Nitrofurantoin: Stari prijatelj se vraća

Infekcije urinarnog trakta (IUT) epidemiološki se dijele na one izazvane kateterom (nosokomijalne) i ne-izazvane kateterom (domicilne).

Domicilne IUT su odgovorne za više od 7 milijuna liječničkih pregleda godišnje u SAD-u. Većina slučajeva otpada na seksulano aktivne mlade žene, a rijetke su među muškarcima mlađim od 50 godina. Escherichia coli uzrokuje oko 80% nekompliciiranih domicilnih UIT (nisu posljedica kamenaca, opstukcije ili uroloških manipulacija), a drugi gram-negativni uzročnici su Proteus, Klebsiella i Enterobacter, dok je vodeći gram-pozitivni uzročnik Staphilococcus saprophyticus.

Sve veći problem u kliničkoj praksi postaje sve veća rezistencija na antibiotike u liječenju mokraćnih infekcija, posebno u eri kada se uočava i rezistencija na fluorokinolone (npr. ciprofloksacin, norfloksacin, levofloksacin), inače vrlo djelotvorna terapijska sredstva u liječenju UIT.

Kolege iz Medicinskog centra u Brooklyn-u, New York objavljuju rezultate svog znanstvenog istraživanja o antimikrobnoj osjetljivosti bakterija izoliranih iz više od 10 000 urinokultura skupljenih u razdoblju od 2003-2007 godine. Escherichia coli koja je izolirana iz urinokultura je u 95% uzoraka mokraće bila osjetljiva na nitrofurantoin, a prosječna stopa rezistencije je bila 2.3%, što su uistinu odlični rezultati. Za usporedbu, osjetlivost E. coli na ciprofloksacin je bila 75.6% te 75.9% na levofloksacin, dok je stopa rezistencije na ciproflokascin bila 24%, na levofloksacin isto 24%, a na trimetoprim/sulfametoksazol 29%.

Široki spektar baktericidnog djelovanja nitrofurantoina objašnjava relativno malu rezistenciju na ovaj lijek tijekom zadnjih 50 godina.Istraživači zaključuju da bi nitrofurantoin mogao biti izuzetno učinkovit u liječenju nekompliciranih infekcija urinarnog sustava. Sve veća rezistencija na kinolone- ciproflokascin i levofloksacin govore u prilog kako ovi lijekovi neće još dugo biti lijekovi prvog izbora za liječenje IUT.

Odlični i iznenađujući rezultati sa nitrofurantoinom, otvaraju naširoko vrata ovom lijeku koji je dugo vremena bio „zanemaren i stavljen po strani“. Jači nego ikad NITROFURANTION se vraća se igru!

Literatura: BJU Int 2008;102:1634-1637.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika