Bolovi u kostima, mišićima i zglobovima

Bolovi u kostima, mišićima i zglobovima zahvaćaju sve dobne skupine. Bol je prvi simptom u mišićno-koštanim poremećajima i najčešći uzrok dolaska u ambulantu. Osim što uzrokuje zdravstvene, fizičke i psihičke poteškoće utječe na ekonomske prilike.

Mišićno-koštana bol zahvaća sve dobne skupine. Bol je prvi simptom u mišićno-koštanim poremećajima i najčešći uzrok dolaska u ambulantu. Osim što uzrokuje zdravstvene,fizičke i psihičke poteškoće utječe na ekonomske prilike pojedinca i društva u cjelini. Kronična mišićno-koštana bol često je udružena s reumatskim bolestima. Oko 50% osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima,a mnogi su prisiljeni prestati raditi.

Razlikujemo tri osnovne skupine uzroka mišićno-koštane boli: upalno zglobno-mišićno oboljenje,ne upalno zglobno-mišićno oboljenje i bol uzrokovana  oboljenjem mekih tkiva(ligamenata,tetiva i ovojnica).

Mišićno- koštana bol može se manifestirati kao akutna i kronična. Akutna bol najčešće je uzrokovana  ozljedom,prijelomom  ili upalom. Nastaje iznenada ,osjeća se kao oštra bol i uglavnom je lokalizirana. Ograničenog je trajanja (4-6 tj.)  i prestaje zbrinjavanjem ozljede ili oštećenja. Kronična mišićno- koštana bol posljedica je  ranije ozljede, prijeloma, upale, metaboličkih poremećaja, degenerativnog procesa ili imunološkog zbivanja. Traje mjesecima,a po obliku boli opisuje se kao difuzna,tupa bol, često praćena psihološkim poremećajima poput tjeskobe, depresije, te nesanice.

Dijagnostička obrada  svakog bolesnika započinje dobro uzetom anamnezom i  fizikalnim pregledom. U procjeni boli služimo se vizualno analognom skalom boli. Dijagnozu potvrđujemo laboratorijskim testovima i radiološkom dijagnostikom.

Pristupi liječenju  mišićno-koštane boli su različiti, no najčešće se primjenjuje liječenje lijekovima. U liječenju akutne boli potrebno je započeti liječenje što je moguće prije adekvatnom dozom lijeka, kako bismo spriječili razvoj kronične boli.

Lijekovi protiv boli dijele se na nenarkotičke i narkotičke (opijati).

Najčešći nenarkotički lijekovi protiv boli su: paracetamol, acetilsalicilna kiselina. Paracetamol nema  izražene renalne niti kardiovaskularne  nuspojave. U liječenju boli koristi se čitava paleta  NSAR koji osim što djeluju analgetski i antipiretski imaju i jači antireumatski učinak. Pacijenti s vrijedom  želuca ili dvanaesterca, astmom i bolestima kardiovaskularnog sustava ne bi  smjeli uzimati NSAR. U liječenju jakih i vrlo jakih bolova koriste se opijati koji djeluju na opijatne receptore.  U liječenju jakih bolova može se koristiti kombinacija dvaju analgetika različitog djelovanja (npr. paracetamol  s opijatima u fiksnoj kombinaciji ). Prednost  kombinacije dviju supstanci-paracetamola i tramadola očituje se u boljem analgetskom učinku , smanjenju nuspojava u odnosu na standardne opioide te manjom organskom toksičnošću. U bolesnika s mišićno-koštanom boli  u liječenju primjenjujemo antidepresive, antikonvulzive, mišićne relaksatore.

Osim farmakoloških metoda u liječenju mišićno-koštane boli  svoje mjesto imaju i nefarmakološke metode liječenja:  fizikalna terapija (vježbe istezanja i jačanja mišića,UZV,TENS,laser,MT), akupunktura, psihološka terapija, kognitivno bihevioralna medicina.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koštani sustav

Vitamin D – zvijezda zimskih mjeseci

Vitamin D je esencijalan vitamin, topiv u mastima, koji tijelu pomaže u regulaciji kalcija i fosfora. Ujedno ima važnu ulogu u održavanju strukture naših kosti. U hrani i dodacima prehrani postoje različiti oblici vitamina D – D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Ovo je jedini vitamin koji se može stvoriti u našoj koži pod utjecajem sunčevog […]

Aminokiseline

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Proteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Bolovi

Krvarenje nakon stolice – upit

Alergijske reakcije

Putna ljekarna – 1. dio

Dolaskom lijepog vremena budi se i naša želja za putovanjem. Kako bi doživljaj bio bez stresa bitno je dobro se pripremiti. Putna ljekarna je bitna, pogotovo ukoliko se spremate na put u strane zemlje ili na dulje vrijeme. Što bi sve trebala sadržavati putna ljekarna? Važno je naglasiti da putna ljekarna sadrži lijekove i pomagala […]

Ahilova tendinopatija

Bolno stopalo – 10. dio

Diferencijalna dijagnoza Isključiti potpunu ili djelomičnu rupturu Ahilove tetive. Kao pomoć tu je, između ostalog, Thompsonov test koji se provodi s pacijentom koji leži na trbuhu. U slučaju pozitivnog testa, nije primijećeno nikakvo ili malo kretanja u gležnju; tada je pukla Ahilova tetiva. U slučaju atipične prezentacije i nejasne dijagnoze, treba razmotriti trombozu potkoljenice, puknuće […]

Bolovi

Kako si olakšati kod grčeva i bolova? Imam ciste na janicima.

Iz iste kategorije

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Križobolja

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.

Fizijatrija

Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?

Fizijatrija

Križobolja (syndroma lumbosacrale)

Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Fizijatrija

Bolovi u leđima i križobolja kao posljedica diskus hernije

Bol u leđima je jedna od najčeščih tegoba koje dovode bolesnika liječniku. Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove.