Fimoza i parafimoza

Fimoza je suženje prepucija pri čemu suženi otvor prepucija ne dopušta oslobađanje glavića. Može biti prirođena i stečena…

Fimoza je suženje prepucija pri čemu suženi otvor prepucija ne dopušta oslobađanje glavića. Može biti prirođena i stečena. To znači da se može dobiti u bilo koje životno doba. Kod kongenitalnog oblika prepucij je jako uzak, hipertrofičan. Kod hipertrofične fimoze često se zapaža simptom baloniranja prepucija jer se pri mokrenju nakupi urina između glansa i suženog otvora prepucija.

Prirođena fimoza može biti toliko razvijena da otežava mokrenje, a u zapuštenim slučajevima predstavlja opstrukcijsku uropatiju sa progresivnim oštećenjem bubrega.

Stečena fimoza posljedica je kroničnog balanopostitisa najčešće nastaje u bolesnika sa dijabetesom, a može se prikrivati i karcinom penisa. U stečenom obliku koža prepucija je ožiljkasto promijenjena zbog prethodnih upala ili ozljeda.

Simptomi koji se mogu pojaviti kod bolesnika sa kliničkom slikom fimoze su:

  • smetnje pri seksualnim odnosima,
  • otežano održavanje higijene te
  • pojave jačih ili slabijih bolova.

Fimoza u nekim slučajevima može biti bez bilo kakvih simptoma, ali ipak prije ili kasnije mogu se pojaviti infekcija, svrab, crvenilo, bolovi, otežano mokrenje, problemi sa potencijom. Sužena i patološki promijenjena kožica je podložna pucanju, a pukotine koje nastanu teško zarastaju i dosta bole. Kada jednom zarastu onda je prevlačenje kožice još teže sve do trenutaka da postane nemoguće i pri opuštenom stanju. Tada se stvaraju uslovi za nastanak infekcije sa svim daljim komplikacijama. Pored toga, infekcija pogoduje nastanku prekanceroznih stanja pa i pojavi karcinoma glansa (glavića) i prepucijuma

Fimoza se liječi operacijom, najčešće cirkumcizijom prilikom čega se mora resecirati i uvijek prateći frenulum breve.

Ako se kod suženog prepucijskog otvora, tj. fimoze, nasilno prevuče prepucij preko glansa penisa, razvit će se parafimoza. Glans tada biva ukliješten u suženom otvoru prepucija, razvija se jaki edem glansa i okolne kože i repozicija nije više moguća bez stručne pomoći. Ako takvo stanje potraje duže vrijeme, nastupa vaskularna opstrukcija, pa i gangrena glansa. Parafimoza najčešće nastaje prilikom čišćenja glansa. U većini slučajeva  repozicija uglavnom uspijeva (palci se stave na glans, a kažiprsti i srednjaci na penis iza prepucijalnog prstena, pa se potiskuje glans palcima prema proksimalno, a prepucij kažiprstom distalno, preko glansa) u narkozi ili, eventualno u toploj kupelji. Ručna repozicija parafimoze uspijeva u biti kod svih pacijenata unutar 24 sata nakon pojave oboljenja. Ako repozicija ne uspije pristupa se dorzalnoj inciziji prepucija.                   

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika