Mršavljenje poboljšava razinu glukoze i krvnog tlaka kod dijabetičara

Pretilost je vrlo učestala kod šećerne bolesti tipa 2 te se povezuje sa slabijom kontrolom razine glukoze u krvi i drugim kardiovaskularnim faktorima rizika. Gubitak tjelesne mase dovodi do poboljšanja glikemijskog indeksa, sniženja krvnog tlaka i poboljšanja lipidnog profila kod dijabetičara.

Međutim do ovog istraživanja nije bilo u potpunosti jasno koji gubitak tjelesne mase dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja dijabetičara.
Istraživači su proveli retrospektivnu kohortnu studiju koja je obuhvatila 2574 pacijenta životne dobi od 21-75 godina koji su bolovali od dijabetes melitusa tip 2 (novodijagnosticirani), u razdoblju od 1997-2002. godine te su uzeti svi važni medicinski i demografski  podaci o ispitanicima. Glikemijska kontrola se pratila putem određivanja  HbA1c razine u krvi te se pratila vrijednost krvog tlaka te mjerenje tjelesne mase i utvrđivanja njene redukcije.
Prosječni gubitak tjelesne mase u 18 mjeseci je bio 10.7 kg tj. –9.8%, međutim tijekom narednih 36 mjeseci pacijenti su se ponovno udebljali i vratili svoju početnu kilažu. Autori studije su zaključili da mršavljenje netom nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti tip 2, dovodi do postizanja bolje glikemijske kontrole i regulacije krvnog tlaka bez obzira na ponovno dobivanje na tjelesnoj težini narednih mjeseci. 
Početno razdoblje nakon postavljanja dijagnoze od izuzetne je važnosti, jer mršavljenje u tom periodu poboljšava kontrolu faktora rizika poput razine glukoze i krvog tlaka. Otprilike 12% pacijenata sa novodijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 smršavit će tijekom godinu i pol u prosjeku 10% svoje početne težine, ali naredne 3 godine povratit će početnu kilažu. 

Zaključak: netom po dijagnosticiranju šećerne bolesti tipa 2 krenite na redukcijsku dijetu jer gubitak kilograma dovodi do bolje kontrole faktora rizika (razine glukoze u krvi i krvnog tlaka), bez obzira što ćete kroz naredne 3 godine vjerojatno ponovno doći na vašu početnu težinu. Iako ćete se najvjerojatnije ponovno udebljati imat ćete bolji glikemijski indeks i reguliraniji krvni tlak. Ključan period je inicijalno razdolje netom po postavljanju dijagnoze šećerne bolesti.

Literatura: Diabetes Care. Published online August 12, 2008.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

B.Fit

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Dijabetes

MR mozga

Dijabetes

Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu […]

Dijabetes

Je li moguće da mi tjelesna težina stagnira iako manje jedem zbog korištenja ovog lijeka?

Bubreg

Nadomještanje bubrežne funkcije

Katkad se nađemo u situaciji da bubrezi preslabo obavljaju svoje funkcije i potreban je neki od oblika nadomještanja tih funkcija a ponajprije funkcije filtracije krvi koja i jest temeljna zadaća bubrega. Ovdje, naravno, govorimo o dijalizi jer to je jedini pouzdani način filtracije, a time i „pročišćenja“ krvi. Naravno, nikako ne treba na ovom mjestu […]

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.