Prva pomoć kod „lijenih“ crijeva

Mnogi ljudi krivo tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan..

Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe. Ipak, moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problemom pučanstva u razvijenim zemljama.
Zatvor (opstipacija) podrazumijeva odsutnost spontane stolice, dok pojam konstipacija objedinjuje pojavu tvrde, suhe i oskudne stolice, uz rijetko i istodobno otežano i nepotpuno pražnjenje crijeva. Ovi česti problemi suvremenog društva najčešće nastaju kao posljedica loših prehrambenih navika, dehidracije,  nedostatka tjelesne aktivnosti, izloženosti stresu, upotrebe određenih lijekova, specifičnih bolesti, zanemarivanja potrebe za pražnjenjem crijeva i sl.

Kako si pomoći
Mijenjanje stava prema tome kako se hranimo, koliko i koju vrstu tekućine pijemo i koliko se krećemo u velikom broju slučajeva ublažit će tegobe ili spriječiti opstipaciju odnosno konstipaciju. Prije svega, preporuča se:

1. Jesti hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima

Nedovoljan unos prehrambenih vlakana te prehrana koja obiluje masnom hranom poput sira, jaja, mesa i mesnih prerađevina, polugotovih i gotovih jela smatra se jednim od glavnih uzroka nastanka poremećaja defekacije. Stoga je prvi korak u terapiji ovoga stanja obogaćivanje prehrane namirnicama koje posjeduju blagi laksativni učinak. Laksativno svojstvo se prvenstveno pripisuje netopivim prehrambenim vlaknima koja u probavnom sustavu apsorbiraju vodu i na taj način povećavaju volumen fecesa i ubrzavaju njegov prolazak kroz donji dio probavnog sustava.
Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, šljive neke su od namirnica koja sadrže netopiva prehrambena vlakna i imaju blagi laksativni učinak.

2. Unos dovoljno tekućine

Tekućina poput vode, mineralne vode bogate magnezijem,  voćnih i povrtnih sokova, bistre juhe omekšava stolicu i olakšava i ubrzava njen prolazak kroz crijeva. Preporučljivo je svakodnevno popiti oko 2 L tekućine. Pri tome valja izbjegavati tekućinu koja sadrži kofein poput kave ili cola napitaka te alkohol jer ona uzrokuju dehidraciju pa, u stvari, pogoršavaju simptome opstipacije i konstipacije.

3. Konzumacija probiotika

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. „dobrih bakterija“ na ljudsko zdravlje, znastvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije.  Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

4. Ujednačiti ritam prehrane

Ritam prehrane bi trebalo raspodijeliti na više manjih obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom dana. Preporučljivo je da je barem jedan od dnevnih obroka kuhani te je poželjno izbjegavati cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijskih prerađenih proizvoda.

5.  Redovito se kretati

Iako nije posve jasno zašto, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do zatvora.Stoga je jedan od važnijih koraka u borbi protiv zatvora svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem pola sata.

6. Slušati svoje tijelo

Vrlo je bitno ne ignorirati potrebu za defekacijom kada se ona pojavi. Naime, ljudi koji to čine često s vremenom izgube poriv za pražnjenjem crijeva. Posljedica je opstipacija ili u težim slučajevima konstipacija

Umjesto zaključka
Ukoliko navedene mjere ne urode plodom, mogu se primjeniti laksativi, ali samo uz savjet liječnika. Naime, na tržištu postoje više vrsta tih preparata različitog principa i brzine djelovanja, ali i različitog potencijala za štetne nuspojave, osobito ako se koriste predugo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika