Psi i zdravlje

Sve je više dokaza u obliku istraživanja koji pokazuju kako kućni ljubimci mogu unaprijediti zdravlje svojih ukućana…

Psi utječu blagotvorno na zdravlje svojih vlasnika

Sve je više dokaza u obliku istraživanja koji pokazuju kako kućni ljubimci mogu unaprijediti zdravlje svojih ukućana. U istraživanjima najviše pozornosti usmjerava se na utjecaj šetanja s kućnim ljubimcem, a do sada se pokazalo kako vlasnici pasa puno lakše dostižu preporuke za tjelovježbu u usporedbi s osobama koje nemaju psa.

Vježbate li dovoljno?

Ankete i istraživanja pokazuju kako samo jedan manji dio populacije zadovoljava preporuke za tjelovježbu. Primjerice, postoje podaci iz Velike Britanije koji kazuju kako samo 39% muškaraca i 29% žena vježba u preporučenim količinama. Preporuka glasi kako tjedno treba vježbati najmanje 150 minuta, a intenzitet tjelovježbe bi trebao biti umjeren do jači. Ova se preporuka može i drukčije iskazati, a to je da bi tijekom 5 dana svaki dan trebalo vježbati najmanje 30 minuta. Kada bi vlasnici pasa svakodnevno šetali svoga ljubimca brzim hodom barem 30 minuta tada bi s lakoćom dostizali potrebe za tjelovježbom.

Šetnje sa psom smanjuju stres

Postoje značajni dokazi kako psi povećavaju kretanje kod svojih vlasnika. Ovaj je učinak zabilježen kod odraslih ukućana te kod djece, međutim kod adolescenata nije. No osim što nas tjeraju da se krećemo, psi povoljno djeluju na naše zdravlje na još nekoliko razina. Primjerice, istraživanje provedeno 2006. godine pokazalo je kako u šetnji s psom značajnije dolazi do smanjenja stresa u usporedbi sa šetnjom u kojoj ste sami ili u društvu ljudi. U navedenom istraživanju mjerena je parasimpatička aktivnost. Dok simpatička aktivnost uslijed stresa djeluje na ubrzanje disanja i rada srca, širenje zjenica, znojenje i pojačanje krvnog tlaka, parasimpatička aktivnost djeluje suprotno. Prestankom izlaganja opasnosti, parasimpatička aktivnost vraća tijelo u stanje ravnoteže, smanjujući krvni tlak, usporavajući disanje i rad srca te pojačavajući rad probave. Šetnja s psom, kao i maženje i razgovor s kućnim ljubimcem značajno pojačava djelovanje parasimpatičke aktivnosti odnosno drugim riječima, smanjuje stres organizma

Socijalna podrška u mršavljenju

Zajedničko sudjelovanje u aktivnostima na otvorenom od strane pasa i njihovih vlasnika jedan je od mehanizama smanjenja pretilosti u populaciji. Druga važna uloga koja se pripisuje psima je socijalna podrška koju vlasnici dobivaju tijekom procesa mršavljenja. Životinja svome vlasniku pravi društvo tijekom aktivnosti i time potiče i motivira svog vlasnika da ustraje u programu mršavljenja. Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu The Journal of Physical Activity & Health pokazalo je kako osobe koje nemaju psa imaju dvostruko viši rizik od prekomjerne tjelesne mase u usporedbi sa vlasnicima koji redovito odlaze u šetnju s ljubimcem. No, ukoliko vlasnici ne šeću redovito s ljubimcima, tada njihov rizik od debljine iznosi 60%. Postoje dokazi i koji ukazuju kako su djeca u domaćinstvima s ljubimcima rjeđe pretila u usporedbi s domaćinstvima bez ljubimaca.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika