Moja sestra ima bipolarni poremećaj

Moja sestra (63 god) ima bipolarni poremećaj i prije par dana je po neznam koji put hospitalizirana…Obitelj je na izmaku snaga i bojim se obzirom na cjelokupnu situaciju kako će to završiti.
Druga sestra je znanstveni radnik (biolog) i smatra da presudnu ulogu u toj bolesti ima poremećaj u radu štitne žlijezde. Poznato mi je da je rad štitne žlijezde povezan s ponašanjem osobe, osobito vezano na stres ili žalovanje pa i iz vlastitog iskustva znam da je izlučivanje hormona u tim situacijama različito (prošla sam kroz tešu rastavu braka i bila u depresiji mjesecima ali bila sam i u fazi velikog stresa kad mi je štitnjača pojačano radila ali se to nije ponavljalo i nije bilo većih problema sa okolinom). Zanima me stoga i koliko je važan genetski utjecaj u svemu tome te da li bi pomoglo da se više pažnje posveti samoj štitnjači odnosno reguliranju izlučivanja hormona te žlijezde. Ne znam kako bih najbolje mogla pomoći svojoj bolesnoj sestri.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Kako ste i sami naveli, težinu ovakve bolesti ne snosi samo oboljela osoba već i čitava obitelj. Pogoršanja bolesti su često nepredvidiva, a ovise, kao i sama bolest, o utjecaju brojnih čimbenika (genetskih, psiholoških, okolišnih i drugih bioloških čimbenika). Genetika koju spominjete ima značajnu ulogu u nastanku bolesti.
Štitna žlijezda također može imati ulogu u različitim psihičkim poremećajima, pa tako i u bipolarnom poremećaju, a eventualno postojanje poremećaja u radu štitne žlijezde može se ustanoviti specifičnim pretragama. Ako se ustanovi da postoji poremećaj štitne žlijezde, potrebno ga je liječiti. No, ako ne postoji, znači da ipak prevladava utjecaj drugih čimbenika. Dakle, štitna žlijezda je samo jedan od mogućih čimbenika, a ne presudan čimbenik.
Sam tijek bipolarnog poremećaja je oscilirajući – uključuje izmjenjivanje poboljšanog i pogoršanog psihičkog stanja – što vrlo često zahtijeva hospitalno liječenje.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 1. dio

Više od 500 milijuna odraslog stanovništva u svijetu boluje od šećerne bolesti (ŠB). ŠB je jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika nastanka periferne arterijske bolesti (PAB). 20% bolesnika koji boluje od ŠB ima PAB. ŠB je čimbenik rizika nastanka aterosklerotske bolesti u koje spadaju i koronarna bolest i PAB, a ujedno ŠB povećava rizik kardiovaskularne smrtnosti. […]

Bolest

Infektivna mononukleoza – ‘bolest poljupca’

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest uzrokovana Ebstein-Barr virusom. Čovjek je jedini prirodni domaćin ovog virusa, a bolest se širi neposrednim kontaktom sa slinom oboljelog. Najčešće obolijevaju adolescenti i mlađi odrasli, a bolest se popularno naziva i ‘bolest poljupca’. Uzročnik infektivne mononukleoze Sindrom infekcijske mononukleoze najčešće je uzrokovan virusima, na prvom je mjestu Ebstein-Barr virus (EBV), […]

Bolest

Kako prevazići psihičke probleme koji su mi sad puno veći od same bolesti?

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Metformin – lijek izbora u liječenju dijabetesa tip 2 od samog početka i (ili) panaceja današnjice?

Metformin pripada biokemijskoj grupi bigvanida koji potječu iz biljke francuski jorgovan (Galega officinalis) koja se još od Srednjeg vijeka koristila u narodnoj medicini, i to za liječenje simptoma poliurije i za potenciranje znojenja kod oboljelih od kuge…

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Je li moguće da mi tjelesna težina stagnira iako manje jedem zbog korištenja ovog lijeka?

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.

Endokrinologija

Mogu li vam poslati nalaz uzv štitnjače?