Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog suvremenog načina života i sve većeg udjela stanovništva zrele i starije životne dobi.

Postoji više različitih oblika šećerne bolesti – tzv. tip 1 šećerne bolesti ( popularno nazvan mladenačkim ), tip 2 šećerne bolesti ( neispravno nazvan i staračkim dijabetesom, koji je i daleko najčešći – to je oblik vezan uz debljinu ), te još nekoliko drugih podvrsta – poput šećerne bolesti koja se javlja tijekom trudnoće, zatim kao posljedica nekih drugih bolesti, primjene nekih lijekova i tako dalje.

Daleko najčešći oblik šećerne bolesti danas je tip 2. Ovaj se oblik razvija podmuklo tijekom dužeg vremenskog razdoblja koje se može mjeriti godinama, a kao posljedica nedovoljne fizičke aktivnosti, prekomjernog unosa hrane i debljanja. Razina glukoze ( šećera čije su povišene razine karakteristične za šećernu bolest ) tijekom godina postepeno raste, dok se na kraju ne zadovolje biokemijski kriteriji koji su potrebni za dijagnozu šećerne bolesti. Zdravim načinom života moguće je dobrim dijelom prevenirati ovu bolest, ublažiti njen tijek, kasnije smanjiti količinu lijekova koji su potrebni za reguliranje šećera u krvi, kao i odgoditi pojavu komplikacija šećerne bolesti.

Podmuklost tipa 2 šećerne bolesti se sastoji i u tome da mnogi ljudi i ne znaju da boluju od šećerne bolesti, jer ranafaza bolesti može proticati bez nekih značajnih simptoma. Najčešće se bolest slučajno otkrije prilikom rutinskih određivanja biokemijskih nalaza iz krvi, a da pri tome bolesnik ima šećernu bolest već godinama, a ponekad već ima i izražene komplikacije.

Ova se vrsta šećerne bolesti ne mora se nužno liječiti inzulinskim injekcijama, ukoliko se adekvatnom dijetom i primjerenom fizičkom aktivnoću, te drugim lijekovima postigne zadovoljavajuća kontrola razine glukoze u krvi. Obično se kao prvi lijek bolesnicima daje metformin, koji između ostaloga smanjuje apetit i dovodi do ( doduše ograničenog ) pada na tjelesnoj težini. Primjena ovog lijeka također smanjuje potrebu za kasnijim uvođenjem dodatnih lijekova za regulaciju šećerne bolesti. Naime, šećerna bolest ima i to nezgodno svojstvo da vremenom napreduje, odnosno – vremenom će trebati sve više lijekova, vjerojatno i u jačoj dozi da bi se razina šećera u krvi održavala normalnom.

Zbog toga se uz metformin mogu vremenom nadodavati i drugi lijekovi, pa i inzulin, za liječenje tipa 2 šećerne bolesti. Uvođenje inzulinskog liječenja je obično jedna od kasnijih stepenica u liječenju ovog oblika šećerne bolesti.

Drugi oblici šećerne bolesti zahtijevaju drugačiji terapijski pristup. Kod tipa 1 ( odnosno tzv. mladenačkog dijabetesa ili dijabetesa ovisnog o inzulinu ) inzulinsko liječenje je životno potrebno i ne može ga se nadomjestiti nekim drugim lijekovima. Razlog tome je što je ovaj oblik šećerne bolesti uzrokovan oštećenjem stanica u gušterači koje proizvode inzulin, pa ovaj hormon treba nadoknaditi izvana. Kod ovog se oblika šećerne bolesti mogu u kasnijem tijeku liječenja nadodavati i lijekovi u obliku tableta, poput metformina.

Ostale vrste šećerne bolesti se liječe primjereno stanju koje je dovelo do poremećaja mijene šećera u tijelu. Obično je važno djelovati na uzrok poremećaja, ukoliko je moguće, s time da se dodatno može promijeniti neki od lijekova za regulaciju šećera u krvi. 

Zajednički svim vrstama šećerne bolesti jest poremećaj u metabolizmu koji dovodi do porasta razine glukoze u krvi. Terapijski je cilj zahtjevan – pokušati dovesti razinu glukoze unutar granica normalnog raspona. Uz primjenu adekvatne dijete, fizičke aktivnosti, ali i lijekova ovaj ambiciozan cilj ipak nije nemoguće ostvariti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Fizikalna terapija

RTG vratne kralježnice – molim savjet i preporuku ako je moguće

Liječnik obiteljske medicine

Vrtoglavica

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je iluzija okretanja tijela ili okoline te je simptom, a ne dijagnoza. Pri obradi bolesnika najvažnije je utvrditi radi li se uopće o vrtoglavici ili se radi o poremećaju ravnoteže, presinkopalnom stanju, fobičkom […]

Alzheimerova bolest

Koronarna bolest i demencija

Odrasle osobe kojima je dijagnosticirana koronarna bolest srca pod povećanim su rizikom za razvoj demencije, uključujući sve uzroke, Alzheimerovu bolest kao i vaskularnu demenciju, koja nosi najveći rizik od oko 36% — ako se javlja prije dobi od 45 godina. Navedeno pokazuju rezultati velike opservacijske studije. Studija je uključila 432,667 ispitanika iz Velike Britanije, prosječne […]

Mozak

Trnci u rukama i slabost – je li moguće da je to post COVID?

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Gestacijski dijabetes

Dijabetes je metabolički poremećaj višestruke etiologije obilježen stanjem kronične hiperglikemije s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, masti i bjelančevina uslijed oštećene sekrecije inzulina.