Sjedenje na lopti

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h, jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor.

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h…jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor za posturalne mišiće i oni dolaze u preveliku kontrakciju, da ne pričamo kakvi postaju nakon određenog vremena.

Što se tiče  ergonomskih stolica, smatram da su iste vrlo funkcionalne, ugodne  i pogodne za dulje sjedenje, ali nažalost danas i dalje vrlo nepristupačne širokim slojevima poradi svoje još uvijek previsoke cijene.

Ako si ne možete priuštiti dobru i skupu ergonomsku stolicu, moja preporuka je da uzmete neku kvalitetniju uredsku stolicu, a  straga stavite na naslon u području leđa potporni jastuk (može se kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj ljekarni ili dućanima za ortopedska pomagala),  efekt će biti vrlo sličan, zdravije sjedenje , a imat  ćete i određenu  ugodu sjedenja.

I da zaključim, dulje sjedenje nije zdravo, bilo da se radi o pilates lopti, ergonomskoj stolici ili  običnoj uredskoj stolici, s potpornim jastukom ili bez njega.
Dakle svakih sat do sat i pol se dignite, prošećite, rastegnite se, progibajte se, provježbajte.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika