Ginekološka kućna apoteka

Uobičajeno je i, štoviše odgovorno imati „kućnu apoteku“. Koje lijekove i sanitetski pribor i ostalo bi ista trebala sadržavati razmotrit ćemo s gledišta ženskog zdravlja.
No prije detaljnog razmatranja ove tematike, imajte u vidu eventualne alergije na lijekove, odnosno sastojke! Odnosno, ako niste sigurni sadrži li neki lijek ili preparat, sredstvo, … koji namjeravate kupiti neki alergen, posavjetujte se s nadležnim liječnikom, odnosno ljekarnikom.

Uobičajeno je i, štoviše odgovorno imati „kućnu apoteku“. Koje lijekove i sanitetski pribor i ostalo bi ista trebala sadržavati razmotrit ćemo s gledišta ženskog zdravlja.

No prije detaljnog razmatranja ove tematike, imajte u vidu eventualne alergije na lijekove, odnosno sastojke! Odnosno, ako niste sigurni sadrži li neki lijek ili preparat, sredstvo, … koji namjeravate kupiti neki alergen, posavjetujte se s nadležnim liječnikom, odnosno ljekarnikom.

Obavezno kontrolirajte rok trajanja! Iza toga datuma najuputnije je preparat (lijek, zavoj, čaj, …) baciti, iako ćete čuti kako se mogu koristiti i neko vrijeme iza roka trajanja. Nemojte riskirati, a upravo zato nemojte nekontrolirano uskladištavati veće količine preparata, osim doista za hitan slučaj, a to je količina dostatna za nekoliko dana.

Kronični bolesnici, uključujući i trudnice s nekom bolešću koju imaju od prije trudnoće imaju svoje lijekove i paze da se pred kraj pakiranja lijeka kojega trenutno uzimaju jave nadležnom liječniku radi obnavljanja recepta, ili pak radi kontrolnog pregleda iza čega će se ustanoviti trebaju li i dalje koristiti isti lijek, ili neki drugi, ili ništa.

Zavojni materijali, flasteri, alkohol i dezinfekcijska sredstva također trebaju imati svoje mjesto u kućnoj apoteci, ne samo u bolesnika koji se trebaju redovito previjati, nego i radi sporadičnih, sitnih ozljeda u kućanstvu, kao što su plitke, površinske ogrebotine, porezotine i slično.

Simptomatski lijekovi, lijekovi protiv povišene tjelesne temperature, protiv bolova, protiv mučnine, protiv grčeva, za spavanje, … su također redovni sadržaj kućne apoteke.

Sve navedeno, odnosno neki lijekovi iz određene grupe lijekova, osim lijekova za kronične bolesti, u slobodnoj je prodaji u ljekarnama i drogerijama, za većinu toga nije potreban ni „privatni“ liječnički recept, No ako problemi ne prestanu za dan ili dva, vjerojatno ovakav vid samopomoći nije dostatan. Tada je potrebno javiti se nadležnom liječniku, bilo opće/obiteljske medicine, stomatologu, odnosno ginekologu, već prema vrsti tegoba.

Osim navedenog, što bi svaka žena, odgovorna prema sebi i svojem zdravlju, trebala imati u kućnoj apoteci?

Na prvom su mjestu lijekovi protiv gljivičnih genitalnih infekcija, u vidu vaginaleta (za nju) i krema (za nju i za njega). Pri prvoj pojavi tipičnih simptoma genitalne kandidijaze (svrbež, pojačani iscjedak, peckanje) potrebno je posegnuti za ovom vrstom samopomoći, te apstinirati od spolnih odnosa ili koristiti prezervative (što je i inače uputno). Ako smetnje ne prođu kroz dan ili dva, ili se pogoršaju, obavezno je javiti se nadležnom ginekologu. Naime, ponekad se u podlozi gljivične upale može raditi i o nekoj drugoj upali, uzrokovanoj nekim drugim mikroorganizmom, koja se liječi drugim lijekovima. To će ustanoviti ginekolog i po potrebi će učiniti dodatne pretrage i/ili prepisati daljnje liječenje.

Neki lijekovi protiv genitalne gljivične infekcije u slobodnoj su prodaji upravo jer je to najraširenija genitalna infekcija, ne isključivo spolno prenosiva. Naime, naše cijenjenje i vjerne čitateljice, a i čitatelji, sjetit će se ranijih tekstova u kojima smo raspravljali u kojim sve stanjima se, kao dodatni problem, može razviti genitalna kandidijaza.

Preporučljivo je imati i neke preparate koji su deklarirani kao dodaci prehrani, kao što su tablete željeza i magnezija. Ovo potonje je zapravo redoviti sadržaj kućne apoteke trudnica.

Sredstva za intimnu higijenu i posebne vrste čajeva (za mokraćne putove, probavu, smirenje, protiv kašlja i drugo) također je preporučljivo imati u kućanstvu. No, iako se isti također mogu kupiti i u ljekarnama, uglavnom ih ne držimo u ormariću nazvanom kućna apoteka, nego u drugim prostorijama (kupaonici, kuhinji).

Jesmo li spomenuli kućni test na trudnoću? Tzv. urinsku trakicu? Ovi proizvodi su također u slobodnoj prodaji i iako se kupuju u ljekarni, najčešće u kućanstvu nisu u istom ormariću s lijekovima. Ali nećemo pretjerati ako kažemo da su i oni neophodni, bilo da je riječ o ženi/paru koji priželjkuje da se pojavi plusić, bilo da je riječ o onima koji strahuju od toga.

Ljeto je sve bliže i kalendarski i po temperaturama, pa nemojte zaboraviti i kreme sa zaštitnim faktorom, koje također, kada kupujete nešto od gore nabrojenoga, možete kupiti i u ljekarni.

Naposljetku, posebna vrsta preparativne kozmetike, za određene tipove kože i za problematičnu kožu, sklonu alergijama, također se može kupiti u ljekarni. Osip, alergiju na sunce, hranu i slično nemojte smatrati beznačajnima, nego ako imate takvih neugodnih iskustava, imajte pri ruci, tj. u kućnoj apoteci i kreme, sprejeve i druge preparate kojima se ova stanja mogu ublažiti, barem do odlaska nadležnom liječniku.

I savjet za kraj. O čemu god se radi, nećete pogriješiti ako kod kuće posegnete za nečim od nabrojenoga, za simptomatskom terapijom – ovo se najčešće odnosni na stanja kao što su povišen tjelesna temperatura, bolovi, kašljanje. Lijekovi koji su u slobodnoj prodaji rijetko mogu zamaskirati neko ozbiljnije stanje, a u većini slučajeva doista i riješe problem, pa kasnije u miru, redovnim putem, zaobilazeći hitne službe, možete dogovoriti posjet nadležnom liječniku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Algurija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

hiperpigmentacije

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Disfunkcija mozga

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]