Sjedenje na lopti

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h, jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor.

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h…jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor za posturalne mišiće i oni dolaze u preveliku kontrakciju, da ne pričamo kakvi postaju nakon određenog vremena.

Što se tiče  ergonomskih stolica, smatram da su iste vrlo funkcionalne, ugodne  i pogodne za dulje sjedenje, ali nažalost danas i dalje vrlo nepristupačne širokim slojevima poradi svoje još uvijek previsoke cijene.

Ako si ne možete priuštiti dobru i skupu ergonomsku stolicu, moja preporuka je da uzmete neku kvalitetniju uredsku stolicu, a  straga stavite na naslon u području leđa potporni jastuk (može se kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj ljekarni ili dućanima za ortopedska pomagala),  efekt će biti vrlo sličan, zdravije sjedenje , a imat  ćete i određenu  ugodu sjedenja.

I da zaključim, dulje sjedenje nije zdravo, bilo da se radi o pilates lopti, ergonomskoj stolici ili  običnoj uredskoj stolici, s potpornim jastukom ili bez njega.
Dakle svakih sat do sat i pol se dignite, prošećite, rastegnite se, progibajte se, provježbajte.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Disekcija aorte

Marfanov sindrom

Marfanov sindrom je nasljedna bolest vezivnog tkiva koja se može očitovati poremećajima raznih organa i organskih sustava, a najčešće su zahvaćeni koštano zglobni sustav, srce i krvne žile, te oči. Ovu bolest nije moguće izliječiti, ali suvremenim pristupom u praćenju i liječenju poboljšana je kvaliteta života ovih bolesnika, a očekivani životni vijek usporediv je s […]

Endoksopija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Bipolaran poremećaj

Učinkovitost elektrostimulativne terapije

Nedavno istraživanje pokazuje kako elektrostimulativna terapija (EST) značajno poboljšava simptome depresije. Nalazi govore u prilog stajališta kako je EST sigurna i učinkovita metoda liječenja kada se primjenjuje kod odgovarajućim skupinama pacijenata, smatra voditeljica studije Julie Langan Martin. Također navodi kako unatoč očitoj učinkovitosti kod širokog raspona psihijatrijskih poremećaja uključujući veliku depresiju, bipolarni poremećaj i shizofreniju, […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Cista

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Iz iste kategorije

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

Križobolja

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.

Fizijatrija

Križobolja (syndroma lumbosacrale)

Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Fizijatrija

Bolovi u leđima i križobolja kao posljedica diskus hernije

Bol u leđima je jedna od najčeščih tegoba koje dovode bolesnika liječniku. Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove.

Fizijatrija

Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?