Nove spoznaje u liječenju nemaligne boli

Razgovor s prim. mr. sc. Zojom Gnjidić, dr. med., specijalistom fizijatrom, reumatologinjom, ravnateljicom Poliklinike za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ”Dr. Drago Čop” u Zagrebu.

Doktorice Gnjidić, prije tri godine razgovarali smo o primjeni nesteroidnih antireumatika u reumatskim bolestima i boli, ima li nekih novih spoznaja u liječenju nemaligne boli?

Bol je dio našeg svakodnevnog života i uz pomoć tog neugodnog osjeta naše tijelo nam šalje poruku o aktualnom ili mogućem oštećenju ili stanju koje ugrožava naše zdravlje. Stoga je prvenstveni zadatak liječnika da otkrije i liječi uzrok boli.
Kada je riječ o reumatskim bolestima, za liječenje blage i umjerene nemaligne boli i dalje su nam prvi lijek izbora analgetici i nesteroidni antireumatici, potom slabi opioidni analgetici. Međutim, kod jake i nepodnošljive boli koristimo jake analgetike, ali i adjuvantna sredstva koja po svom djelovanju nisu primarno anlagetici, ali su pokazali učinkovitost kod nekih tipova boli, kakva je, na primjer, neuropatska bol.

S ponosom mogu istaknuti da je Belupo, kao proizvođač lijekova i naš najznačajniji partner, i dalje broj jedan u hrvatskoj reumatologiji. Tu titulu nosi upravo zato što u svom proizvodnom programu pruža gotovo cijelu paletu proizvoda koji su nam potrebni, od čistih analgetika, nesteroidnih antireumatika do slabih i jakih opioidnih analgetika, ali i adjuvansa nove generacije, primjerice antiepileptik gabapentin u liječenju neuropatske boli.

Vjerojatno je bol najčešća tegoba na koju se žale vaši bolesnici?

Istina je da je bol vodeći simptom muskuloskeletne bolesti i prisutna je u 98 posto pacijenata. Bol je vodeći simptom i u ambulantama liječnika obiteljske medicine, gdje se njih 70 posto javlja radi boli. Nažalost, liječenje boli je nezadovoljavajuće, pa tako 61 posto bolesnika trpi bol koja traje duže od pet godina, a 24 posto zbog bolova traži konzultacije 3 do 6 različitih specijalista. Već ovi statistički podaci ukazuju kako je liječenje boli, zbog učestalosti, ali i nesposobnosti do koje dovodi, ne samo medicinski nego i ekonomski problem.

B Kao i kod drugih bolesti, važno je rano početi s liječenjem, pretpostavljamo da je tako i u liječenju boli i zašto?

Rano i potpuno liječenje boli je od velike važnost. Moramo znati da bol ima tisuću lica i podjela. Jedna od podjela je kronološka, na akutnu i kroničnu. Akutna bol je ona koja upozorava, obično je dobro lokalizirana, teško se podnosi i prolazna je. Za nju kažemo da je nociceptivna – somatska ili visceralna. U njezinom liječenju bit će nam dostatni nesteroidni antireumatici u svim dostupnim oblicima, uključujući i topičke, analgetici, primjena topline ili leda.

Kroničnu bol definiramo kao patološku bol koja traje duže od uobičajenog vremena cijeljenja ozljede ili liječenja bolesti. Sama bol, odnosno bolni impuls, nastaje djelovanjem nekog štetnog čimbenika na periferiji, odnosno u tkivima ili pak njegovim djelovanjem unutar perifernog ili središnjeg živčanog sustava. Međutim, taj impuls bude moduliran i upravo taj proces modulacije ima ponekad značajniju ulogu u percepciji bola nego sam nastanak bolnog impulsa.

S druge strane i proces pamćenja ima vrlo važnu ulogu u osjetu bola. Danas se dobro zna da se bol memorira i da po prestanku bolnih impulsa može, kroz kraće ili duže vrijeme, zaostati osjećaj boli. Kronična bol tako može prijeći u bolest, koja ima svoje simptome, kliničku sliku i komplikacije. Ona dovodi do ozbiljnih nepopravljivih promjena i uzrokuje fizičke, psihičke, kognitivne, psihološke i psihosocijalneteškoće i teško se liječi. Radi toga je vrlo važno započeti što ranije liječenje boli.

Razumljivo, bol može teško poremetiti kvalitetu života. Može li si bolesnik i sam donekle pomoći? Koji su djelotvorni načini da se smanji rizik obolijevanja od reumatskih bolesti?

Odgovoran odnos prema sebi i svom zdravlju je najkraći odgovor. U tom smislu možemo zajedno puno učiniti. Prije svega edukacijom, koja uz farmakološko i nefarmakološko liječenje čini temelj liječenja reumatskih bolesnika.

Bol značajno utječe na kvalitetu života. Jedna trećina onih koji trpe bol ima ograničenja u svakodnevnim aktivnostima, jedna četvrtina ima smanjen socijalni kontakt zbog bola, jedna četvrtina ima smanjenu radnu sposobnost, a jedna petina oslabljen ili onemogućen seksualni život, dok čak jedna petina gubi radno mjesto radi bola. Te statistike govore same za sebe.

Mora postojati svijest o tome da možemo nešto učiniti, kao na primjer, pojačana tjelesna aktivnost, jer pomoć za ublažavanje boli ne mora uvijek značiti i primjenu lijekova. Jednako tako, i lokalna primjena različitih pripravaka u obliku krema ili gelova može biti učinkovita za blagu i umjerenu bol poznatog uzroka. Sve to treba naučiti naše bolesnike kako bi  si sami mogli pomoći. Naravno, kad bol traje duže vrijeme i nepoznatog je uzroka, nužno je konzultirati liječnika.

Još jednom ću istaknuti i zahvaliti odgovornim ljudima u Belupu, koji surađuju s nama reumatolozima, da su prepoznali važnost edukacije i liječnika i naših bolesnika. Već preko petnaest godina, zahvaljujući Belupu kao sponzoru, odvija se kontinuirana edukacija liječnika, ali i bolesnika. Sve to dugoročno donosi obostrano pozitivne rezultate i mislim da se Belupo može s tim ponositi.

Osvrnimo se malo konkretnije. Kakva iskustva imate s Belupovim lijekovima za bol i u kolikoj ste mjeri zadovoljni?

Liječenje reumatskih bolesnika je zahtjevno. Farmakološko liječenje ima zadaću utjecati na simptome i znakove bolesti, na progresiju, prognozu i ishod liječenja. Stoga smo mi kao kliničari sve zahtjevniji. Tražimo od lijeka da bude učinkovit, pouzdan, bez ili s najmanje nuspojava na svim organskim sustavima, dakle siguran i kod rizičnih bolesnika, a djelovanje mu mora biti dugotrajno.

Kada govorimo o analgeticima, želimo da analgetik ima brzo, dugotrajno, pouzdano djelovanje, da ne uzrokuje štetne nuspojave, da ne uzrokuje neugodne nuspojave, da u terapijskim dozama ne uzrokuje ovisnost i da se može sigurno kombinirati s drugim lijekovima.  Kad govorimo s aspekta bolesnika, on očekuje da je jednostavna primjena lijeka, da ima brz nastup djelovanja, da dugotrajno djeluje, da je siguran i učinkovit.

Mislim da je Belupova paleta dostupnih lijekova pomirila potrebe obje skupine kriterija. Moje dugogodišnje iskustvo s paletom Belupovih proizvoda, kako za liječenje boli, tako i za liječenje reumatskih bolesti, općenito je izvrsno. S nekim od tih lijekova sam stasala kao mladi specijalist, a i danas se s jednakom sigurnošću odlučujem na njihovo propisivanje jer su svojom kvalitetom zaslužili da njihova preskripcija ostane nepromijenjena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika