Spirala – bakrena ili hormonska?

Spirala, intrauterini uložak, IUD (engl. IntraUterine Device), kao jedna od metoda kontracepcije vrlo je učinkovita, bilo da se radi o tzv. bakrenoj ili hormonskoj spirali.

Spirala, intrauterini uložak, IUD (engl. IntraUterine Device), kao jedna od metoda kontracepcije vrlo je učinkovita, bilo da se radi o tzv. bakrenoj ili hormonskoj spirali (čija je kontracepcijska učinkovitost blizu 100%). Kontracepcijski učinak obje ove vrste intrauterinog uloška temelji se na njihovim mehaničkim karakteristikama, a hormonskog IUD-a još dodatno i na hormonskim karakteristikama.

A. Prije postavljanja intrauterinog uloška.
Prije prepisivanja i postavljanja intrauterinog uloška, potrebno je potencijalnu korisnicu primjereno obraditi. Obrada korisnice u ovim situacijama znači isključiti aktivnu genitourinarnu infekciju (temeljem nalaza mikrobioloških pretraga), te postojanje abnormalnih stanica u rodnici i vratu maternice (temeljem citološkog nalaza), a za hormonski IUD potrebno je osim navedenoga ustanoviti i odsustvo ostalih kontraindikacija, koje su identične kao i kod obrade žene u sklopu preporuke za oralnu hormonsku kontracepciju ili hormonsko nadomjesno liječenje.

Kada se isključe kontraindikacije, te ako je žena i nadalje zainteresirana za postavljanje spirale (ima slučajeva kada se nakon obrade žena iz ovih i onih razloga predomisli u vezi spirale), slijedi razgovor o odabiru IUD-a. Obje spirale se kupuju, a hormonsku se, ako postoje indikacije, može dobiti i na liječnički recept, tj. na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U Hrvatskoj se hormonska IUD odobrava na teret HZZO-a u žena sa sekundarnom anemijom, koja je posljedica obilnih i/ili dugotrajnih menstruacija, te u slučajevima zadebljanog endometrija. Naravno, u oba slučaja potrebno je najprije isključiti malignu bolest i aktivnu upalu, prema procjeni ginekologa provesti i liječenje tzv. prve linije, a tek potom, ako su iscrpljene druge mogućnosti, prepisuje se hormonska spirala, kao optimalno liječenje.

Osim medicinskih indikacija, za hormonsku spiralu može se odlučiti i žena koja nema naprijed spomenute medicinske indikacije. U tim slučajevima, hormonska se spirala ne odobrava na trošak HZZO-a.

B. Tijekom postavljanja intrauterinog uloška.
Sam postupak postavljanja intrauterinog uloška obavlja se najčešće tijekom zadnjih dana menstruacijskog krvarenja, ambulantno, na ginekološkom stolu, u sterilnim uvjetima. Anestezija nije potrebna, bol je minimalna (opisuje se kao jednokratni ubod ose) ili nije prisutna. Iza postupka žena se normalno može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima. Jedino se taj dan ne preporuča teža fizička aktivnost. Postoje i komplikacije koje se mogu desiti pri postavljanju spirale, što se mora spomenuti, kao što su ruptura maternice ili krivo postavljena spirala. Rijetke su, ali zahtijevaju promptno i odgovarajuće zbrinjavanje (najčešće u bolničkim uvjetima).

C. Iza postavljanja intrauterinog uloška.
Iza postavljanja IUD-a, smještaj spirale provjeri se ultrazvučno. Ako je spirala smještena na odgovarajućem mjestu (u virtualnom kavumu maternice), uobičajeno se još jedna ultrazvučna provjera preporuča iza sljedeće menstruacije. Naime, ponekad, naročito u žena s obilnijim i bolnim menstruacijama, pri menstruaciji može doći do spontanog ispadanja IUD-a, što žena najčešće ne primijeti. Tada se može odlučiti ili na drugu spiralu ili za neku drugu metodu kontracepcije, a ako se radi o hormonskoj spirali i ženi s medicinskim indikacijama za istu, preporuča se ponoviti postavljanje upravo hormonske spirale. Najčešće se iza postavljanja spirale preporuča antibiotik, ako ginekolog tako procijeni.

Još je važno znati …..

1.         Intrauterini uložak smije biti postavljen oko 5-7 (hormonska spirala), pa do 10 (bakrena spirala) godina. Često se u ambulantnom radu susrećemo sa ženama koje IUD imaju i više od 15 ili 20 godina, neke će reći „cijeli život“ (misleći na period iza zadnjeg poroda, koji je možda bio prije 30-40 godina). Tada je IUD najčešće nemoguće odstraniti ambulantno, pa se vađenje zaostale i urasle spirale obavlja kirurškim putem – frakcioniranom kiretažom ili histeroskopijom, ili pak histerektomijom (pa se, s obzirom na dob žene, dodatno odstrane i jajnici i jajovodi).

2.         Spirala, kao metoda kontracepcije, nije pogodna za mlade djevojke i (mlađe) nerotkinje, iako ovo nisu kontraindikacije. S druge strane, spirala je osobito pogodna za žene u kasnoj reproduktivnoj ili perimenopauzalnoj dobi. Hormonska se spirala pak iz drugih razloga (naprijed spomenutih medicinskih indikacija) preporuča i ženama u poslijemenopauzi i u senijumu.

3.         Na koncu, potrebno je spomenuti i spiralu (najčešće bakrenu) kao metodu hitne kontracepcije, koja je u tom slučaju visokoučinkovita. No u našem podneblju ova vrsta hitne kontracepcije nije osobito popularna.

4.         Kada je korisnica intrauterinog uloška primjereno obrađena i kada je IUD odgovarajuće postavljen, mogućnosti komplikacija su male, ali postoje. Prema raznim izvorima statistički se podaci razlikuju, no radi se o sporadičnim slučajevima. Tako je zabilježena trudnoća uz IUD – oko 25% takvih intrauterinih trudnoća završava spontanim pobačajem u ranim tjednima trudnoće ako se IUD ostavi, a ostalih 95% dalje uredno napreduje do terminske trudnoće i urednog poroda ako se IUD odmah na početku trudnoće odstrani bez komplikacija. Od 20-ak trudnoća uz IUD jedna je izvanmaternična (koja se dalje rješava medikamentozno ili kirurški).

5.         Zabilježeni su slučajevi i zdjelične upalne bolesti, pa i u žena koje su primjereno obrađene (u kojih je prije postavljanja IUD-a mikrobiološkim pretragama isključena akutna genitourinarna infekcija). Naime, IUD ne štiti od spolno prenosivih infekcija, pa se neovisno o visokoj kontracepcijskoj učinkovitosti ove metode kontracepcije preporučaju i dodatno prezervativi (kao jedina metoda kontracepcije koja štiti i od spolno prenosivih infekcija).

6.         U korisnica hormonske spirale mogu se javiti nuspojave sa strane hormonske komponente IUD-a, kao što su glavobolje, lupanje srca i slično. Ako smetnje ne prođu, preporuča se odstraniti IUD.

Jednom postavljen intrauterini uložak ne znači, dakle, da trudnoća nije nikako moguća i da ginekološke kontrole nisu potrebne narednih godina. Naprotiv, opet vrijedi ono što stalno ponavljamo – redovni, preventivni ginekološki pregledi su nešto što odgovorna žena treba uvrstiti u svoj godišnji kalendar obaveza.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ginekologija

Testovi na trudnoću – II dio

Koje vrste testova postoje? Postoje dvije metode određivenje hCG-a, iz krvi odnosno seruma ili iz mokraće. Oni određuju ukupnu molekulu hCG-a, a ne podjedinice. Test iz krvi (seruma) To su vrlo precizni testovi, ne samo da pokazuju prisutnost korionskog gonadotropina već pokazuju i njegovu vrijednost. Ako je vrijednost ispod 5 IU/L rezultat testa se smatra […]

Ginekologija

„Prirodno liječenje“ poremećaja menstruacijskog ciklusa

Oficijelna medicina blagonaklono gleda na alternativne oblike pripomoći očuvanju zdravlja, u smislu da ono što dokazano ne šteti, a pojedinac ima dojam kako od nekih postupaka ili preparata, dodataka prehrani ima koristi, ne zabranjuje. Međutim, liječenje se provodi lijekovima i medicinskim postupcima, uz koje je moguće, prema želji pojedinca, koristiti, odnosno primijeniti i tzv. alternativnu […]

Ciste

„Prirodno liječenje“ cista na jajniku

„Dijagnoza“ ciste na jajniku, bez pobližeg određenja, u medicinskim krugovima ne znači puno. No, ženi kojoj je na rutinskom ginekološkom ultrazvučnom pregledu priopćeno kako na jajniku ima cistu, koju nikada prije nije imala, nećemo pretjerati ako kažemo da joj se otvorilo tlo pod nogama. Funkcionalne ciste spontano prolaze i bez liječenja i bez „prirodnog liječenja“. […]

Ginekologija

Jesu li promjene na vagini povezane s uroinfekcijom?

Endokrinologija

Imam neobične simptome nakon odnosa, a nisam trudna

Gadgeti

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva

Kada smo prije nešto više od godinu dana doživjeli „lockdown“, jedini prozor u svijet, ali i u susjedstvo, školu, dućan, restorane, salone itd. bili su mobiteli, tableti i ini gadgeti. Bez svega toga bili bismo doslovce osuđeni na sebe same i bez ikakvih informacija o tome što se dalje od naših vrata dešava. Gadgeti – […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?