Normalan vaginalni iscjedak – 1. dio

Fluor vaginalis (vaginalni iscjedak) je uvijek prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu.

Kako izgleda normalni vaginalni iscjedak ?

On se sastoji od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, postojeće bakterijske flore, elektrolita i drugih kemijskih sastojaka. Količina i osobine iscjetka nisu iste tijekom života žene. Od rođenja do predpuberteta je oskudan, u menopauzi također, dok je u generativnoj dobi žene obilniji.

Vaginalni iscjedak također ovisi i mijenja se ovisno o fazama menstrualnog ciklusa. Normalni uvjeti suživota mnogih tvari i mokroorganizama u rodnici sačuvani su složenim mehanizmom održavanja pH kiselim koji je između 3,8 do 4,2. Za informaciju – voda ima pH=7, pa kažemo da je neutralna. Ako otopina ima vrijednost pH <7 (manje od 7) smatra se kiselom otopinom. Ako otopina ima vrijednost pH>7 (veća od 7) kažemo da je otopina lužnata (bazična).

Estrogeni hormomi potiču stvaranje glikogena u epitelu stanica koji oblažu rodnicu. Glikogen je polisaharid glukoze, a što su to polisaharidi? To su ugljikohidrati veće molekulske mase i složenije građe. Kada se uz pomoć estrogenih hormona stvori određena količina glikogena, on uz pomoć lakobacila, enzima i drugih bakterija matabolizira (pretvara se) u mliječnu kiselinu i druge organske kiseline. Time se ostvaruje kiseli pH oko 4. Takav kiseli pH djeluje negativno, tj. obuzdava potencijalno patogene mikroorganizme koji žive u rodnici.

Što to znači?

Svi ti mikroorganizmi zbog niskog pH , odnosno kisele sredine su prisiljeni živjeti u međusobnom suživotu. Kiseli pH omogućuje egzistenciju mikroorganizma, ali u isto vrijeme onemogućuje bilo kojem da se nametne i razmnožava, odnosno, onemogućuje da izazove upalu. Normalan vaginalni iscjedak je bijel, gust, pahuljičast i bez mirisa.

Normalan ekosustav u rodnici održava Lactobacillus acidophilus (Doderleinovi štapići). To su aerobi tj. organizmi koji žive u okolini koja sadržava kisik. Oni se nalaze u 70-90% žena bez upale. Važno je da ti bacili budu u dovoljnoj koncentraciji. U normalnoj rodnici, bez upale ima od 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracije do kolonija u 1 mililitar vaginalnog iscjetka.

Dakle u rodnici živi mnoštvo aeroba, osim Lactobacillusa u rodnici obitavaju Difteroidi, Staphiloccocus epidermidis, Staphilococcus aureus, Enterococcus faecalis, Beta -H Streptococcus, D-Streptococcus,Escherichia coli, Klebsiela, Proteus mirabilis, Enterobacter, Citrobacter, Psudomonas aeruginosa. Kandida i mikoplazma su također čest nalaz kod žena bez simptoma upale rodnice. Anaerobi također egzistiraju u rodnici, to su mikroorganzmi za čiji rast i razvoj nije neophodno potreban kisik.

Od tih mikroorganizama najzastupljeniji su Peptococus, Peptostreptococcus, Bacteroides, Fusobacterium, Clostridium. Treba zapamtiti da rodnica nikada nije sterilna i ne može biti normalna bez velikog broja bakterija.

Znači, u rodnici obitava mnoštvo mikroorganizama u međusobnom suživotu, a niski pH rodnice ih drži neaktivnim.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika