Sjedenje na lopti

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h, jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor.

Zna se da pilates lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića prilikom sjedenja, no ja smatram da 8 h na radnom vremenu je previše za sve…optimum bi bio 1 h…jer nakon određenog vremena postaje prevelik napor za posturalne mišiće i oni dolaze u preveliku kontrakciju, da ne pričamo kakvi postaju nakon određenog vremena.

Što se tiče  ergonomskih stolica, smatram da su iste vrlo funkcionalne, ugodne  i pogodne za dulje sjedenje, ali nažalost danas i dalje vrlo nepristupačne širokim slojevima poradi svoje još uvijek previsoke cijene.

Ako si ne možete priuštiti dobru i skupu ergonomsku stolicu, moja preporuka je da uzmete neku kvalitetniju uredsku stolicu, a  straga stavite na naslon u području leđa potporni jastuk (može se kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj ljekarni ili dućanima za ortopedska pomagala),  efekt će biti vrlo sličan, zdravije sjedenje , a imat  ćete i određenu  ugodu sjedenja.

I da zaključim, dulje sjedenje nije zdravo, bilo da se radi o pilates lopti, ergonomskoj stolici ili  običnoj uredskoj stolici, s potpornim jastukom ili bez njega.
Dakle svakih sat do sat i pol se dignite, prošećite, rastegnite se, progibajte se, provježbajte.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bubreg

Neplodnost zbog varikokele

Varikokela je dobro poznato stanje i često viđen poremećaj venske drenaže, gotovo redovito, lijevog testisa. Radi se o proširenju venskog spleta (lat. – plexus pampiniformis) neposredno iznad lijevog testisa, a to proširenje može varirati svojim ekstenzitetom od subkliničke, samo ultrazvučno vidljive varikokele, do jasno vidljivog proširenja rečenog venskog spleta koje palpacijom podsjeća, i redovito se […]

Arterijska hipertenzija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 2. dio  

Promjena loših životnih navika je mjera u prevenciji, ali i liječenju AH. Zdrave životne navike uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje optimalne tjelesne težine, zdrave prehrambene navike (redukcija soli u prehrani, alkoholnih pića, veći unos voća i povrća). Svakom bolesniku sa dijagnosticiranom AH treba uključiti odgovarajuću medikamentoznu terapiju u odgovarajućoj dozi s ciljem optimalne kontrole arterijskog […]

Anomalija

Dvostruki mokraćovod

Ovdje govorimo o jednoj anomaliji koja, kao i sve ostale anomalije, nastaje tijekom embrionalnog i fetalnog razvoja ploda. Ne radi se o stečenom već o prirođenom stanju koje postoji, kao takvo, već pri porodu djeteta. Čitav spektar anomalija može postojati od kojih su neke gotovo zanemarive preko onih koje zahtijevaju ozbiljnije kirurške korekcije do onih […]

Kvržica

Imam kvržicu na lijevom testisu, ali me ne boli. Što to znači?

Alge

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Ovulacija

Je li moguća trudnoća u neplodnim danima?

Iz iste kategorije

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

Križobolja

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.

Fizijatrija

Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?

Fizijatrija

Križobolja (syndroma lumbosacrale)

Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Fizijatrija

Bolovi u leđima i križobolja kao posljedica diskus hernije

Bol u leđima je jedna od najčeščih tegoba koje dovode bolesnika liječniku. Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove.