Bubrežne kolike

Renalne kolike su pojava grčevite boli u predjelu urološkog sustava. Renalne kolike su bolna stanja koja nastaju uslijed pokretanja kamena u bubregu…

Renalne kolike su pojava grčevite boli u predjelu urološkog sustava. Renalne kolike su bolna stanja koja nastaju uslijed pokretanja kamena u bubregu. Bol je žestokog karaktera, obično promjenjive jakosti, s navalama boli koje se javljaju nakon nekoliko sekundi ili minuta a pojačavaju se poslije mehaničke provokacije (kretanje, fizički rad). Bubrežne kolike javljaju se iznenada, ponekad tijekom noći ili ranim jutarnjim satima. Lokalizirani su u lumbalnom djelu sa tendencijom širenja duž uretera ka preponama i spolnim  organima. Mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, osjećajem napuhivanja, učestalim mokrenjem. Javljaju se iznenada u vidu napada i traju od nekoliko sati do nekoliko dana a za to vrijeme imaju intermitentni karakter. Bol nestaje sa izbacivanjem konkrementa.

Još unazad nekoliko tisuća godina od kada je kamen u bubregu bio uočen, bio je najčešći i najbolniji poremećaj urinarnog sustava. Zanimljivo da je kamen u bubregu bio i ostao potpuno isti sve do danas. Mijenjale su se samo spoznaje  i naša tumačenja o tom vječito istom kamenu.

Bubrežne kolike nastaju kao rezultat opstrukcije i uslijed spastičnih kontrakcija glatkih mišića, koja nastoji da savlada prepreku. Distenzija putova zbog staze urina doprinosi pojavi boli.

Bolovi se prenose preko autonomnih vlakana oko gonadnih žila, koji polaze od aorte, u blizini odvajanja bubrežne arterije. Prostaglandini su značajni za nastanak renalnih kolika. U prenošenju visceralnih bolova učestvuje autonomni živčani sustav, moguće je difuzno širenje jakog bola na oblasti sa istom autonomnom inervacijom. Zato porijeklo i uzrok boli nije uvijek jasan. Ponekad se bolovi šire prema trbuhu i teško se diferenciraju od bolova zbog bolesti drugih trbušnih organa. Opisano i širenje bolova i na suprotnu stranu zbog renorenalnog refleksa.

Bolovi se javljaju u lumbalnoj regiji ili kostovertebralnom uglu u slučaju kada konkrement izaziva opstrukciju u predjelu pijeloureteralnog segmenta. Kada se kamen spusti u srednji dio uretera, bolovi se šire prema lateralnim dijelovima trbuha i lumbalnih regija. Tijekom približavanja konkrementa mokraćnom mjehuru javljaju se poremećaji mokrenja (polakisurija, urgentia). Kod renalnih kolika mogu se pojaviti akutne spastične krize, pri čemu bolovi mogu biti toliko jaki, da su praćeni pojavom sinkope. Kriza se završava popuštanjem bola, koji postaje tupi ili u cijelosti iščezava. Injekcija ili infuzija nekog analgetika kombinirana sa spazmoliticima, koja se daje lagano intravenozno obično efikasno prekida renalnu koliku kod velikog broje bolesnika. Prije toga moramo se uvjeriti da se radi upravo o bubrežnoj koliki, zbog čega se provodi urološka dijagnostička obrada. Uvijek je potrebno isključiti i druga oboljenja u trbuhu, a koja mogu izazvati slične bolove.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika