Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50, LDL 4,16, trigliceridi 1,4. Zanima me što nije točno u gornjem nalazu, ako je ukupni kolesterol HDL+LDL?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Iz Vašeg nalaza je vidljivo da imate povišeni ukupni kolesterol (6,3 mmol/L) i povišeni LDL kolesterol (4,16 mmol/L). HDL kolesterol i trigliceridi su u zadovoljavajućim vrijednostima.
Ukupni kolesterol nije zbroj vrijednosti samo LDL i HDL kolesterola nego još i vrijednosti HDL2, HDL3 i VLDL kolesterola. Navedene frakcije kolesterola se ne određuju rutinski u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Laboratoriji određuju i navedene frakcije na zahtjev liječnika.
Zaključak: Gornji nalaz je točan, a kada bi se odredile i pridodale navedene frakcije tada bi dobili vrijednost ukupnog kolesterola kao zbroj vrijednosti navedenih frakcija kolesterola.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Europsko kardiološko društvo

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Inzulin

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Kolesterol

Inteolerancija na terapiju statinima

Intolerancija na statine (lijekovi za smanjenje razine masnoća u krvi) je klinički sindrom koji označava pojavu nuspojava na statine zbog čega bolesnik prestaje uzimati statin. Ona može biti djelomična, što znači da se intolerancija javlja samo na pojedine statine i u određenim dozama, ili može biti potpuna kad se intolerancija javlja na sve statine i […]

Nalaz

Je li ovo uredan nalaz štitnjače?

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Hoćete li, molim vas, odgovoriti da li belupo proizvodi lijek Januvia?

Dijabetologija

Šećerna bolest

Šećerna bolest je poremećaj metabolizma glukoze i najčešća je kronična endokrina bolest. Tri glavna tipa šećerne bolesti su: šećerna bolest tip 1, šećerna bolest tip 2 i gestacijski dijabetes (javlja se tijekom trudnoće i nestaje najkasnije šest tjedana nakon poroda). Dijagnozu šećerne bolesti liječnik može postaviti ako je u dva navrata GUK natašte >7mmol/l ili […]

Dijabetologija

Kronične komplikacije šećerne bolesti

Šećerna bolest predstavlja pravu globalnu epidemiju jer se broj oboljelih osoba u svijetu neprestano povećava. Postoji više razloga za takav trend povećanja broja oboljelih, a svakako je najznačajniji promjena načina života koju obilježavaju smanjena tjelesna aktivnost i veći unos visokokalorične hrane.

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.