Osteoartritis šaka 5. dio

Osteoartritis šaka se obično pojavljuje u vidu čvorića na malim zglobovima prstiju, i to se obično vidi kod određenih obitelji.

Prognoza

Osteoartritis šaka se obično pojavljuje u vidu čvorića na malim zglobovima prstiju, i to se obično vidi kod određenih obitelji. Uglavnom je genetski uzrokovan i prenosi se s majke na kćer. Javlja se kod osoba ženskog spola u četrdesetima ili pedesetim godinama, oko menopauze.
Osteoartritis šaka obično zahvaća bazu palca i zglobove na krajevima prstiju.
S vremenom ovi zglobovi postaju natečeni i bolni, pogotovo prilikom prvog pojavljivanja simptoma.
Tijekom nekoliko godina, na zglobovima prstiju oblikuju se čvrsta zadebljanja, čvorići. To su osteofitske promjene (izrasline kosti) poznate kao Heberdenovi čvoroići ako zahvaćaju završne zglobove prstiju ili Bouchardovih čvorići kad se nalaze na srednjim zglobovima prstiju. Jednom kad su čvorići u potpunosti oblikovani, bol i otečenost nestaju. Funkcija u prstima je uglavnom očuvana, dok jedino u zglobu palca navedene tegobe mogu uzrokovati probleme u vidi smanjenja funkcije zgloba palca i cijele šake.

Prevencija

Nažalost, ne postoji siguran način za sprečavanje artritisa. No, rizik za nastanak artritisa se može smanjiti i odgoditi njegov eventualni početak. Važna mjera prevencije jest redovita tjelesna aktivnost i održavanje pokretljivosti zglobova.
Postoje čimbenici rizika koji se ne mogu mijenjati. Neki od njih su:
– starija životna dobi, naime rizik od osteoartritisa se povećava s godinama
– spol, žene imaju veću vjerojatnost za razvoj osteoartritisa
– genetika, neki bolesnici imaju tendenciju za razvoj osteoartritisa
– malformacije kosti, neki bolesnici su rođeni s deformacijama kosti ili hrskavice što može povećati rizik od razvoja osteoartritisa

Nasuprot tome, neki čimbenici rizika se smatraju promjenjivima. To su npr. okolnosti i životne navike koje se mogu mijenjati kako bi se smanjio rizik, odgodio napad ili potpuno spriječila pojava artritisa.

Neki od navedenih čimbenika su:
– pretilost, povećana tjelesna težina pridonosi razvoju OA na nekoliko načina. Povećana težina predstavlja dodatni stres na zglobove koji su pod opterećenjem. Osim toga, masno tkivo proizvodi proteine koji mogu izazvati štetne upale u zglobovima.
– traumatske ozljede, ozljede, poput onih koji se pojavljuju u sportu ili prilikom nesreće, mogu povećati rizik od osteoartritisa. Nakon 5-15 godina od operacije ozljede ligamenta i meniskusa dolazi do pojave OA kod 50-60% bolesnika.
– odgovarajuća zanimanja. Ako vaš posao uključuje zadatke koje ponavljajući stres na određenom zglobu s vremenom dolazi do razvoja OA. Primjerice, OA zglobova šaka kod radnica u šivaonici.
– šećerna bolest, bitno je misliti na prehranu i redovita kontrola šećera

Smatra se da je artritis uzrokovan kombinacijom genetske predispozicije i okoliša, poput virusa ili toksina. Otkriće okidača za artritis može biti ključ za njegovu prevenciju, čak i kod osoba s genetskim rizikom. Glavni ciljevi liječenja su kontrola boli, poboljšanje pokretljivosti, sprečavanje napredovanja bolesti i poboljšanje kvalitete života.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika