Genitalna HPV- infekcija

O genitalnoj HPV-infekciji (Humani papilloma virus) u zadnjih se godina jako puno govori, jako se puno zna; informacije su prisutne gotovo na svakom koraku.

Međutim, primjeri iz svakodnevne prakse pokazuju kako i nadalje ima i mnogo nepoznanica. Zašto je danas tako veliki interes za genitalnu HPV-infekciju?

– zato što je ustanovljeno kako visokorizični sojevi HPV-a mogu u konačnici dovesti do raka vrata maternice.
– zato što je, objašnjavajući povezanost HPV-a i raka vrata maternice njemački profesor Harald zur Hausen dobio Nobelovu nagradu za medicinu za 2008-mu godinu.
– napokon, zato što su istraživanja profesora zur Hausena dovela do izuma cjepiva protiv raka vrata maternice, te je tako rak vrata maternice jedini malignom čiji se nastanak može prevenirati cjepivom.

Genitalna HPV-infekcija vrlo je raširena, smatra se kako se više od 50% spolno aktivnih žena i muškaraca u nekom periodu svog života inficira  HPV-om. Postoji preko 200 tipova HPV-a, a 40-ak ih je koji uzrokuju promjene u anogenitalnom predjelu žena i muškaraca (niskorizični sojevi – dobroćudne promjene, anogenitalne bradavice; visokorizični sojevi – zloćudne promjene, rak navedenih regija).

Prvi korak u detekciji moguće genitalne HPV-infekcije u žena je citološka analiza uzoraka iz rodnice, s vanjskog i unutarnjeg dijela vrata maternice, tzv. PAPA-test. Ukoliko se PAPA-testom postavi sumnja na prisutnost HPV-a, mora se učiniti dodatno testiranje. Konačna potvrda prisutnosti HPV-a su pozitivni nalazi molekularno-genetičkih metoda dokazivanja (jedini od FDA odobren test za detekciju HPV-a je Digene Hybrid capture test).

Samo postojanje HPV-a bez drugih promjena (poglavito promjena na stanicama, što se pokazuje u PAPA-nalazu), ne zahtijeva liječenje, nego češće kontrole (svakih 4-6 mj ponavljanje PAPA-testa). U slučaju i promjena na stanicama (PAPA-test), rade se dodatne dijagnostičke pretrage (kolposkopija, biopsija), te se prema njihovim nalazima odlučuje o daljnjem postupanju.

Potrebno je istaknuti kako samo postojanje visokorizičnog soja HPV-a, uz uredne PAPA-nalaze i redovite kontrole, ne znači kako žena ima (ili će dobiti) rak vrata maternice. Tek dugotrajna HPV-.infekcija, bez kontrolnih pregleda i dodatnih testiranja može, u konačnici, dovesti do raka vrata maternice. Stoga je iznimno važno redovito obavljati godišnje, preventivne ginekološke kontrole, što obvezatno uključuje i PAPA-test.

Prevencija genitalne HPV-infekcije je, ako izuzmemo apstinenciju od spolnih odnosa, pametno i odgovorno spolno ponašanje (odnosi s prezervativom, nepromiskuitetno ponašanje) i cjepivo protiv HPV-a.

Danas su na tržištu dva od FDA (Food and Drug Administration) priznata cjepiva protiv HPV-a, jedno je dvovalentno (protiv sojeva 16 i 18, najčešćih uzročnika raka vrata maternice), drugo je četverovalentno (protiv sojeva 16 i 18, te 6 i 11, znanih uzročnika promjena na stidnici).

Dugoročnih rezultata još nema, ali su preliminarna istraživanja ohrabrujuća. U nas cjepljenje protiv HPV-a nije obvezatno. Postoje preporuke više društava koja se bave ginekološkom onkologijom i sličnih društava i sekcija o cjepljenju protiv HPV-a, međutim u nas je to još uvijem na vlastitu inicijativu i prosudbu. Neovisno o cjepivu, i nadalje ostaju preporuke o redovitim godišnjim ginekološkim kontrolama i odgovornom spolnom ponašanju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika