Cistoskopija

3

Sama riječ cistoskopija je kovanica grčkog porijekla (kystis – mjehur i skōpéo – gledam). U doslovnom pregledu, dakle, znači promatranje mokraćnog mjehura.

     Sama riječ cistoskopija je kovanica grčkog porijekla (kystis – mjehur i skōpéo – gledam). U doslovnom pregledu, dakle, znači promatranje mokraćnog mjehura. Nerijetko se može primijetiti kako neupućeni pacijenti brkaju dva pojma koja se često koriste u urološkoj praksi- cistoskopija i citologija (mikroskopska analiza izgleda stanice). Tako je u bolesničkom žargonu i nastao, zapravo nepostojeći, neologizam - „cistologija“.  Cistoskopija je, dakle, endoskopska pretraga unutrašnjosti mokraćnog mjehura. Ona ujedno predstavlja i jednu od prvih endoskopskih pretraga uopće a omogućio ju je svojim izumom Maximilian Nitze u Berlinu 1986. Endoskopija i endoskopski postupci su i odvojili urologiju od opće kirurgije koja, u vrijeme odvajanja urologije, još nije prakticirala nikakve endoskopske postupke.

    Cistoskopski pregled se izvodi u ležećem položaju na leđima s nogama podignutim u držače nogu (nogare) fiksirane za urološki stol. Radi se zapravo o tzv. ginekološkom položaju ili kako to urolozi starije generacije zovu – litotomijski položaj. U žena je to jednostavniji zahvat buduća da je mokraćna cijev kratka i ravna. U muškaraca, međutim, iziskuje nešto više znanja i vještine već i samo uvođenje cistoskopa dugom i izvijuganom mokraćnom cijevi do u mokraćni mjehur. U žena se citoskopija prakticira bez anestezije. Isti zhvat se u muškarca izvodi u lokalnoj analgeziji upotrebom gela s lokalnim anestetikom koji se aplicira u uretru (mokraćnu cijev). Cilj takvog endoskopskog pregleda je utvrditi izgled unutrašnjosti mokraćne cijevi (lat.-urethra) i mokraćnog mjehura (grč.-kystis) pa tako možete čuti i naziv – uretrocistoskopija. Pregled je nezamjenjiv drugim metodama jer pruža informacije koje nikakva neagresivna dijagnostika (npr. ultrazvuk – UZV ili kompjutorizirana tomografija – CT) ne mogu pružiti. Osobito je vrijedan urologu koji planira kirurški zahvat dajući informacije o izgledu i, manjim dijelom, funkciji donjeg mokraćnog sustava.

    Najčešći razlog za indiciranje cistoskopije je bezbolna hematurija – pojava krvi u mokraći, koja u tom obliku sugerira postojanje tumora mokraćnog sustava.  Pored toga tu su kamenci mjehura, striktura (suženje) uretre, neke malformacije, razni poremećaji funkcije mjehura, katkad uvećanje prostate – osobito predoperacijski …  Najčešća kontraindikacija je akutna upala mokraćnog sustava ili korištenje oralnih antikoagulansa (lijekovi protiv zgrušavanja krvi) u visokim dozama, odnosno niska vrijednost krvne pretrage – protrombinsko vrijeme (PV).

    Pregled je u muškarca neugodan pa katkad i bolan (bol je izuzetno individualna kategorija). Sam bolesnik može znatno olakšati izvođenje cistoskopije i sebi i urologu slijedeći upute da se maksimalno opusti te duboko ali polako diše osobito u trenutku kad cistoskop prolazi stražnjim segmentom uretre. Taj dio pretrage bolesniku treba urolog jasno naglasiti prije pretrage i u samom trenutku prolaska instrumenta stražnjim segmentom uretre. Tako će se steći optimalni uvjeti za izvodljivost pretrage i kvalitetu dobijenih podataka. Katkad je ipak potrebno cistoskopiju izvesti u anesteziji, a to podrazumijeva barem minimalnu predoperacijsku dijagnostiku i pripremu te osiguravanje organizacijskih preduvjeta i personalnih kapaciteta. U većini bogatijih zemalja zapada cistoskopija muškarca se rutinski izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Danas je moguće, zbog napretka medicinske tehnologije, izvoditi i cistoskopiju korištenjem fleksibilnog instrumenta (tzv. fleksibilna cistoskopija), ali, prema mojim saznanjima, ona se za sada prakticira samo u nekim urološkim ordinacijama privatne prakse.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (3)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (3)
HENRIETTA_FERNANDO 26.09.2017. 18:45

Zdravo,
Ovo je da se informiše javnost da je gospođa Victoria Salgado, ugledni privatni zajmodavac otvorila finansijsku priliku za sve kojima je potrebna bilo kakva finansijska pomoć. Da li vam je potreban kredit? Da li vam je potreban hitan novac da biste rešili hitan problem? Ili vam je potreban kredit da biste očistili svoje dugove ili finansirali svoj projekat? Da li su vas odbile banke i druge finansijske agencije? Ne tražite dalje, jer smo ovde zbog svih vaših finansijskih problema. Nudimo brze i pouzdane korisničke kredite po kamatnoj stopi od 2% prema ljudima, kompanijama i društvima bez obzira na državljanstvo ili kreditnu istoriju. Naši uslovi i uslovi su jasni i vrlo razumljivi.
Nijedna kreditna provjera nije potrebna, 100% garantovano.

Pošaljite nam e-mail na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)

gonzalezandresloan 13.10.2017. 09:39

Poštovani, ja sam zajmodavac u inozemstvu, odlučio sam odobriti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne zajmove za poštene ljude koji, unatoč mjesečnim prihodima, bore se da zadovolje svoje osnovne potrebe. Kamatna stopa na kredite je 2% cjelokupnih zajmova i uvjeta ponude kredita vrlo su jednostavni. Traženi krediti dobiveni su u roku od nekoliko sati nakon podnošenja zahtjeva. Ako nas zainteresirani kontaktirajte putem ove e-pošte (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

gonzalezandresloan 13.10.2017. 09:39

Poštovani, ja sam zajmodavac u inozemstvu, odlučio sam odobriti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne zajmove za poštene ljude koji, unatoč mjesečnim prihodima, bore se da zadovolje svoje osnovne potrebe. Kamatna stopa na kredite je 2% cjelokupnih zajmova i uvjeta ponude kredita vrlo su jednostavni. Traženi krediti dobiveni su u roku od nekoliko sati nakon podnošenja zahtjeva. Ako nas zainteresirani kontaktirajte putem ove e-pošte (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)