Prva pomoć kod „lijenih“ crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi ljudi krivo tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan..

Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe. Ipak, moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problemom pučanstva u razvijenim zemljama.
Zatvor (opstipacija) podrazumijeva odsutnost spontane stolice, dok pojam konstipacija objedinjuje pojavu tvrde, suhe i oskudne stolice, uz rijetko i istodobno otežano i nepotpuno pražnjenje crijeva. Ovi česti problemi suvremenog društva najčešće nastaju kao posljedica loših prehrambenih navika, dehidracije,  nedostatka tjelesne aktivnosti, izloženosti stresu, upotrebe određenih lijekova, specifičnih bolesti, zanemarivanja potrebe za pražnjenjem crijeva i sl.

Kako si pomoći
Mijenjanje stava prema tome kako se hranimo, koliko i koju vrstu tekućine pijemo i koliko se krećemo u velikom broju slučajeva ublažit će tegobe ili spriječiti opstipaciju odnosno konstipaciju. Prije svega, preporuča se:

1. Jesti hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima

Nedovoljan unos prehrambenih vlakana te prehrana koja obiluje masnom hranom poput sira, jaja, mesa i mesnih prerađevina, polugotovih i gotovih jela smatra se jednim od glavnih uzroka nastanka poremećaja defekacije. Stoga je prvi korak u terapiji ovoga stanja obogaćivanje prehrane namirnicama koje posjeduju blagi laksativni učinak. Laksativno svojstvo se prvenstveno pripisuje netopivim prehrambenim vlaknima koja u probavnom sustavu apsorbiraju vodu i na taj način povećavaju volumen fecesa i ubrzavaju njegov prolazak kroz donji dio probavnog sustava.
Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, šljive neke su od namirnica koja sadrže netopiva prehrambena vlakna i imaju blagi laksativni učinak.

2. Unos dovoljno tekućine

Tekućina poput vode, mineralne vode bogate magnezijem,  voćnih i povrtnih sokova, bistre juhe omekšava stolicu i olakšava i ubrzava njen prolazak kroz crijeva. Preporučljivo je svakodnevno popiti oko 2 L tekućine. Pri tome valja izbjegavati tekućinu koja sadrži kofein poput kave ili cola napitaka te alkohol jer ona uzrokuju dehidraciju pa, u stvari, pogoršavaju simptome opstipacije i konstipacije.

3. Konzumacija probiotika

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. „dobrih bakterija“ na ljudsko zdravlje, znastvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije.  Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

4. Ujednačiti ritam prehrane

Ritam prehrane bi trebalo raspodijeliti na više manjih obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom dana. Preporučljivo je da je barem jedan od dnevnih obroka kuhani te je poželjno izbjegavati cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijskih prerađenih proizvoda.

5.  Redovito se kretati

Iako nije posve jasno zašto, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do zatvora.Stoga je jedan od važnijih koraka u borbi protiv zatvora svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem pola sata.

6. Slušati svoje tijelo

Vrlo je bitno ne ignorirati potrebu za defekacijom kada se ona pojavi. Naime, ljudi koji to čine često s vremenom izgube poriv za pražnjenjem crijeva. Posljedica je opstipacija ili u težim slučajevima konstipacija

Umjesto zaključka
Ukoliko navedene mjere ne urode plodom, mogu se primjeniti laksativi, ali samo uz savjet liječnika. Naime, na tržištu postoje više vrsta tih preparata različitog principa i brzine djelovanja, ali i različitog potencijala za štetne nuspojave, osobito ako se koriste predugo.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Dezimpakcija

Konstipacija u djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOtežano pražnjenje crijeva česta je tegoba u djece i razlog za posjet pedijatru. Kod rješavanja ovog problema važna je edukacija roditelja jer su njihova informiranost i strpljenje ključni za prevladavanje tegoba kod djeteta. Kako prepoznati da dijete pati od konstipacije? Pojam konstipacija označava otežano pražnjenje crijeva. Pri tom neredovitost stolice nije jedini kriterij. Osim neredovitog […]

Opstipacija

Može li se uz dijagnozu gestacijskog dijabetesa koristiti ovaj sirup?

Tjelovježba

Sindrom policističnih jajnika

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom policističnih jajnika ili PCOS je kronični poremećaj koji značajno utječe na plodnost žene. Osim plodnosti, PCOS povezuje se i s dijabetesom i depresijom…

Opstipacija

Opstipacija i bisoprolol, što da činim?

Prehrana

Slatkiši i djeca: kada je previše?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSlastice i šećer u djetinjstvu su gotovo nezaobilazni. Djeca vole slatko, imaju urođenu sklonost prema tom okusu i potpuna zabrana slatkiša u djetinjstvu obično ne daje željene rezultate…

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?