nakon 20 tjedana, pacijenti nakon intenzivne promjene multimodalnog stila života pokazali su značajna poboljšanja u kogniciji i funkciji. Korisne promjene primijećene su i u […]

Psihijatrija

Mogu li se podtipovi depresije i tjeskoba identificirati snimanjem mozga

Snimanje mozga u kombinaciji s umjetnom inteligencijom identificiralo je šest različitih “biotipova” depresije i anksioznosti što bi možda moglo dovesti do personaliziranijeg i učinkovitijeg liječenja. Istraživačica Leanne Williams, dr. sc., smatra kako ovo istraživanje može imati “neposredne kliničke implikacije” te kako je na Stanfordu započelo prevođenje tehnologije snimanja u upotrebu u novoj preciznoj klinici za […]

Psihijatrija

Problem sa spavanjem

Psihijatrija

Rana izloženost onečišćenju i moguća povezana s psihozom, anksioznošću, depresijom

Prema rezultatima longitudinalne kohortne studije izloženost zagađenju zraka i buci u ranoj životnoj dobi povezana je s većim rizikom od psihoze, depresije i anksioznosti u adolescenciji i ranoj odrasloj dobi. Istraživanje je provela dr. Joanne Newbury sa suradnicima, a nalazi su objavljeni u JAMA Network Openu. Istraživači navode kako rezultati ove kohortne studije pružaju nove […]

Psihijatrija

Antidepresivi i demencija

Nova istraživanja pokazuju kako uzimanje antidepresiva u srednjim godinama nije bilo povezano s povećanim rizikom od razvoja posljedične Alzheimerove bolesti (AD) ili demencije povezane s AD-om (ADRD). Radi se o podacima iz velike prospektivne studije američkih veterana, koju su proveli Jaime Ramos-Cejudo, a rad je objavljen u časopisu Alzheimer’s & Dementia. Istraživanje su podržali Nacionalni […]

Psihijatrija

Tjeskoba i hipohondrija – molim savjet i pomoć

Psihijatrija

Mentalni poremećaji i tjelesne bolesti

Nova meta-analiza objavljena u The Lancet Psychiatry The Lancet Psychiatry (Sean Halstead), pokazuje kako su ozbiljni mentalni poremećaji (serious mental illness – SMI), uključujući bipolarni afektivni poremećaj ili poremećaje iz spektra shizofrenije, povezani s dvostruko većim rizikom za istovremenu pojavu (komorbiditet) tjelesnih bolesti. Autori istraživanja smatraju kako su navedeni rezultati važni za primjenu integriranog modela […]

Psihijatrija

Depresija i tjeskoba kod oboljelih od karcinoma

Kod osoba oboljelih od karcinoma važno je voditi računa o mogućem prisustvu anksioznih ili depresivnih simptoma. Prisustvo ovih simptoma može dovesti do pojave značajnog distresa i dizabiliteta, lošije kvalitete života, povećanog broja tjelesnih smetnji (uključujući bol ili mučninu), lošije prihvaćanje terapije, lošiju prognozu bolesti te povišen mortalitet. Kliničari trebaju razlikovati nepatološka stanja poput zabrinutosti, nesigurnosti, […]