Važnost prepoznavanja i liječenja spolno prenosivih infekcija u trudnoći

Genitalnu klamidijsku infekciju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. To je spolno prenosiva infekcija koja, dakle, zahvaća oba spola. Međutim, u žena neprepoznata i neliječena klamidijska infekcija.

Spolno prenosive infekcije, kao i druge zarazne bolesti, poseban su problem u trudnoći, jer osim negativnog utjecaja na zdravlje trudnice, mogu imati i negativan utjecaj na plod od trenutka začeća pa do poroda. 

Testiranja na neke od spolno prenosivih infekcija rade se rutinski u svih trudnica (na hepatitis B i na sifilis; testiranja se vrše preko krvi), a testiranja na neke druge rade se u rizičnih trudnica, odnosno u posebnim okolnostima.

U kojih bi trudnica trebalo učiniti testiranja na spolno prenosive infekcije:

- u trudnica iznad 35-te, odnosno ispod 25-te godine života,
- u trudnica s prethodnim neuspjelim trudnoćama (spontani pobačaji, prijevremeni porođaji),
- u trudnica s nekom ozbiljnijom osnovnom bolešću (autoimune bolesti, šećerna bolest, anomalije genitourinarnog sustava i drugo),
- u trudnica ovisnica o drogama ili alkoholu,
- u trudnica rizičnog spolnog ponašanja,
- u žena koje ne uspijevaju zanijeti.

Na koje je od spolno prenosivih infekcija prikladno učiniti testiranja u trudnica?

U nas se u svih trudnica obvezno rade testiranja na hepatitis B i sifilis (iz krvi), na što se trudnica rutinski upućuje prilikom određivanja krvne grupe i Rh-faktora. U rizičnih trudnica rade se još dodatna testiranja (uzorci iz rodnice/s vrata maternice za mikrobiološka testiranja, tzv. cervikalni brisevi) na aerobne i anaerobne bakterije (Streptococcus-vrste, Escherichia coli, Klebsiella-vrste, Enterococcus i Proteus vrste), mikoplazma i ureaplazma vrste te klamidiju. (o mogućim simptomima molimo pročitajte prethodni tekst)

Ukoliko se u trudnice ustanovi infekcija s beta hemolitičkim streptokokom grupe B, BHSB (bilo u rodnici, odnosno urinarna infekcija), obvezatno se u tijeku samog porođaja provede antibiotska profilaksa (radi zaštite novorođenčeta od ozbiljnih komplikacija; trudnica u tijeku porođaja dobije injekcije penicilina, odnosno cefalosporina ako je alergična na penicilin, prema posebnom protokolu).

U liječenju spolno prenosivih infekcija u trudnica vrijede iste upute kao i izvan trudnoće – liječe se oba partnera i preporučaju se odnosi s prezervativom. Potom se rade kontrolna mikrobiološka testiranja, te se po potrebi provede dodatno liječenje. Kod primjene lijekova u trudnica, treba imati u vidu njihovu sigurnost primjene u trudnoći. Prema FDA (Food and Drug Administration), svi su lijekovi, obzirom na sigurnost primjene u trudnoći svrstani u 5 skupina. Oni iz skupina B i eventualno C sigurni su za primjenu u trudnoći.

Liječenje se provodi isključivo prema preporukama ginekologa (u vidu tableta za na usta, lokalne primjene krema, odnosno vaginaleta za rodnicu; u težim infekcijama uzrokovanih otpornijim uzročnicima, liječenje se provodi intravenskim ili intramuskularnim injekcijama, u bolnici). Jednom izliječena STI ne znači otpornost organizma prema istom uzročniku u budućnosti. Stoga, ukoliko postoji opravdana sumnja, testiranja na spolno prenosive infekcije mogu se ponavljati i više puta.

Iz Belupove ljekarne, u liječenju STI u trudnica smiju se primijeniti (ovisno o uzročniku, o možebitnoj preosjetljivosti na lijek, odnosno pojedinu komponentu lijeka; uvijek isključivo prema uputama ginekologa):

- od penicilina: AMOKSICILIN
- od cefalosporina: CEFALEKSIN
- od makrolida : ERITROMICIN
- od imidazola: MEDAZOL
- od antimikotika: ROJAZOL

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori