Prva pomoć kod „lijenih“ crijeva

Mnogi ljudi krivo tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan..

Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe. Ipak, moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problemom pučanstva u razvijenim zemljama.
Zatvor (opstipacija) podrazumijeva odsutnost spontane stolice, dok pojam konstipacija objedinjuje pojavu tvrde, suhe i oskudne stolice, uz rijetko i istodobno otežano i nepotpuno pražnjenje crijeva. Ovi česti problemi suvremenog društva najčešće nastaju kao posljedica loših prehrambenih navika, dehidracije,  nedostatka tjelesne aktivnosti, izloženosti stresu, upotrebe određenih lijekova, specifičnih bolesti, zanemarivanja potrebe za pražnjenjem crijeva i sl.

Kako si pomoći
Mijenjanje stava prema tome kako se hranimo, koliko i koju vrstu tekućine pijemo i koliko se krećemo u velikom broju slučajeva ublažit će tegobe ili spriječiti opstipaciju odnosno konstipaciju. Prije svega, preporuča se:

1. Jesti hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima

Nedovoljan unos prehrambenih vlakana te prehrana koja obiluje masnom hranom poput sira, jaja, mesa i mesnih prerađevina, polugotovih i gotovih jela smatra se jednim od glavnih uzroka nastanka poremećaja defekacije. Stoga je prvi korak u terapiji ovoga stanja obogaćivanje prehrane namirnicama koje posjeduju blagi laksativni učinak. Laksativno svojstvo se prvenstveno pripisuje netopivim prehrambenim vlaknima koja u probavnom sustavu apsorbiraju vodu i na taj način povećavaju volumen fecesa i ubrzavaju njegov prolazak kroz donji dio probavnog sustava.
Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, šljive neke su od namirnica koja sadrže netopiva prehrambena vlakna i imaju blagi laksativni učinak.

2. Unos dovoljno tekućine

Tekućina poput vode, mineralne vode bogate magnezijem,  voćnih i povrtnih sokova, bistre juhe omekšava stolicu i olakšava i ubrzava njen prolazak kroz crijeva. Preporučljivo je svakodnevno popiti oko 2 L tekućine. Pri tome valja izbjegavati tekućinu koja sadrži kofein poput kave ili cola napitaka te alkohol jer ona uzrokuju dehidraciju pa, u stvari, pogoršavaju simptome opstipacije i konstipacije.

3. Konzumacija probiotika

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. „dobrih bakterija“ na ljudsko zdravlje, znastvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije.  Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

4. Ujednačiti ritam prehrane

Ritam prehrane bi trebalo raspodijeliti na više manjih obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom dana. Preporučljivo je da je barem jedan od dnevnih obroka kuhani te je poželjno izbjegavati cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijskih prerađenih proizvoda.

5.  Redovito se kretati

Iako nije posve jasno zašto, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do zatvora.Stoga je jedan od važnijih koraka u borbi protiv zatvora svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem pola sata.

6. Slušati svoje tijelo

Vrlo je bitno ne ignorirati potrebu za defekacijom kada se ona pojavi. Naime, ljudi koji to čine često s vremenom izgube poriv za pražnjenjem crijeva. Posljedica je opstipacija ili u težim slučajevima konstipacija

Umjesto zaključka
Ukoliko navedene mjere ne urode plodom, mogu se primjeniti laksativi, ali samo uz savjet liječnika. Naime, na tržištu postoje više vrsta tih preparata različitog principa i brzine djelovanja, ali i različitog potencijala za štetne nuspojave, osobito ako se koriste predugo.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gestacijski dijabetes

Može li se uz dijagnozu gestacijskog dijabetesa koristiti ovaj sirup?

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Crijeva

Konstipacija u djece

Otežano pražnjenje crijeva česta je tegoba u djece i razlog za posjet pedijatru. Kod rješavanja ovog problema važna je edukacija roditelja jer su njihova informiranost i strpljenje ključni za prevladavanje tegoba kod djeteta. Kako prepoznati da dijete pati od konstipacije? Pojam konstipacija označava otežano pražnjenje crijeva. Pri tom neredovitost stolice nije jedini kriterij. Osim neredovitog […]

Ginekologija

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika ili PCOS je kronični poremećaj koji značajno utječe na plodnost žene. Osim plodnosti, PCOS povezuje se i s dijabetesom i depresijom…

Bisoprolol

Opstipacija i bisoprolol, što da činim?

Djeca

Slatkiši i djeca: kada je previše?

Slastice i šećer u djetinjstvu su gotovo nezaobilazni. Djeca vole slatko, imaju urođenu sklonost prema tom okusu i potpuna zabrana slatkiša u djetinjstvu obično ne daje željene rezultate…

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]