Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50, LDL 4,16, trigliceridi 1,4. Zanima me što nije točno u gornjem nalazu, ako je ukupni kolesterol HDL+LDL?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Iz Vašeg nalaza je vidljivo da imate povišeni ukupni kolesterol (6,3 mmol/L) i povišeni LDL kolesterol (4,16 mmol/L). HDL kolesterol i trigliceridi su u zadovoljavajućim vrijednostima.
Ukupni kolesterol nije zbroj vrijednosti samo LDL i HDL kolesterola nego još i vrijednosti HDL2, HDL3 i VLDL kolesterola. Navedene frakcije kolesterola se ne određuju rutinski u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Laboratoriji određuju i navedene frakcije na zahtjev liječnika.
Zaključak: Gornji nalaz je točan, a kada bi se odredile i pridodale navedene frakcije tada bi dobili vrijednost ukupnog kolesterola kao zbroj vrijednosti navedenih frakcija kolesterola.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Šećerna bolest

Šećerna bolest je poremećaj metabolizma glukoze i najčešća je kronična endokrina bolest. Tri glavna tipa šećerne bolesti su: šećerna bolest tip 1, šećerna bolest tip 2 i gestacijski dijabetes (javlja se tijekom trudnoće i nestaje najkasnije šest tjedana nakon poroda). Dijagnozu šećerne bolesti liječnik može postaviti ako je u dva navrata GUK natašte >7mmol/l ili […]

Dijabetologija

Hoćete li, molim vas, odgovoriti da li belupo proizvodi lijek Januvia?

Dijabetologija

Kronične komplikacije šećerne bolesti

Šećerna bolest predstavlja pravu globalnu epidemiju jer se broj oboljelih osoba u svijetu neprestano povećava. Postoji više razloga za takav trend povećanja broja oboljelih, a svakako je najznačajniji promjena načina života koju obilježavaju smanjena tjelesna aktivnost i veći unos visokokalorične hrane.

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.